Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlandı
Okulların işleyişi, öğretmen görevlendirmeleri, öğrenci nakilleri ve diploma düzenlemeleri hakkında değişiklikleri içeren 'Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmeliğe göre, devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler, bir sonraki öğretim yılında sözleşme imzalamak şartıyla okula devam ettirilecek. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara atanan öğretmen ve yöneticilerin, Milli Eğitim Akademisinde Bakanlıkça belirlenen eğitimlere katılması zorunlu hale getirildi. Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okulların seçimi, değerlendirilmesi ve izlenmesi süreçleri yeniden düzenlendi.
Yönetmelikte yapılan bazı değişiklikler şöyle:
- Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların belirlenmesi ve başvuru süreçleri için yeni komisyonlar oluşturulacak. Bu okullar her yıl yayımlanan Ortaöğretime Geçiş Kılavuzu doğrultusunda belirlenecek.
- Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ve mesleki eğitim merkezleri, bölge okulu veya sektör içi okul olarak yapılandırılabilecek.
- Merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme işlemleri şubat-mart aylarında tamamlanacak.
- Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinden yapılacak sorumluluk sınavları yazılı ve uygulamalı olarak iki aşamada yapılacak.
- Beden eğitimi dersinde etkinliklere katılamayacak durumda olan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler resmî ya da özel sağlık kurum ve kuruluşlarındaki bir doktordan rapor alacak.
- Yetenek sınavıyla öğrenci kayıt hakkı kazanan öğrenciler, sınıf açılmaması durumunda diğer okullara yerleştirilecek.
- Sağlık ve güvenlik gerekçeleriyle yer değiştirmek isteyen öğrencilerin nakil işlemleri kontenjan şartı olmaksızın yapılacak.
- Hazırlık sınıfı okuyan öğrenciler için diplomanın “Hazırlık + 4 Yıl” olarak belirtilmesi sağlanacak. Diplomanın kaybolması durumunda ise öğrencilere yeni diploma verilmeyecek, öğrenim durum belgesi verilecek.
- Mesleki eğitim merkezlerinde başarılı olan öğrencilere Kalfalık ve Ustalık Belgeleri dijital ortamda verilecek ve e-Devlet sistemi üzerinden erişilebilecek.
- Engelli, engelli yakını olan öğretmenler ve 36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin, haftalık ders programı ve saatleri belirlenirken dikkate alınacak.