Özel okul zamları yüzde 100'ü aşıyor

Özel okullarda 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için açıklanan zam oranı yüzde 54,8. Özel Okul Velileri Platformu zam oranının yüzde 54 seviyesinde olmasına rağmen yemek, kitap ve servis gibi ek hizmetlere uygulanan fahiş zamlar nedeniyle fiyat artışının yüzde 100’leri aştığına dikkat çekiyor

30 Ocak 2025 - 11:10

Özel okullarda 2025-2026 yılı için de erken kayıt döneminin başlaması fiyat tartışmasını da  beraberinde getirdi. 

Özel okullardaki zam oranı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ortalamasına göre belirleniyor. Yönetmelik ara sınıfların tavan zam oranını bir önceki yılın sözleşme ücreti üzerinden, kademe geçişlerinde ve yeni kayıtlarda ise bir önceki yılın liste fiyatı üzerinden belirliyor. 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için açıklanan zam oranı da yüzde 54,8. Fakat fiyat artışı sadece belirlenen bu oranla sınırlı kalmıyor. Yemek, kitap, servis ücretleri gibi ek hizmetler özel okulların yüksek zam uygulaması için açık kapı. 

VELİLER TEPKİLİ 

Özel Okul Velileri Platformu da zam oranının yüzde 54 seviyesinde olmasına rağmen özel okulların ek hizmetlere uyguladıkları fahiş zamlar nedeniyle toplam fiyat artışının yüzde 100’leri aşmasına tepki gösteriyor. 

Erken kayıt tarihinin ocak ayında itibaren başlatılabileceğini ama çoğu özel okulun kasım-aralık ayından erken kayıt çağrısı yapmaya, tavan zam oranı netleşmeden velilere kayıt yeniletmeye çalıştığına dikkat çeken Özel Okul Velileri Platformu, okullardaki yıllık ödemelerin değişmesine neden olan faktörleri de şöyle açıklıyor: “Özel okulların yıllık ücretleri, okulun bulunduğu şehir, sunduğu imkânlar ve eğitim kademesi gibi faktörlere ve bundan çok daha önemlisi o şehirdeki devlet okullarının eğitim kalitesine bağlı olarak büyük farklılıklar gösterebilir. Büyük şehirlerde ve tanınmış okullarda ücretler daha yüksek seviyelerde olabilir. Eğitim ücretleri düşük görünse de özellikle zincir okullarda yemek, kitap, kıyafet gibi ücretler çok daha fahiş rakamlara ulaşıyor; bu nedenle eğitim ücretleri daha düşük olmasına rağmen zincir okullarda toplamda ödenen ücret çok daha yüksek oluyor.”

İstanbul’daki özel okul ücretlerinin diğer şehirlere göre daha yüksek seyrettiğini belirten Özel Okul Velileri Platformu, İstanbul’da önümüzdeki yıl için özel okul ücretlerinin 300 bin  TL ile 1 milyon 250 bin TL arasında olacağını belirtti. 

“KIYAFET DÜZENLEMESİ GENİŞLEMELİ”

Türkiye’deki özel okulların yüzde 90’ında yemek ücretinin yönetmeliğe aykırı olarak zorunlu tutulduğuna dikkat çeken Platform yetkilileri “Okulların pedagojik gerekçelerle bu zorunluluğu velilere dayatmaları kabul edilebilir bir durum değil. Özel okullar böyle bir zorunluluk olmadığını söylese de velilerin yemek ücreti ödemeden kayıt yenileme talepleri kesin biçimde reddediliyor,  ‘yemek ücreti ödemek zorunlu değil, çocuğunuzu başka bir okula alabilirsiniz’ deniliyor.

Platform yetkilileri, özel okulların yemek ücretinin zorunlu olmadığını savunsa da, velilerin bu ücreti ödemeden kayıt yenileme taleplerinin kesin bir biçimde reddedildiğine dikkat çekerek, bu durumun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da bilindiğini ancak ihlalin önlenmesi için gerekli adımların atılmadığını belirtti. Mevcut yönetmeliğin ek hizmetlerin hiçbir koşulda zorunlu tutulamayacağı ve bu hizmeti almayı reddeden velilerin kayıt yenileme taleplerinin reddedilemeyeceği şekilde netleştirilmesi gerektiğini savunan Özel Okul Velileri Platformu, bakanlığın yıllardır bu konuda düzenleme yapmamasını şu sözlerle eleştirdi: “Bu boşluk, fahiş zamlara açık kapı bırakmaktan başka bir durum değildir” Konuyla ilgili daha etkin bir denetim ve yaptırım mekanizması oluşturulması gerektiğini dile getiren platform, özel okullarla ilgili olarak velilerden gelen sorun ve şikayetleri de şu başlıklar altında sıraladı:

ORANTISIZ ARTIŞ

• Ekonomik koşullara kıyasla orantısız fiyat artışı.

• Yemek, servis ve kırtasiye gibi ek hizmetlerin ücretlerinin de aşırı yüksekliği. Yemek ve yardımcı kitap seti gibi hizmetlerin kayıt koşulu olarak dayatılması ve bu hizmeti almayan velilerin kaydının yenilenmemesi, itiraz eden velilere çocuklarını okuldan almaları yönünde mobing uygulanması.

• Eğitim kalitesinin beklentilerini karşılamaması.

• Okulun sunduğu sosyal ve akademik imkanların yetersizliği, laboratuvar, spor ve sanat faaliyetlerinin eksikliği. 

• Eğitim yılı içinde alınan kitap, kırtasiye, kıyafet, gezi, etkinlik gibi ek ödemeler. 

• “Paket program” adı altında sunulan hizmetlerin gereğinden fazla pahalı olması.

• Deneyimli öğretmenlerin okuldan ayrılması ve yerlerine daha az tecrübeli öğretmenlerin getirilmesi.

• Çocuklarının akademik ve sosyal gelişimi için gerekli olan rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin yetersizliği. 

EĞİTİM KALİTESİNDE DÜŞÜŞ

• Pandemi sonrası uzaktan eğitim sürecinin ardından birçok özel okulun eğitim kalitesini artırmakta zorlanması ve yüz yüze eğitimde beklenen verimin alınamaması.

• Akademik başarıya yönelik daha fazla destek verilmesi. LGS ve YKS’de başarının düşük olması. 

• Okul yemeklerinin kalitesinin düşük olması 

• Servis hizmetlerinde de sık yaşanan gecikmeler, şoför değişiklikleri ve güvenlik konularındaki sorunlar.  Fiyatların UKOME fiyatlarının 2-3 katı olması.

• Okul yönetimiyle yaşanılan iletişim problemleri, taleplerinin dikkate alınmaması ve geri dönüşlerin yetersizliği. Karar alma süreçlerine velilerin dahil edilmemesi.

 


ARŞİV