HABER: Simge KANSU/ Görkem DURUSOY
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler tercih dönemine girdi. Öğrenci Sendikası, öğrencilerin tercihlere ilişkin merak ettiği şehir, okul ve bölümler hakkında bilgi verme amacıyla Tercih Ağı oluşturdu. “Kararsız kalma, geleceğini tercih et” sloganıyla yola çıkan Öğrenci Sendikası, öğrenciler arasında büyük bir dayanışma örneği sergiliyor. Öğrenci Sendikası Tercih Ağı Temsilcisi Ilgaz Özer, Tercih Ağının işleyişi hakkında bilgiler paylaştı.
“HABERLEŞME AĞI OLUŞTURDUK”
Tercih Ağı Temsilcisi Ilgaz Özer, sınav sonuçları açıklanmadan önce çalışmalara başladıklarını ve organize olduklarını dile getirdi. Özer, “Bu sene Covid-19 önlemleri bahane edilerek defalarca sınav tarihleriyle oynandı, öğrencilerin üzerinde ekstra baskı kuruldu. Bu zorlu sınav sürecinde Öğrenci Sendikası, EbaTV gibi online eğitim veren MEB uygulamalarını pek faydalı bulmayıp alternatif olarak kendi soru-çözüm gruplarını kurmuştu” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Soru-çözüm gruplarında sınava hazırlanan Lise Meclisi üyeleri ve bizlerle yeni tanışan onlarca liseli arkadaşımız, gönüllü öğretmenlerimizin de yardımıyla çalışmalar yürüttü. Öğrenciler çözemedikleri ve anlamadıkları noktaları sorma fırsatı buldu, bu şekilde bir dayanışma ağı örüldü. Soru-çözüm gruplarındaki arkadaşlarımızın sınavı atlatmasıyla beraber aslında farklı bir ihtiyacın daha doğduğunu fark ettik. Sorunlar sadece sınava girip çıkmakla bitmiyordu. Sonrasında tercih döneminde yaşanan kafa karışıklığı oldukça büyük bir sorundu. Bizler de Öğrenci Sendikası’nın üyesi olan ve okuduğu bölümle birlikte kendi sektörlerinde çalışma yapan arkadaşlarımızın hem bölümleri hem üniversiteleri hakkında en doğru bilgiye sahip olduklarını düşünüyoruz. Bu sebeple tercih yapacak olan arkadaşlara yol gösterebilecek bir haberleşme ağı oluşturmuş olduk.”
Tercih Ağı’na nasıl ulaşılabileceği hakkında dabilgi veren Ilgaz Özer, “Tercih Ağına ulaşmak için Öğrenci Sendikası’nın sitesinden hangi bölümler, hangi üniversiteler hakkında bilgi almak istediğinizi sorduğumuz ve basit iletişim bilgilerinizi doldurmanızın yeterli olduğu bir form mevcut. Bu formu doldurduktan sonra öğrencilere bu bölümlerde ve üniversitelerde okuyan arkadaşlarımız oldukça kısa süre içinde ulaşıyor ve avantajları-dezavantajları hakkında bilgilendirme yapıyor.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin yedi bölgesinde ve çoğu üniversitede sendikayı temsil etmek, dayanışmayı büyütmek ve geleceğini kurtarmak için gönüllü olan birçok öğrencinin olduğunu söyleyen Özer, “Öğrenci Sendikası faaliyetlerini sürdürürken üniversiteler ve liseler, üyeleri içerisinden kendi temsilcilerini seçerek yoluna devam ediyor. Tercih Ağında da öğrencilerle ilk iletişime geçen sektörel temsilcilerimiz ya da bölgesel temsilcilerimiz oluyor.” dedi.
“EN GÜVENİLİR BİLGİYİ ÖĞRENCİLER VERİYOR”
Çoğu öğrencinin tercih döneminde yanlış bilgiye maruz kaldığının altını çizen Ilgaz Özer, kulaktan dolma bilgilerle tavsiye vermeye çalışan insanlar tarafından yönlendirilmenin ileride üzücü sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Özer, “Bazı öğrenciler şanslı olduğu için rehberlik hocalarından ya da çeşitli tanıtım günlerinden yararlanabiliyor. Fakat maalesef her öğrencinin buna ulaşma imkânı yok. Bizler de en doğru ve en güvenilir bilginin, bizzat üniversitenin içinde olan ve oranın havasını soluyan öğrencilerden alınabileceğini düşündük. Bu yüzden farklı bölümlere yönlendirmede, tavsiye vermede ve sektörle alakalı bilgi aktarmada oldukça yararlı bir dayanışmayı başlattığımızı ve büyüttüğümüzü düşünüyoruz.” diye konuştu. Oldukça olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Özer, “Özellikle Öğrenci Sendikası ile ilk defa Tercih Ağı sayesinde tanışan arkadaşlarımız, bizim mücadelemize katılıp bu çabaya ortak olmak istediklerini sık sık dile getiriyorlar. Şu ana kadar yaklaşık 400 arkadaşımız bizlerle iletişime geçti ve tercihler konusunda bilgi almak istedi.” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLERE SUS PAYI VERİLDİ”
“Bu seneki sınavların önceki senelerden en büyük farkı yoğunluk oldu” diyen Ilgaz Özer, sınava giren kişi sayısının her geçen yıl arttığını belirtti. Özer, “Geçen yıllara kıyasla daha yüksek netlerin daha düşük sıralamalara denk gelmesi hepimizi şaşırttı. Bu sene özellikle AYT matematik kısmından türev-integral gibi zor konuların çıkarılması, çoğu kişiye beklediğinden fazla net kazandırdı. Sınav, turizm trafiğinin mayıs ayının sonuna yetişebilmesi için eski tarihine geri çekildi ve buna karşı gelen öğrencilere sus payı olarak TYT’de 30 dakika ek süre tanındı. Bu senenin en garip tarafı, sınav salonlarının adeta can pazarına dönüşmesiydi. Covid-19 önlemlerine uygun dezenfektanlı ve maskeli sınava girildiği söylense de, bunlar çok yetersiz ve baştan savma şekilde yapıldı.” dedi.
“MEZUN İŞSİZLERİN ORANI TAVAN YAPTI”
Tercih Ağı temsilcisi Ilgaz Özer, tercih dönemindeki öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiğine de değindi. Özer, “Öncelikli olarak öğrencilere kulaklarını tıkamalarını ve kendilerini dinlemelerini tavsiye ediyoruz. Yapmak istedikleri mesleğe kendilerini en kolay götürecek bölümü belirleyerek bu yolda ilerlemeleri gerekiyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de gençlerin büyük bir kısmı gelecek kaygısıyla ve geçim derdiyle mücadele ediyor. Üniversite mezunu işsizlerin oranı tavan yapmış durumda. Biz de buna karşılık olarak üniversite okurken sektörle bağ kurmanın, mezun olmayı beklemeden Öğrenci Sendikası’nın da çalışmasını yaptığı dayanışma ağlarında faaliyet yürütmenin yararlı olacağını düşünüyoruz.”