YKS öncesi nelere dikkat etmeli?

Milyonlarca öğrencinin ter dökeceği YKS’ye sayılı günler kaldı. Öğrenciler sınav kaygısıyla nasıl baş edebilir? Sınav öncesi nelere dikkat edilmeli?

20 Haziran 2018 - 11:04

Erken seçim kararıyla birlikte 1 hafta ertelenen YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) 30 Haziran-1Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Sınavın ilk oturumu, Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran’da yapılacak. Lisans programlarında okumak isteyen adaylar, 1 Temmuz’da sabah gerçekleşecek Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) girecek. Dil puanıyla tercih yapacaklar ise aynı gün öğleden sonraki oturumda Yabancı Dil Testi’ne (YDS) katılacak.

Sınavın birinci oturumu TYT’ye 2 milyon 322 bin 421 kişi, ikinci oturumu AYT’ye ise 1 milyon 982 bin 669 kişi başvurdu. Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girecek aday sayısı ise 128 bin 457 oldu.

HER OTURUM İÇİN AYRI BELGE ALINACAK

2.3 milyon aday, sınava nerede gireceklerini gösterecek sınava giriş belgelerini TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin sitesinden alabilecek. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacak. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacıyla önceden gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacak. Sınava giriş belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecek. Adaylar, sınavın ilgili oturumuna ait sınava giriş belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorunda. Sınavın ilgili oturumuna ait sınava giriş belgesini yanlarında bulundurmayan adaylar, sınav binasına alınmayacak. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunlu. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmeli. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunduğu takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacak. Sınava giriş belgesini kaybeden adaylar, internetten yenisini edinebilecek.

Başvuru bilgilerini sisteme kaydeden ancak sınav ücretini yatırmayan adaylar için sınava giriş belgesi düzenlenmeyecek.

SINAV KAYGISIYLA NASIL BAŞ EDİLİR?

Uzman Psikolog Betül Küçükardalı sınav kaygısıyla başa çıkmanın yollarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Küçükardalı, sınav kaygısının bazı kişilerde kalp çarpıntısı, zihin bulanıklığı, terleme, iştahsızlık ya da aşırı yeme, tedirginlik, bulantı, dikkat ve odaklanmada bozulma, uyku problemleri, çalışmaya karşı isteksizlik, özgüvende azalma, yetersizlik hissetme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirterek, performansta belirgin bir düşüşe yol açabileceğini söylüyor. Küçükardalı “Sınav kaygısı yaşayan çocukların çevrelerinden ve ebeveynlerinden destek alması önemli. Bunun göstermelik ya da sözde olmaması gerekir. Gerçekten çocuğun yapamadıklarından ziyade, yapabildiklerine odaklanılması ve çabasının takdir edilmesi yalnız kaygısını azaltmakla kalmaz, özgüveninin gelişmesini destekler.” diyor.

“GERÇEKÇİ OLUN”

Sınav kaygısıyla başa çıkmanın en önemli aşamasının, bu düşünce ve inanışları sorgulamak ve yeniden değerlendirmek olduğunu belirten Betül Küçükardalı, bunların yanı sıra nefes alma, gevşeme egzersizleri, düşünce durdurma ya da dikkati başka yöne odaklama tekniklerinin de sınav kaygısı ile başa çıkmada etkili yöntemler olduğunu söylüyor.

“BESLENME VE UYKUNUZA DİKKAT EDİN”

Sınavda başarılı olmak isteyen öğrencilerin beslenme ve uyku saatlerine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Küçükardalı şu uyarılarda bulundu: “Uyku ve beslenme ihtiyacı kişiden kişiye farklılık gösterse de, olması gerekenden uzun ya da az uyunduğunda veya olması gerekenden fazla veya az yemek yenildiğinde bedensel ve zihinsel olarak oluşacak alarm modu, kaygıyı da artırıyor. Bu nedenle sınava az bir zaman kala beslenmenize, çalışma alışkanlıklarınıza ve uykunuza çok dikkat edin. Bu alışkanlıkların kendi içinde düzenli olması, bedenin daha güvenli ve rahat bir halde kalmasını sağlıyor.”


ARŞİV