Kadıköy Belediyesi, Beykent Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ile Tasarım Atölyesi Kadıköy işbirliği yaptı; Beykent Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, bitirme projelerinde Kadıköy'ü konu edindi. Ana teması “geleceğin kamusal alanları için kentsel donatı ve kentsel mobilyalar” olan bitirme projeleri kapsamında öğrenciler, Kadıköy'ü inceledi ve araştırdı. Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda sorunlar ve ihtiyaçlar masaya yatırıldı, projeler hazırlandı.
Projeler, bölüm öğretmenleri tarafından değerlendirildi. Değerlendirmeler sonucunda “alt geçitler için aydınlatma önerisi, “cam şişe atık depolama birimi”, “sokak hayvanları için barınak tasarımı”, “Suadiye Mahallesi için yeşil rota tasarımı” konulu bitirme projesinin de içinde olduğu on iki proje seçildi. Sergilenmeye değer görülen 12 projenin içinde yer aldığı “Öğrenci Projeleri Sergisi”, 24 Haziran Cuma günü Tasarım Atölyesi Kadıköy'de (TAK) açıldı.
Beykent Üniversitesi Endüstriyel Tasarım İngilizce Bölüm Başkanı Doç. Dr. Melis Oğuz, “Endüstriyel tasarım bölümü projeleri sergisinde hem İngilizce hem de Türkçe bölümü öğrencilerinin çalışmaları yer alıyor. Tabii ki bütün projeleri sergilemiyoruz. Hocalarımız ile birlikte sergilenmeye değer görülen projeleri seçtik. Şu anda 12 öğrencinin projesi var. ” dedi.
KADIKÖY'E ÖZEL PROJELER
“Kadıköy Belediyesi, Beykent Üniversitesi ve Tasarım Atölyesi Kadıköy işbirliği ile yaptık. İşbirliği kapsamında bir yıl çalıştık.” diyen Doç. Dr. Melis Oğuz, şöyle devam etti: “Öğrencilerden kentsel donatı ya da kent mobilyası tasarlamalarını istedik. Bir yıllık çalışmada ara jüriler yapıldı. Öğrenciler jürilerden gelen değerlendirmeler sonucunda projelerini revize etti. Birbirinden farklı projeler var. Kedi yaşam evinden atık depolama alanına, alt geçitleri daha az korkulur mekanlar haline getirmeyi amaç edinen aydınlatma elemanlarına kadar. Kadıköy'e özel, Kadıköy düşünülerek yapılmış projeler. O yüzden bu serginin, Kadıköylüler tarafından görülmesini istiyoruz. Kadıköylülerin düşüncelerini merak ediyoruz.”
KEDİ YAŞAM ALANI
Kadıköy'ü araştırmaya başladığımda kedilerin çok fazla olduğunu, Kadıköylülerin de sokak hayvanlarına duyarlı olduğunu gördüğünü söyleyen proje sahiplerinden Ezgi Aydemir, “Onun için bu konu üzerinde çalışmak istedim. Hem belediyenin hem de halkın birlikte yapabileceği bir tasarım oldu. Dar sokaklarda daha verimli yaşam alanları elde etmeyi amaçladım. Çok basit parçalarla herhangi bir alete ihtiyaç duymadan birleştirilecek bir tasarım. Malzeme olarak marin kontrplak, mama ile su kabında ise çelik tercih ettim. Marin kontrplak, suya dayanıklı ve çevreye duyarlı. Çelik de bakteri oluşmasını engelleyecek. ” ifadelerini kullandı.
“TOHUM VE AYRAÇ HEDİYE EDİYOR”
Atık şişeler üzerine bir çalışma yapan Berk Özcan ise şunları söyledi: “Moda Sahil üzerine çalıştım. Gençlerin fazla zaman geçirdiği bir alan. Bira ve şarap şişeleri yoğun bir şekilde çıkıyor. O atıkların problem olduğunu düşündüm. Özellikle çöplerin ve bankların yanında yoğun oluyor. Çöpe atılması yerine geri dönüşüm adımını da hızlandıracak bir mekanizma tasarladım. 20 şarap, 60 bira şişesi alan ürün, Moda sahili için kullanışlı olacak. Ürün sayısı da fazla olduğu zaman sahilde yeterli olacağını düşünüyorum. Mekanizmaya şişeyi koyduğunuzda çiçek tohumu ile kitap ayracı hediye ediyor.”