Tercih süresi başladı, eğitimciler kaygılı

LGS’ye giren öğrenciler 13 Temmuz’a kadar tercihlerini yapacak. Değişen sistem nedeniyle bir okula yerleşemeyen öğrenciler ne yapmalı?

05 Temmuz 2018 - 14:02

LGS’ye giren yaklaşık 1 milyon öğrenci tercihlerini yapmaya başladı. Özel lise ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların da dâhil olduğu tercihler 2-13 Temmuz arasında yapılacak. 30 Temmuz’da da yerleştirme sonuçları ve kalan kontenjanlar açıklanacak. 6 Ağustos’ta nakil tercih başvurularına başlanacak, bu başvurular 6 Eylül’e kadar devam edecek.

Tüm Türkiye’deki kontenjan sayısı 126 bin 510 olarak belirlenirken sınava 971 bin 657 öğrenci girdi. Değişen sistem nedeniyle bir okula yerleşemeyen öğrenciler ise, adrese dayalı olarak evine yakın okullara kaydedilecek.

“SINIRLAMALARI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Yeni sistem gereği öğrenciler en çok 5 okul tercih edebilecek ve aynı okul türünden en fazla üç okulu yazabilecek. Yerleşme ve tercihlere yönelik bu sınırlandırmalar eğitimciler tarafından eleştiriliyor. TEOG’un basit, LGS’nin ise karmaşık bir yapıya sahip olduğuna değinen Eğitim Sen Kadıköy Şube Başkanı Kazım Yılancı yeni sistemi şöyle değerlendiriyor: “Öğrencilerin yerleşememe kaygısının istemedikleri okulları tercih etmeleri noktasında yönlendirme yapılmasından kaynaklandığı açıkça görülüyor. Yerel yerleştirmede ve merkezi yerleştirmede tercih sayısının sınırlandırılması öğrencilerin seçme hakkını ve özgürlüğünü sınırlandırıyor. Kayıt Alanı denilen alanla yoksul çocukların yoksul semtlerde kalması ‘güvence’ altına alınıyor. Özellikle imam hatip ve meslek liselerinin boş kalan kontenjanlarını doldurmayı hedefledikleri aşikâr. Tercihlerdeki sınırlamaları anlamak mümkün değil.”

Yerleştirme sürecinin bakanlık tarafından siyasal, ideolojik hedeflerle yapıldığını dile getiren Yılancı, “Okul sayısı ve öğrenci kontenjanı sınırlandığı için Kadıköy de dahil olmak üzere tüm Anadolu liselerindeki puanların yükseleceğini söyleyebiliriz. Önceki yıllarda tüm Anadolu liseleri sınavla öğrenci aldığı için referans puan değerleri vardı. Çocukların geleceği için büyük risk yaratan bir taslakla karşı karşıyayız. Neye göre seçim yapılacağı belli değil.” dedi. 

İMAM HATİPLERE YÖNLENDİRME VAR MI?

Kazım Yılancı’nın da değindiği üzere en çok tartışılan konulardan biri de binlerce öğrencinin istemeyerek imam hatip liselerine gönderileceği iddiası. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin öğrencilerin imam hatip liselerine gitmek zorunda olmadıklarını iddia ediyor, fakat kontenjan ve seçme haklarının sınırlandırılması, öğrencilerin özel okullara, meslek ve imam hatip liselerine yönelmesini sağlıyor.

Eğitimciler, tercihler sonunda da büyük sıkıntılar çıkacağı görüşünde. Özellikle istemediği okula yerleşen öğrenciler nakil talebiyle başvuruda bulunacaklar. Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım en az 300 bin öğrencinin Eylül’e kadar başka okullara nakil isteyeceğini düşünüyor.


ARŞİV