Kadıköy'den iki okula deprem tahliyesi

İstanbul Valiliği, 93 okul ve eğitim kurumundaki öğrencilerin depreme güvenli okullara nakledileceğini açıkladı. 76'sının yıkılacağı, 17'sinin güçlendirileceği okullar arasında Kadıköy’den de iki okul bulunuyor

21 Şubat 2023 - 12:59

İstanbul Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrası, 2006 yılında olası depremlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) kurulduğu ifade edildi. İPKB tarafından gerçekleştirilen, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması Projesi (İSMEP) kapsamında, deprem öncesinde inşa edilen bin 418 okulun etütleri yapıldığında 67'sinin depreme dayanıklı, bin 351'inin de riskli olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Riskli bulunan bin 351 okuldan 769'unun güçlendirildiği, 367'sinin yıkılıp yeniden yapıldığı ifade edilen açıklama, 87 okulun da başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarca güçlendirildiği veya yıkılıp yeniden inşa edildiği belirtildi. Deprem etüt ve analizleri sonrasında geriye kalan 128 riskli okuldan 109'unun yıkılıp yeniden yapılması, 19'unun güçlendirilmesinin kararlaştırıldığı bildirilerek, geçen sene bu 128 riskli okuldan 35'indeki öğrencilerin başka okullara nakledilerek okullardaki güçlendirme ve yeniden yapım proje çalışmalarına başlandığı kaydedildi.

GÜVENLİ OKULLARA NAKİL

Geriye kalan 93 riskli okulun etüt çalışması sonucunda, 76’sının yıkıp yeniden yapılmasına ve 17’sinin ise güçlendirilmesine karar verildi. Yapılan açıklamada, “20 Şubat 2023 Pazartesi günü itibarıyla, bu riskli 93 okul ve eğitim kurumumuzdaki öğrencilerimiz ilçe kaymakamlıklarımız, il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerimizin koordinasyonuyla depreme güvenli okullara nakledilerek, eğitim öğretim görmeye devam edecekler” ifadelerine yer verildi. Böylece İSMEP ile İstanbul’daki yenilenen okullarda öğretmenler ile öğrencilerin depreme karşı güvenli bir şekilde okullarında eğitim ve öğretime devam edecekleri kaydedildi. 

 KADIKÖY’DE İKİ OKUL NAKLEDİLDİ

Binasının riskli olduğu belirlenen Erenköy Şehit Orhun Göytan İlkokulu, aynı bahçe içerisindeki bir diğer okul olan, Mehmet Sait Aydoslu Ortaokulu’nda ikili öğretim ile eğitim ve öğretimine devam edecek. Hamit İbrahimiye Özel Eğitim Uygulama Okulu ise yine yakınındaki Gözcübaba Nusret Sunuk Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne aktarıldı. Her iki okulun, veliler ve öğrencileri mağdur etmemek için uygun olan en yakın okula yerleştirildiği belirtildi.

 

ARŞİV