Okullarda temizlik çalışanı sorunu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların açılmasıyla başlayan temizlik sorunun çözümüne ilişkin 30 bin temizlik personeli alınacağını duyurdu

21 Eylül 2024 - 12:04

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla okullarda temizlik sorunları ortaya çıkmış, bazı okullarda temizliği velilerin yaptığı görüntüler paylaşılmıştı. Okullarda yaşanan bu sorunun nedeninin Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sene başında hayata geçirdiği temizlik personeline ilişkin karardı. MEB’in bu yıl hayata geçirdiği uygulamaya göre temizlik İŞKUR üzerinden İşgücü Uyum Programı’ndan karşılanacaktı. Haftada üç gün ve azami 22,5 saat çalışacak personele ayda 8 bin 447 verilecekti. Temizlik çalışanlarına geçtiğimiz yıl asgari ücret veriliyordu. Asgari ücretin altında olan İşgücü Uyum Programına başvuru sayısı az oldu. Ve okullarda temizlik sorunları yaşanmaya başladı. Bazı okullarda veliler veya öğretmenler temizlik yapmak zorunda kaldı. Velilerin tepkisi üzerine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 23 Eylül Pazartesi gününden itibaren okullarda 30 bin temizlik personeli istihdam hakkı tanıyacağını belirtti.

Tekin, CNN TÜRK’te katıldığı programda şunları söyledi: “45 bine yakın okulumuzda kadrolu temizlik elemanımız mevcut. Kalan okullarımızla ilgili süreci taşeronlar üzerinden hallediyorduk. Taşeronlar kadroya geçtikten sonra bir sorun başladı. Okullarımız açık olduğu dönemde Çalışma Bakanlığımızın bize tahsis ettiği kontenjanından hallediyorduk. Bu yıl çalışma bakanlığımız bu projeyi revize etti. Haftada beş zamanlı değil, haftada üç gün belirledik. 120 bin personel yarı zamanlı görevlendirildi. Okulların açılmasıyla bu süreç başladı. Bu projeye iş gücü uyum projesine başvuru çok sınırlı kaldı. Sınırlı kaldığı için sorunu çözemedik. 120 bin istihdam alanı oluşturulmasına rağmen yüzde 25’i ancak doldurulabildi. Bu talep eksikliklerinden dolayı okullarımızda böyle bir sıkıntı ortaya çıktı. Pazartesi itibarıyla tam zamanlı 30 bin personel alınacak. Gelecek hafta ilave personel ile sorunu çözeceğiz.”

30 BİN PERSONEL YETERLİ OLACAK MI?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2022-2023 yılı istatistiklerine göre Türkiye’de özel ve kamuya ait 75 bin 16 okul var. Bu okulların 14 bin 281’i özel okul. Kamuya ait okul sayısı ise 60 bin 735. Milli Eğitim Bakanı’nın açıkladığı üzere 45 bine yakın okulda temizlik çalışanı var. 15 binin üzerinde okulda ise yok. Bakan Tekin’in açıkladığı gibi MEB’in belirlediği 120 bin personel ihtiyacının sadece 30 bini karşılanmış olacağından okullardaki sorun devam edecek.

 


ARŞİV