Kadıköy'de öğrenci olmak

YKS sonuçlarının açıklanması ile tercih maratonu da başladı. Öğrenciler, okuyacakları bölümü, üniversitenin olduğu şehre göre de belirliyor. Kadıköy öğrencilerin her açıdan tercih ettiği bir ilçe. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Hazal Aleyna İnan, “ Kadıköy, güvenli bir semt ve insanları oldukça sıcakkanlı.” diyor

27 Temmuz 2024 - 10:03

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, öğrenciler için tercih maratonu da başlamış oldu. Bu yıl YKS tercihleri 25 Temmuz- 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Üniversite adayları hem akademik başarılarını hem de sosyal hayatlarını göz önünde bulundurarak tercihlerini yapacak. Sosyal ve kültürel imkanlarla İstanbul’un en canlı semtlerinden biri olan Kadıköy, bu anlamda öğrencilere sunduğu sayısız imkanla dikkat çekiyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi son sınıf öğrencisi Hazal Aleyna İnan, Kadıköy’de öğrenci olmanın avantajlarını bizimle paylaştı.

“KADIKÖY’DE GÜVENDE HİSSEDİYORUM”

Hazal Aleyna İnan, Kadıköy’ün güvenli ve sıcakkanlı insanlarıyla öğrencilere huzurlu bir ortam sunduğunu belirtiyor: “Kadıköy, güvenlik açısından da oldukça güvenli bir semt ve insanları oldukça sıcakkanlı. Çevremizdeki insanlarla rahatlıkla iletişim kurabiliyoruz. Ayrıca isteyen istediği gibi gezebilir çünkü yargılayıcı bakışlar atan yok.”dedi. Kadıköy’ün sosyal medyada da popüler olduğunu dile getiren İnan, “Kadıköy’de dolaşırken birçok ünlü isimle karşılaşıp sohbet etme imkanı bulabiliyoruz. Ünlü bir isimle tanışmak ve fotoğraf çekilme şansı yakalamak aşırı mutlu ediyor.” diyor. İnan,öğrenci bütçesine uygun olan yerler yanında dünya mutfaklarından; İtalya, Meksika, Japonya ve Hindistan gibi farklı kültürlere ait lezzetleri de tatma imkanlarının olduğunu ekledi.

Gerek sahili gerekse yeşil alanları ile ders sonrası günün yorgunluğunu atmak için birçok alternatifleri olduğunu belirten Hazal, “Moda Sahili, Özgürlük Parkı ve Fenerbahçe Parkı en çok ziyaret ettiğimiz yerler. Dersten sonra yürüyüş yapmak yorgunluğumuzu alıyor. Arkadaşlarımla çimlerin üzerinde oyunlar oynayarak temiz havanın keyfini çıkarıyoruz.” şeklinde ifade ediyor. İnan, Kadıköy’deki pazarların öğrenciler arasında ilgi gördüğünden de bahsediyor. Özellikle Salı Pazarı’nın öğrenci dostu yapısı olduğunun altını çizen Hazal Aleyna İnan,” Salı Pazarı okula çok yakın. Ders aralarında gidebiliyoruz. İhtiyacımız olan ürünleri rahatlıkla bulabiliyoruz, çok büyük bir yer. En sevdiğimiz yanı ise kaliteli ürünleri uyguna alabiliyor olmamız.” dedi.

Kadıköy tiyatro sahneleri, kültür merkezleri, sergi salonları ile kültür- sanat etkinlikleri konusunda en zengin ilçelerden biri. Hayat pahalılığı nedeniyle öğrenciler bu etkinliklere eskisi kadar yoğun katılamıyor. Bu yüzden İnan, Kadıköy’de gerçekleşen kültür - sanat etkinliklerinin öğrenciler için ekonomik olarak daha kolay erişilebilir olmasını istiyor. Kadıköy’ün bir başka avantajı ise sahafları. Dersler için kitap ve kaynak arayan öğrenciler, Kadıköy’deki sahafları sıkça ziyaret ediyor. İnan, bu konuda şunları söylüyor: “Dersler için kitap lazım olduğunda özellikle Akmar Pasajı’na gidip kitaplara bakabiliyoruz. Sahaflar, öğrencilerin ihtiyaç duyduğu kitapları uygun fiyatlarla temin etmesine olanak tanıyor. Kadıköy’ün sahafları, öğrencilere hem ekonomik hem de kültürel anlamda büyük katkılar sağlıyor.”

ÖĞRENCİ DOSTU BELEDİYE

Kadıköy Belediyesi de öğrencileri hem akademik, hem sosyal hem de kültürel anlamda destekliyor. Kadıköy’de Beşiktaş iskelesinin karşısındaki Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi (TESAK) hem yeri hem zengin kitaplığı hem de olanakları ile öğrenciler için önemli bir çalışma alanı. Haftaiçi 09.00-21.00 saatleri arasında açık olan kütüphane kapsamlı kitap, süreli yayın, görsel materyal, CD koleksiyonu ve fotoğraf negatifi arşivinin yanı sıra bilimsel toplantı, konferans, sempozyum, seminer ve sergiler gibi nitelikli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Belediyenin bir başka mekanı olan İDEA ise Moda’da denize nazır ders çalışmak isteyenler için şahane bir alternatif. İDEA Derslik’ten üniversite öğrencileri, herhangi bir ücret ödemeksizin yararlanabiliyor. Haftanın yedi günü, resmi tatiller dışında 09.00 – 21.00 saatleri arasında açık mekanın bir de kafeteryası bulunuyor. Kadıköy Belediyesi’nin spor alanları, parkları ve kültür sanat merkezleri ve kurslarıyla sosyalleşmek isteyen gençler için çok fazla olanak sağlıyor. Bele diye sayfasından kültür- sanat etkinlikleri takip edilebilir.

ULAŞIM VE SAĞLIK İMKANLARI

Kadıköy’de öğrenci olmak, ulaşım açısından büyük avantajlar sunuyor. Marmaray, metro, vapur, otobüs, tramvay ve minibüs gibi birçok ulaşım aracına kolayca erişim imkanı bulunuyor. İnan, bu konuda şöyle diyor: “Dersten çıktıktan sonra aklımızda gitmek istediğimiz herhangi bir yer varsa kolaylıkla oraya ulaşabiliyoruz. Vapurlarla Beşiktaş’a, Eminönü’ne hatta adalara gidebilme fırsatımız var.” Sağlık açısından da Kadıköy’de okumak büyük bir rahatlık sunuyor. Marmara Üniversitesi’nin hemen yanında bulunan Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi, öğrencilerin sağlık sorunlarında hızlıca yardım alabilmesini sağlıyor. İnan, “Sağlık açısından herhangi bir sorunla karşılaştığımızda hemen hastaneye gidebiliyoruz, bu da bize büyük bir güven veriyor.” diyerek bu imkanların öğrenciler için ne kadar önemli olduğunu belirtiyor.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TANITIM GÜNLERİ

Eğer hala tercihleriniz konusunda kararsızsanız, Marmara Üniversitesi de seçenekleriniz arasında olabilir. Üniversiteyi ve akademisyenleri tanımak, bölümler hakkında bilgi almak için “Tanıtım Günleri” düzenleniyor. Tanıtımlar, Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Spor Salonu’nda 29-30-31 Temmuz tarihlerinde saat 9.30- 16.30 arasında gerçekleşecek.


ARŞİV