İstanbul’da okumak ateş pahası

Yükseköğretim Kurumları Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından bu kez de tercih maratonu başladı. Sınav sonuçları kimileri için sevindirici olsa da İstanbul’da okumanın maliyeti oldukça yüksek

29 Temmuz 2022 - 08:30

Milyonlarca adayın hayatı için belirleyici olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Birinci oturumda üç milyondan fazla adayın ikinci oturumda iki milyondan fazla adayın katıldığı sınav sonuçları kimileri için hayal kırıklığı kimileri için büyük sevinç oldu. Çünkü sınava giren adaylardan önlisans programlarına 512 bin 881,  lisans programlarında ise 509 bin 164 kişi yerleşebilecek. Özel yetenek programlarına yerleşebilecek öğrenci sayısı 39 bin. Sınav sonuçlarına göre adayların tercihlerini 5 Ağustos’a kadar yapması gerekiyor.

Üniversite sınavı ve tercihler bir yana sınavlarda istenilen başarı elde edilse de okuyabilmek o kadar kolay olmayabiliyor. Mesleğe ilgiye, sevgiye değil alınan puanlara göre okul tercihlerinin yapıldığı sistemde sınav sonuçlarına göre başarılı olmak ne yazık ki yeterli değil. Öğrencilerin akademik beklentilerinin karşılanamıyor olması bir yana üniversite okuyabilmenin maliyeti de çok yüksek. Kısaca üniversiteli olmak pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bunlardan ilki ve en önemlisi barınma sorunu.

BARINMAK BİRİNCİ DERT

Türkiye’de iki yüzden fazla üniversite ve sekiz milyon civarında üniversite öğrencisi var.  İstanbul’daki üniversite sayısı 61. Kadıköy’de ise iki devlet üniversitesi ve 4 vakıf üniversitesi veya yerleşkesi bulunuyor. Geçen yılın verilerine göre şehirde 1 milyon 800 bin üniversite öğrencisi var. Bu öğrencilerin 600 bini şehir dışından geliyor. Kentteki kamu ve özel öğrenci yurtlarının kapasitesi ise 100 bin civarında. Yani 500 bin civarında öğrenci kaydını yaptırır yaptırmaz barınma sorunu ile karşı karşıya kalıyor. İstanbul’da ev kiraları son bir yılda yüzde yüzün üzerinde artı.

(Barınamıyoruz eyleminden foto Gökçe Uygun)

Kadıköy’deki artış ise çok daha fazla. Geçinemiyoruz Platformu’nun “Kadıköy Kiralık Konut Raporu”na göre ilçede ortalama kira 19 bin 438 TL. sahibinden.com sitesi verilerine göre Kadıköy’de en düşük kiralık oda 1.000 TL. 25 metrekarelik bir dairenin kirası 3 bin 750 TL.

Birçok üniversiteye ulaşımın kolay, kültür- sanat, eğlence olanaklarının fazla olması nedeniyle pek çok öğrencinin yaşamak için ilk tercihlerinden biri olan Kadıköy’de yaşamak eskisine göre çok daha zor. Sağlıklı, yaşanabilir, ulaşımı uygun en düşük kiralık daire 7 bin lira civarında. Yani bırakın üniversite öğrencisini beyaz yakalı çalışan için bile oldukça zor.  Ev tuttuktan sonra bir başka sorun da elbette eşya sorunu. Pek çok üniversiteli yeni eşya almak yerine Yoğurtçu Şükrü Sokak’ta bulunan ikinci el dükkânlarını ya da sosyal medya ilanlarını tercih ediyor. 

Ev yerine yurt tercih edecek olanlara da ne yazık ki iyi bir haberimiz yok. Kadıköy'de özel yurtların yıllık ücretleri de 28 bin TL’den başlayıp 76 bin TL’ye çıkıyor. En düşük yurt ücreti Kuşdili civarında aylık 2 bin 400 lira. Marmara Üniversitesi’nin yakın olduğu Dumlupınar ve Göztepe mahallelerinde iki kişilik bir odada kalma maliyeti aylık 4 bin 250 lira civarında. İlçenin merkezi diyebileceğimiz Caferağa ve Rasimpaşa mahallerinde ise aylık yurt ücretleri iki kişilik odalar için 4 bin 800 ile 6 bin 900 lira arasında. 4 kişilik bir odada kalmanın yıllık maliyeti ortalama 28 bin lira.

BESLENMEK AYRI MESELE

Özellikle kent dışından İstanbul’a gelen öğrenciler için tek sorun ne yazık ki barınma değil. Pek çok öğrenci barınma sorunuyla birlikte beslenme sorunu da yaşıyor. Yurt ve üniversite yemekhanelerinde yemeklerin maliyeti bile oldukça yüksek. Örneğin Kadıköy’deki özel yurtlarda bir porsiyon çorba ortalama 6 lira, bir çeşit yemek 15 lira. Evde ya da yurtta kalan öğrencilerin yemek yemek için bütçe ayırması zor, dışarıda yemeleri ise neredeyse imkansız.

Barınma ve beslenme olmak üzere birdenbire iki büyük sorunla karşı karşıya kalan gençlerin önünde genellikle iki seçenek oluyor. Yarı zamanlı çalışmak veya burs bulmak. Kadıköy’de yaşayan ya da okuyan pek çok öğrenci yarı zamanlı olarak çeşitli işlerde oldukça düşük ücretlerle ve güvencesiz çalışıyor.

KADIKÖY’DEN BURS DESTEĞİ

Kredi Yurtlar Kurumu, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Yücel Kültür Vakfı, Türk Eğitim Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, büyükşehir belediyeleri gibi pek çok kurum gibi birçok kurum üniversite öğrencilerine burs veriyor. Kadıköy Belediyesi de geçtiğimiz mayıs ayında Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliği ile hayata geçirdiği “Okutan Kadıköy” projesi ile Kadıköy’de ikamet eden bin üniversite öğrencisine karşılıksız burs imkanı sağlamayı hedefliyor.

Kadıköy Belediyesi, Türk Eğitim Vakfı, Kadıköy muhtarları ve Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri ve Kadıköylü vatandaşların ortaklaşa gerçekleştirdiği proje kapsamında apartman burs fonları oluşturuluyor. Destek olmak isteyen apartmanlar bu fonlara nakdi yardımda bulunuyor. Biriken tutarlar da 9 ay boyunca bin öğrenciye karşılıksız burs olarak veriliyor.

Projeye internet üzerinden https://www.kadikoy.bel.tr/genel/okutan-kadikoy adresinden destek vermek mümkün.

Beslenme, barınma dertleriyle uğraşan bunun için genellikle çalışmak zorunda kalan öğrencilerin kültür sanat faaliyetlerine ayıracak bütçesi doğal olarak yok. Neyse ki Kadıköy Belediyesi’nin öğrencilere yönelik pek çok ücretsiz etkinliği var.

BÖLÜM VE HAYAL KIRIKLIĞI

Üniversite öğrencilerinin yaşadığı bir diğer sorunlardan biri tercih ettikleri bölümü sevmemeleri oluyor. Pek çok genç eğilimlerine, yeteneklerine göre değil sınav sonuçlarına göre tercih yaptığı için ‘geleceğin mesleği’, ‘iyi bölüm’ vb çevresel etkiler nedeniyle istemediği bölümlere kayıt yaptırıyor. Diğer yandan pek çok akademisyenin KHK’lar ile ihraç edilmesi nedeniyle üniversitelerin artık bilim üretilen yerler olmaktan çıkmaya başlaması da öğrencileri hayal kırıklığına uğratan nedenlerden biri. Akademik özgürlüklerin kısıtlanması akademisyenlerin sayısının azalması, ders içeriklerinin hiç değişmemesi çok istediği bölümlere kayıt yaptıran öğrencilerin bile hevesini kırıyor. Doğal olarak alınan eğitimin niteliği düştükçe mezun olan gençlerin de niteliği düşmüş oluyor.

75 BİN ÖĞRENCİYE GERİ ÖDEMESİZ DESTEK

İBB, ‘Genç Üniversiteli Desteği’ projesinde bu yıl 75 bin öğrenciye 4 bin 500 TL burs ile geri ödemesiz destek olacak. Başvurular “gencuniversiteli.ibb.istanbul” internet sitesi üzerinden yapılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye’nin en çok öğrenci yaşayan şehri İstanbul’da öğrencilere destek devam ediyor. Yapılan burslarla öğrenciler ve aileleri rahat nefes alıyor.

BURS KRİTERLERİ

‘Genç Üniversiteli Desteği’ başvuruları “gencuniversiteli.ibb.istanbul” internet sitesi üzerinden yapılıyor. Başvuruda bulunan öğrencilerin kendileri veya ailelerinin İstanbul’da ikamet etmeleri gerekiyor. Sistem, İstanbul’daki üniversitelerin yerleştirmelerinin yapılıp kayıtlarının tamamladığı Eylül ayı sonunda hizmete girerken, burslar, Ekim’den itibaren üç taksit olarak hak kazananlara sunulmaya başlayacak. Açıköğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri, ücretli değişim programında olanlar, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, 25 yaşından büyükler burstan faydalanamayacak. Burstan faydalanmak için, öğrencinin devlet üniversitesinde okuyor olması veya vakıf /özel üniversitede yüzde yüz burslu okuması gerekiyor. Ara sınıf ve son sınıf öğrencilerinin ise yılsonu başarı notunun en az 100 üzerinden 53 ya da 4 üzerinden 2,00 olması da istenen kriterler arasında yer alıyor. Proje ve kriterler hakkında detaylı bilgiye “gencuniversiteli.ibb.istanbul” internet sitesinden ulaşılabiliyor. 

İSTENEN BELGELER

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Sabıka kaydı / disiplin cezası almadığına dair belge
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Öğrenci belgesi ve not durumunu gösteren transkript
  • Bursluluk belgesi
  • Disiplin belgesi
  • Ailenin maddi durumunu gösteren belgeler (Gelir belgesi, maaş bordrosu vb.)
  • Varsa kendisinin ya da aile bireylerinin engelli raporu fotokopisi
  • Varsa okuyan kardeşleri gösteren belgeler (Sadece aktif öğrenci olan kardeşler dikkate alınıyor)
  • Öğrencinin banka hesap bilgilerini içeren belge
  • Öğrencinin İstanbul Kart bilgisi

 KADIKÖY’DE ÖĞRENCİ OLMAK

Kadıköy İstanbul’da okumak için tercih edilebilecek en güzel ilçelerden biri. Sosyal hayatın canlılığı ve ulaşım kolaylığı nedeniyle öğrenciler için İstanbul’un gözde ilçelerinden biri olan Kadıköy’de kültür, sanat, spor, eğlence ve akademik çalışmalar için Kadıköy Belediyesi’nin öğrencilere sunduğu pek çok destek ve alan var. İşte bunlardan bir kaçı:

Akademik bilgiye erişim ve gelişme

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi, zengin kitaplığı ve erişilebilir ortamıyla ders çalışmak ve araştırma yapmak için en uygun mekanlardan biri. Kadıköy Belediyesi’nin ilçeye kazandırdığı Moda’daki muhteşem manzaralı İDEA, hem ders çalışmak hem vakit geçirmek için güzel seçeneklerden biri.

Yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin uygulamaya geçtiği buluşma ortamı Tasarım Atölyesi Kadıköy de fikir ve önerileriyle proje süreçlerine katılıp, yaşadıkları mahallenin tasarım stratejilerine katkıda bulunmak isteyen herkese açık.

Sanat meraklılarına

Belediyenin Gençlik Sanat Merkezi ve Karikatür Evi’nde ücretsiz olarak düzenlediği drama, karikatür, enstrüman atölyeleri her yıl yüzlerce genci ağırlıyor. Belediyenin Sosyal Hizmet Merkezleri’nde de pek çok ücretsiz kurs ve atölye var.

Belediyenin kültür merkezlerinde yıl boyu düzenlenen etkinliklerin pek çoğu da yine ücretsiz. 

Spor

Kadıköy Belediyesi spor yapmak isteyen gençleri de destekliyor. Acıbadem Yüzme Havuzu, Kalamış Gençlik Merkezi ve her sabah parklarda düzenlenen etkinliklerden üniversiteliler kendine ve zamanına uygun olanı seçebilir.

 


ARŞİV