Eski adıyla Maarif Koleji, şimdiki adıyla Kadıköy Anadolu Lisesi, Türkiye’nin en köklü liselerinden biri. 1955 yılından bugüne kadar İstanbul’daki en güzel arazilerden birinde varlığını sürdüren Kadıköy Anadolu Lisesi için geçtiğimiz aylarda, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım karar verilmişti. Öğrencilerin inşaat süreci boyunca farklı okullarda eğitimlerine devam edecek olmaları ise tepkilere sebep oldu. Sosyal faaliyetlerin ve kulüp etkinliklerinin sekteye uğrayacak olması, başka bir muhitte eğitime devam edilecek olması, yatılı öğrencilerin durumu öğrenciler tarafından başlıca sorunlar olarak görülüyor.
“İDAREYE İLETİLEN SORULAR CEVAPSIZ BIRAKILIYOR”
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencilerinden Ayşen Kocabaş, okulun durumuyla ilgili şunları paylaştı: “İdareden şeffaflık talebi ile yürütülen çalışma ve basın açıklamasının ardından, yıkımın teknik belgelerinin okul bileşenleriyle paylaşılması konusunda sınırlı ama öğrenci dayanışması tarafından kazanım olarak görebileceğimiz adımlar kaydedildi. Okulun kulüplerinin, yatakhnesinin ve tüm imkanlarının bölünmemesi talebi ise maalesef karşılık bulmadı. Geldiğimiz pozisyonda hazırlık, 9 ve 10.sınıf öğrencileri Göztepe'de Halil Türkkan Ortaokulu'na gönderiliyor. 11 ve 12. sınıflar ise İstanbul Kadıköy Lisesi'ne taşınacak. Yatılı öğrencilerin bu bölünme sonucu yemek, ulaşım ve çeşitli lojistik ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı üzerine idareye iletilen sorular şu anda cevapsız bırakılıyor. Okulun kulüpleri, konserleri ve değerli etkinliği KalFest'in durumunun ne olacağı, inşaat sürecinde bu kültürel ve sosyal değerlerin öğrencilerin gelişimi ve okulun niteliği için nasıl korunacağı konusunda ise herhangi bir adım atılmıyor. Bu konu hakkında öğrencilere iletilmiş bir açıklama mevcut değil. Okulun açılmasına çok az bir süre kalmışken, hazırlıklarının son aşamaya getirilmesi, açıklanmayan konularda öğrencilerin bilgilendirilmesi öğrencilerin başlıca istekleri.”
“İNŞAAT SESLERİ RAHATSIZ EDECEK”
Farklı bir okulda eğitim görecek olmanın dezavantajlarından bahseden Kocabaş, “Hazırlık, 9 ve 10. sınıfların okuyacağı binanın sanayi bölgesinde olması, 14-15 yaşındaki birçok öğrencinin 1. dönemde karanlıkta, yabancı oldukları ve tekin olmayan bir muhitten evlerine/yurda ulaşımı sorunların başında geliyor. Eski binanın sağladığı müzik ve resim atölyelerinin, spor salonu fırsatının olmaması da sorunlardan biri. Yatılı öğrencilerin her ne kadar güvenli olduğu söylense de 2 yıl inşaatın içinde yaşayacak olmaları büyük bir problem. Çalışma saatleri büyük ihtimalle düzenlenecektir fakat ders çalışırken inşaat sesleri öğrencileri rahatsız edecek. İnşaattan kalkacak toz tabakasının muhtemelen yurtlara girecek” ifadelerini kullandı.
Okul arazisinin dizi setlerine verilmesi ve otopark olarak kullanılması da hem öğreciler hem de veliler tarafından oldukça tepki topluyor. Geçtiğimiz aylarda Kadıköy Anadolu Lisesi Öğrenci Dayanışması'ndan yapılan açıklamada, "MEB tarafından kısmi yüz yüze eğitim genelgesi yayınlandığı günden beri eğitim alabilmek için okulumuza gelmek ve yatakhanede barınmak istiyoruz. Okula gelip ders görmek isteyen öğrencilerin 'okulun dayanıksız olduğu', 'sınıfların tozlu olduğu', 'eğitim için yeterli personel olmadığı' gerekçeleriyle barınma ve eğitim hakları gasp edildi. Öğrenciler için çok tozlu olan ve yıkılması gereken okul binası bir dizi için boyanıp hazırlandı. Öğrenciye açılmayan okul set haline getirildi. Kendi öğrencisinin türlü bahanelerle içeri alınmadığı okulumuza arabasını park etmek isteyen yabancılar otoparkı kullanmak için girebildi” ifadelerine yer verilmişti.