Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) tercih sonuçlarını açıklamasının ardından gözler tercih ve yerleştirme işlemlerine çevrildi. Gençlerin bir kısmı üniversite hedefine ulaşırken, yaptıkları tercihler kapsamında herhangi bir yükseköğrenim programına yerleşemeyen binlerce aday ise boş kontenjanlar için tercih yapacakları tarihi bekliyor.
Hem kamuda hem de özel sektörde eğitim danışmalığı ve kariyer rehberliği üzerine çalışmalarını yürüten Barış Bozkurt, tercih yapacak olan ve bu sene üniversiteye başlayacak olan öğrenciler için tavsiyelerde bulundu.
“ADAYLAR ÜNİVERSİTENİN ÖNEMİNİ UNUTUYOR”
Barış Bozkurt, üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gereken noktalara değindi: “Puan ve sıralama gibi kalıplaşmış yargıların dışına çıkılarak adayın istek, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir bölüme ve üniversiteye odaklanmasını çok daha doğru buluyorum. Aynı zamanda adaylar bölüme fazlaca odaklanıp üniversitenin önemini unutuyorlar maalesef. Üniversitenin öğrenciye neler sunduğu, nasıl bir ortam sağladığı, tüm imkânları iyice araştırılmalı, ona göre karar verilmeli. Toplumdaki genel geçer yargılara dayanarak bölüm ve üniversite seçilmesi en sık düşülen hatalardan biri. Nitekim üniversite sınavına giren adayların neredeyse yüzde 30’u üniversitede hala okumakta ya da mezun olmuş adaylardan oluşmakta. Bu da üniversiteyi kazanan birçok adayın belli bir süre sonra mutsuzluk ve pişmanlık yaşadığının en büyük göstergesi.”
Üniversiteye geçiş döneminde veliler için de uyarılarda bulunan Bozkurt, “Veliler, çocuklarının isteklerine kulak vermeliler. Bu dönemde onların yanında olmalılar ve tercihlerinde aktif rol almalılar fakat kendi isteklerinden ziyade çocuklarının isteklerine yönelmeleri çok daha doğru olacaktır. Aksi takdirde iyi bir şey yaptığını düşünen ebeveynler, aslında çocuklarının hayatında çok büyük bir yanlışa sebep olabiliyorlar” dedi.
“SON İKİ YILDA EĞİTİM FEDA EDİLDİ”
Bu sene üniversiteye başlayacak olan adayları oldukça karışık bir sürecin beklediğini belirten Bozkurt, “Pandemi nedeniyle hibrit eğitim sistemi uygulanacak. Bu sebeple öğrencilerin kafası bir hayli karışık. Yüz yüze eğitimi istemekteler ama bunun yanında belli düzeyde kaygıları da mevcut” dedi ve şöyle devam etti: “Öğrenciler, elbette ki almaları gereken eğitimin tamamını içinde bulunduğumuz süreçte alamıyorlar. Eğitimin, en önemli ve en son feda edilmesi gereken şey olması gerekirken maalesef geçtiğimiz iki yılda en önce eğitim feda edildi. Bu durumun olumsuz yansımalarını orta vadede toplum olarak bizzat hissedeceğimizi düşünüyorum.”
“KONTROLSÜZ ŞEKİLDE BÖLÜM AÇIYORLAR”
Son zamanlarda dijital dünyanın da etkisiyle yazılım, bilgisayar ve veri üzerine olan bölümlerde iş imkânlarının arttığını belirten Bozkurt, buna karşın bölüm sayılarında yaşanan artışın olumsuz yönleri olduğundan da bahsetti: “Vakıf üniversiteleri kontrolsüz bir şekilde bölüm açma yoluna gidiyor. Bu da birçok bölümde ihtiyacın fazlası bir mezun sayısına sebep oluyor. İlk yerleştiğinde büyük umutlar ve beklentilerle bölümüne giden öğrenci, maalesef tam da yukarıda belirttiğim nedenden ötürü mezun olduğunda iş bulamama problemi ile karşı karşıya kalıyor.”
“ÖĞRENCİLER ARAŞTIRMA İÇERİSİNDE OLMALILAR”
Tercih döneminde ve üniversite eğitimde öğrencilerin faydalanabilecekleri hizmetlere değinen Bozkurt, “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki liselerde ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti verilmekte. Yine birçok internet sitesi ve sosyal medya platformlarında yararlanılabilecek kaynaklar mevcut. KYK burs/kredi de en önemlisi. Bunların dışında birçok vakıf ve sivil toplum örgütü, belli şartlar dahilinde öğrencilere geri ödemesiz burs imkânı sunuyor. Burslara ulaşma konusunda öğrencinin iyi bir araştırma içerisinde olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.