Kitap fiyatları el yakıyor

Okullar açıldı. Kitap fiyatlarında durum ne? Kitaplardaki fiyat artışlarının Akmar Pasajı’na ve müşteriye etkisini sorduk

19 Ekim 2018 - 15:10

Ensar Çırak

Kitap fiyatlarındaki artış, kâğıdın artık ithal edilmesi ve yükselen enflasyon, Kadıköy’de Mühürdar Caddesi üzerinde bulunan Akmar Pasajı’nı da etkiledi. Akmar’ın yoğun günlerinden biri olan Pazar günü pasajı ziyaret ederek, insanlara yükselen fiyatlar hakkında görüşlerini sorduk.

Müfredatın sürekli değişmesinden memnun olmadığını söyleyen bir veli “Fiyatlardaki artış alım gücümüzü zayıflattı. Benim 12. Sınıfta okuyan bir kızım var, yazın sezon sonu olduğu için uygun fiyatlara kitapları alalım dedik. Şimdi müfredat değişti, sil baştan yeniden alıyoruz. Kitaplardaki %50-60’a varan artış bizleri bu hayat şartlarında oldukça etkiledi” dedi.

Sakarya Üniversitesi’nde Konservatuar bölümünde okuyan bir öğrenci zamların kendisine  yansımasını şöyle anlattı:“Bölümüm konservatuar olduğu için ekstra kitaplar almam gerekiyor ve onlar da hayli maliyetli”  dedi. Bu sorun diğer bölümler için de geçerli. Hukuk kitaplarının fiyatları da uçmuş durumda, okuyan arkadaşlarımdan biliyorum.”

Kitaplardaki fiyat artışından sadece alıcılar dertli değil, bekledikleri satışı yapamayan esnaf da zor günler yaşıyor. 

Pasaj içerisindeki kitabevinin sahibi Esra Özbay, üniversite hazırlık kitaplarına en az %50 zam geldiğini söyledi. Müfredat değiştiği içinse ikinci ellere rağbetin azaldığını ifade eden Özbay romanlarda da birkaç yayınevi dışında aynı şekilde yüksek zamların mevcut olduğunu söyledi. 


ARŞİV