İşte bilim çocukları

Kadıköy Hakkı Değer Ortaokulu öğrencileri “Akıllı Şehir” projesi ile Türkiye birincisi oldu

10 Temmuz 2015 - 10:43

Mustafa SÜRMELİ
 
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) elektronik yayını olan Bilim Genç’in, gençleri robot teknolojileriyle tanıştırmak amacıyla düzenlediği “Robot Bilim Şenliği” sonuçlandı. Yardımcı Robotlar dalında Hakkı Değer Ortaokulu “Akıllı Şehir” projesi ile Türkiye birincisi oldu.
5, 6 ve 7’nci sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen etkinliğe bu yıl yaklaşık 200 okul, 400 öğretmen ve 6 bin öğrenci katıldı. Eğitimlerin sonunda öğrencilerin, öğretmenleriyle hazırladığı yaklaşık bin 200 robot bilim projesi arasından dereceye girenlere ödülleri verildi.



Türkiye’nin 20 farklı ilinden ortaokul öğrencilerinin projelerini sergilediği Robot Bilim Şenliği, 16 Haziran 2015 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Yardımcı robotlar dalında önce İstanbul çapındaki yarışmada birinci olan Hakkı Değer Ortaokulu, Ankara’da düzenlenen Türkiye çapındaki yarışmaya gitmeye hak kazandı. Kadıköy’ün Okulu, Akıllı Şehir Projesi ile Ankara’daki yarışmadan Türkiye birinciliği ile döndü.


Hazırlanan projelerle yenilikçi düşünme ve problem çözme yeteneklerini ilerletme imkânı bulan gençler, tasarım ve programlama yapma fırsatı da yakaladı. Ayrıca altışar kişilik gruplar halinde hazırlanan projeler sayesinde takım çalışması yapmanın kazanımlarını da elde ettiler.


AKILLI ŞEHİR PROJESİ ŞÖYLE
Akıllı şehir projesi birkaç fikrin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Akıllı yol sistemleri (güvenli viraj, sıkışık trafikte takip mesafesini ayarlama robotları), yanlışlıkla havuza düşen bebek ve küçük çocukları kurtaran robot, okul önleri için akıllı trafik lambaları robotu, ışık miktarına göre otomatik açılıp kapanan perde, çocuklar için televizyona belli bir mesafeden daha fazla yaklaşıldığında siren çalan robot, yaşlılar için ilaç saatlerini hatırlatan uyarı sistem robotu, sabahları uyanmakta zorlanan kişileri ışık miktarına göre uyandıran robot.
Öğrencileri proje üretim merkezi gibi çalışan okulda 30 kadar proje daha mevcut.
 


 


 

ARŞİV