Marmara'da Avrupa Günleri başladı

Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü öncülüğünde bilimin kardeşliği Kadıköy’de tekrar filizlenecek...

03 Mayıs 2012 - 15:09

Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü öncülüğünde bilimin kardeşliği Kadıköy’de tekrar filizlenecek. Marmara ile Bremen Üniversitelerinin öncülüğünde bilimsel içerikli geleneksel bir şölene dönüşen “Marmara Avrupa Haftası, Türkiye-Almanya İlişkileri” etkinlikleri; Türkiye’nin uluslar arası ilişkilerinde başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi bakımından da önemli bir platform.

Uzun yıllar devam eden ve gelenekselleşen etkinliğin mimarlarından Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan, bu yıl Mayıs ayında gerçekleşecek etkinlikler kapsamında Marmara Üniversitesi’nin önemli konu, konuk ve aktivitelere ev sahipliği yapacağını söyledi.

Türkiye-Almanya İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Avrupa Birliği Enstitüsü ve Atatürk Eğitim Fakültesi Alman Dili ve Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen “Marmara Avrupa Haftası” etkinliğine Avrupa Birliği Bakanımız ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın yanı sıra pek çok Alman akademisyen ve işadamı da katılacak.

YILLAR ÖNCE TÜRKİYE KAPILARINI AÇMIŞTI

3-10 Mayıs 2012 “Marmara Avrupa Haftası” etkinlikleri; Türk-Alman yakın tarihine ilişkin dostluk ve dayanışma temaları içeren anlamlı açılışlara da ev sahipliği yapacak. Etkinliklerle Türkiye-AB arasındaki tam üyelik müzakerelerinin yeni bir ivme kazanması amaçlanacak. Prof. Dr. Dartan, “Türkiye-Almanya ilişkileri çok önemli. Almanya, hiç şüphesiz, AB’nin lider ülkesi. Birliğin kararlarında belirleyici rolde. Türkiye için kilit ülke konumunda. Türkiye’nin Almanya ile ilişkileri, diğer AB üyesi ülkelere oranla çok daha çeşitli. Salt ekonomi, ticaret, siyasetin ötesinde bu ülkede yaşayan yaklaşık 4 milyon Türk kökenli nüfus nedeniyle ilişkilerimiz çok farklı boyutta. Ayrıca Nazi rejiminden kaçan Alman bilim adamlarının Türkiye’ye sığındığı dönemin en yakın tanığı Edzard Reuter de konferansa katılacak. Reuter, 1930 yıllarda Türkiye’ye sığınan Alman akademisyenlerin simgesi Ernst Reuter’in oğlu. O dönemde ailesiyle Türkiye’ye gelmiş, 2. Dünya Savaşı’nın ardından Almanya’ya dönmüş ve daha sonraki yaşamında iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çaba sarf etmiştir.  Alman iş dünyasının tanınan faal üyesi Edzard Reuter konumunu, her platformda Türkiye ve Almanya’daki Türkler lehine kullanıyor. ‘Türkiye benim ve ailemin ikinci vatanıdır’ demektedir. Reuter pek bilinmeyen o dönemi ve yaşadıklarını konferansta anlatacak. Ernst Reuter inisiyatifi bugün, iki ülke işbirliğini teşvik ediyor” dedi.

Ayrıca Marmara Üniversitesi ile Bremen Üniversitesi arasındaki Akademik İşbirliği Anlaşması’nın da yenileneceği etkinlikte Türkiye’den Almanya’ya göçün 50. Yılı nedeniyle Almanya’daki Türkler konusu ele alınıp, konuyla ilgili bir de fotoğraf sergisi açılacak.

 

MUSTAFA SÜRMELİ


ARŞİV