TAM BİR BELİRSİZLİK SÖZ KONUSU!

4+4+4 eğitim sistemini Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Eğitim-Sen. İstanbul 2 No’lu (Kadıköy) Şube Örgütlenme Sekreteri Fatma Terzi ile konuştuk

14 Haziran 2012 - 13:55
Hükümetin, kamuoyunun tepkilerine rağmen hızla Meclis’ten geçirdiği ve cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hemen onayladığı 4+4+4 yeni eğitim sistemine karşı mücadele yürüten en önemli kurumlardan biri de Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Eğitim-Sen. İstanbul 2 No’lu (Kadıköy) Şube Örgütlenme Sekreteri Fatma Terzi, ne okulların ne öğretmenlerin ne velilerin ne de öğrencilerin bu yeni sisteme hazırlıklı olduklarını vurguluyor ve tam bir belirsizliğin söz konusu olduğunu vurguluyor. İşte Terzi’nin sorularımıza verdiği yanıtlar:
 
-Eski eğitim sisteminde ortaokullar, ilkokullarla birleştirilip ilköğretim yapılmıştı. Dolayısıyla şu an ortaokul yok. Kadıköy'de hangi okullar ortaokul yapılacak, hangileri İmam Hatip'e dönüştürülecek, biliniyor mu? Belirsizlik varsa, 2 ay içinde bu belirsizlikler nasıl ortadan kaldırılacak?
Kadıköy bölgesinde şu anda hangi okulun ilkokul ya da ortaokul (meslek ya da imam hatip) olacağına ilişkin kamuoyuna bildirilmiş herhangi bir bilgi yok. Sadece belli okullardan aldığımız bilgiye göre, Bahariye İ.Ö.O’nun ortaokul, Moda İ.Ö.O’nun ilkokul olacağı, Nihat Işık İ.Ö.O’nun olduğu gibi kalacağı, Muhsin Adil Binal İ.Ö.O’nun için belirlenmiş bir durum olmadığı, Bostancı 23 Nisan Zehra Hanım İ.Ö.O’nun İmam Hatip Ortaokulu olacağı üzerinden bir belirsizlik söz konusu. Bu okulların ne olacağı, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirleniyor. Ancak bu konuyla ilgili açıklamanın yapılmaması kafamızdaki soru işaretlerini çoğaltıyor. Okullarda henüz kayıtlar başlamadı. 15 Haziran günü başlayacağı belirtiliyor. Bu okulların ne olacağına ilişkin net bilgilerin kayıt dönemine yetişmesi gerekiyor.
 
-Çocukları 4. sınıfta apar topar mezun edilen velilerin durumu nedir? İtiraz etme hakları var mı?
4. sınıfta mezun edilenler için herhangi bir itiraz başvurusu şu ana kadar sendikamıza ulaşmış değil. 4+4+4 kesintili eğitim yasası uygulamaları açısından sadece 4. sınıfta mezun olacaklar için değil (okula başlama yaşı, seçmeli dersler vb.) birçok konu başlığında yaşanacak sıkıntıların itiraz ve çözüm yollarına ilişkin yeni bir mücadele anlayışının oluşmasına ihtiyaç var.
 
-66-72 ay arasındaki çocukların okula başlaması zorunlu hale getirildi. Bu durumda, normalde ana sınıfına başlaması düşünülen çocuklar hiçbir hazırlıktan geçmeden 1. sınıfa başlayacaklar. Dolayısıyla sınıflar olması gerekenin 2 katı yoğunlukta olacak. Okullar bunun için uygun mu? 1. sınıf öğretmenleri buna hazırlıklı mı?
Zorunlu eğitim yaşının düşürülmesiyle birlikte mevcut sınıfların kapasitesinin üstünde bir ihtiyaç ortaya çıkması söz konusu. Mevcut okulların fiziki yetersizlikleri ortadayken bu yeni sistemle sorunların giderek büyüyeceğini öngörmekteyiz. Sınıf öğretmenleri açısından 66-72 aylık çocukların eğitimi ile ilgili zorluk çekmeleri söz konusu. Bu yaş grubu ile çalışmamış sınıf öğretmenleri, çocukların eğitimi konusunda ciddi uyum problemleri yaşayacaklar.
 
-66-72 ay arası çocuklarını okula göndermeyenler ceza mı alacak? Sendikanın bu veliler için bir önerisi var mı?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarına göre 61-66 ay arasındaki çocukların okula gönderilmesi zorunlu ve göndermeyen ailelere para cezası verilmesi söz konusu. Sendikamız olarak sadece para cezası değil tüm bu uygulamaların yaratacağı sorunlara karşı birlikte mücadele etmek açısından örgütlü olduğumuz yerlerde bilgilendirme toplantıları ve ortak mücadele programı yapmaya çalışıyoruz.
 
-Bu sistem öğretmenleri de ekleyecek değil mi? Görev yerleri değiştirilen üyeleriniz var mı ya da tahminen olacak mı? 
Bu sistemle birlikte 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin ve okul öncesi öğretmenlerinin norm fazlası olma ve açıkta kalarak başka okullara görevlendirilmeleri durumları olacağını öngörmekteyiz.
 
-Eğitim-Sen İstanbul 2 Nolu şubenin bu konuyla ilgili özel bir çalışması var mı?
4+4+4 kesintili eğitim yasası gündeme geldiğinden bu yana bölgemizde Ataşehir, Kadıköy ilçelerinde öğrenci ve velilerle yerel eylemlilikler yaptık. Ankara’da 28-29 Mart’ta düzenlediğimiz eylemle tepkilerimizi dile getirdik. Şimdi ise yine bölgemizde bu sisteme itirazı olan tüm kesimlerle bir araya gelerek bilgilendirme toplantıları ve mücadele programı oluşturuyoruz.
 
Semra ÇELEBİ
Etiketler; 4+4+4

ARŞİV