Fikirtepe Gönüllü Evi Eğitim Projesi devam ediyor

Başta Fikirtepe'de yürütülen eğitim projesi olmak üzere Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri'nin tüm çalışmaları bu haberimizde

02 Şubat 2017 - 16:59

FİKİRTEPE’DE SINAVA HAZIRLIK

Fikirtepe Gönüllü Evi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin birlikte yürüttüğü Fikirtepe Gönüllü Evi Eğitim Projesi devam ediyor. Geçen yıl YGS-LYS-TEOG sınava hazırlanan  öğrencilere eğitim desteği verilen projede 100’e yakın öğrenci Anadolu-Fen liseleri ve üniversite hayaline kavuşmuştu.

2016-2017 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla gönüllü evinde genç gönüllüler tarafından TEOG-YGS-LYS sınavına hazırlık ve 9-10-11. Sınıf liseli öğrencilerine takviye dersleri adı altında ders verilmeye başlandı. Lise öğrencilerine yönelik yarıyıl tatilinde üniversiteli genç gönüllüler tarafında hızlandırılmış program adı altında YGS-LYS-TEOG ve temel matematik dersleri veriliyor.

Proje ile ilgili konuşan Fikirtepe Gönüllüleri Başkanı Gülden Alagöz “Öğrencilerimize ders veren üniversiteli gönüllü öğrencilerimize, gönüllü danışmanlık yapan psikolog sayın Fatma Yılmaz’a , ayrıca geçen dönem kitap ve bu dönem burs ve yiyecek desteğinde bulunan Kriton Curi Parkı gönüllülerine sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.”dedi.

ÇOCUKLARLA TİYATRO

Merdivenköy Gönüllülerinin çocuklara yönelik çalışmaları sürüyor. Gönüllüler  mahalledeki çocukları Eti Çock Tiyatrosunun oynadığı Kırmızı Başlıklı kız oyununa götürdüler. Çocuklar , sömestre tatilinde  tiyatro seyrederek ve eğlenerek güzel bir gün geçirdi.

RASİMPAŞA’DA MENAPOZ SEMİNERİ

Rasimpaşa Gönüllü Evi’nde, Kadıköy  Belediyesi. Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği’nden Opr. Dr.  Gül Yavuzer Menapozda üriner sorunlar hakkında bilgiler verdi.

Yavuzer, menapozu kadınlarda 45-47 yaşları arasında adet halinin sona ermesi ve yumurtlamanın tamamen durması olarak tanımladı. Menapoz belirtilerinin sıcak basması, gece terlemesi,  uyku bozukluğu, libido azalması, vajinal kuruluk, baş ağrısı, depresyon, çarpıntı, eklem ağrıları, osteoporoz ve üriner sistem enfeksiyonları olduğunu belirten Yavuzer, ayrıca üriner sistem hastalıkları hakkında da bilgi verdi.  Yavuzer, yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak meyve-sebze ağırlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yıllık kontrollerin yaptırılması gerektiğini önerdi.

ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ

Kriton Curi  Parkı Gönüllü Evinde ,Eğitim  Kültür ve Gençlik komitesinin programladığı “Etkili Zaman  Yönetimi “ konulu  söyleşi gerçekleşti. Söyleşiye konuk olarak katılan yaşam Koçu Neslihan Yılmaz Benice insanların  sıklıkla dile getirdiği “zamanım yok, acelem  var, çok  yoğunum, yine geciktim, kendime  zaman  ayıramıyorum gibi bahanelerin nedeninin etkili zaman   yönetimi  algısının  olmaması olduğunu söyledi. Zaman  yönetimi  algısındaki  tuzakları; Sosyal  medya, internet , davetsiz misafir ,telefon görüşmeleri , TV dizileri olarak tanımlayan Benice  bu tuzakları  yönetme yöntemlerinin not etme, analiz   etme , önceliklendirme , ajanda  kullanma ve etkili iletişim olarak sıraladı.

“Bioritmimizi yükseltmek  için işlerinizi  dokuz ile on iki  arasında  planlamak gerekir, sorun  çözmekle uğraşırsak  stres  hormonu olan  adrenalin  salgılarız . Hayatı  sakinleştirirsek  mutluluk hormonu  olan endorfin  salgılarız.  Bilinçli  yaşamak zaman yönetiminin  altın kuralıdır”  diyen Neslihan  Benice  sözlerini şöyle tamamladı “Hepimizin bir bankası   vardır adı Zamandır  ve zaman   herkesin  teoride  eşit olarak  sahip olduğu bir şeydir.”

KANSER VE KORUNMA YOLLARI

Patoloji ve sitoloji uzmanı Prof. Dr. İbrahim Öztek 18 Ocak 2017 Çarşamba günü  Kadıköy Belediyesi Koşuyolu Gönüllü Evi’nde '' Kanser ve Korunma Yolları'' konulu seminer verdi. Öztek, Kanser, etkileri, korunma yolları, kansere yol açan maddeler ve çevrenizdeki olumsuz faktörlerin etkileri ve korunma yolları hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi.

İLKYARDIM VE ÖNEMİ

Suadiye Gönüllüleri, “İlkyardım ve Önemi” konulu söyleşi düzenledi. Sağlık Komitesinin etkinliğinde konuşan  Biyolog  Emine  Karaca, “Hayatımızın  her  anında  ve bulunduğumuz  her  ortamda zor durumda  kalan bir hayatı  kurtarmak için bilmemiz gereken ilkyardımın temel kurallarını ve değişik  durumlarda  yapılması gereken müdahaleleri” katılımcılara uygulamalı olarak  anlattı

“YALNIZ GEZENİN DÜŞLERİ”

Rasimpaşa Gönüllü evinde Ocak ayı okuma atölyesinde  Fransız yazar Jean Jacques Rousseau’nun   yazdığı “Yalnız Gezenin Düşleri” adlı kitabın analizi yapıldı.  Aslan Eyi’nin moderatörlüğünde katılımcılar okudukları kitaba dair görüşlerini paylaşıp, yorumladılar. 

Fransız aydınlanmasının aykırı sesi Rousseau kitabında; yaptığı gezintiler sırasında aldığı notları kendinden yola çıkarak genel insana ilişkin nitelikleri keşfetme serüvenine çeviriyor.

İÇİMİZDEN BİRİ

Fenerbahçe Gönüllü Evi’nin Gezi Kültür Komite Başkanı ve aynı zamanda bir ebru sanatçısı olan Cahide Yormaz Öz’ün eserleri  14-21 Ocak 2017 tarihleri arasında Erenkoy Kazım Karabekir Kültür Merkezi’nde sergilendi.  Sergide aynı zamanda Yormaz Öz’ün ‘Ben mi istedim Yalnızlığı’ ve  ‘Renkli Hayatlar’ adındaki son iki kitabının da tanıtımı yapıldı.

Cahide Yormaz Öz kimdir?

Ankara  Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi mezunu olan Cahide Yormaz Öz, Maden Tetkik Arama’da Jeomorfolog olarak çalıştı. Öz’ün Masalmış Yaşam, Kimsesiz Hayaller ve Şiirselim-Öylesine adlı kitapları bulunmaktadır.

Cahide Yormaz Öz’ün annesinin, teyzesinin ve komşulardan öğrendiği “Annemin Boşnak Yemekleri ve Komşu Tarifleri” adında bir yemek kitabı da bulunmaktadır. Bu kitabın gelirini Fenerbahçe Gönüllüleri bağış ve katkıda bulunan otuzdan fazla üniversite öğrencisine verdiği burs için kullanıyor.

Kırıntı Dergisi ve Lions'un düzenlediği “Hayallerinizin peşinden gidin”  temalı bir yarışmada öykü dalında  üçüncülük ödülü alan Cahide Yormaz Öz Milliyet Blog, Boşnak medya, İstanbul Gazetem ve NLP sitelerinde yazılar yazıyor.

HOCALARIN HOCASI SAHNEDE

 Türk Halk Müziğinin Usta sanatçısı Yücel Paşmakçı sevenleri ile buluştu.

Paşmakçı,  23 Ocak 2017’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde, Müzik Gönüllüleri ev sahipliğinde düzenlenen,  Yapım ve Yönetimi Nesibe Müsevitoğlu’na ait  “ANILAR VE MÜZİK”  81. Programının konuğu oldu.

Derlemeci, radyo programcısı, akademisyen, saz sanatçısı ve koro şefi olan, hayatını Anadolu ezgilerini günışığına çıkarmaya adayan, repertuvar ve üslup bilgisiyle Türk Halk Müziği’nin tartışmasız otoritesi olan  Paşmakçı’nın yaşamından kesitlerin sunulduğu belgeselin sunumunun ardından,  Müsevitoğlu sanatçı ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Şeyhülislamlar, askerler, devlet adamları yetiştiren ve dokuz kuşaktır İstanbullu olan bir aileden gelen Paşmakçı,  Moda İlkokulu, Yeldeğirmeni Ortaokulu, Haydarpaşa Lisesini bitiren eski bir Kadıköylü. İlk olarak annesi Huriye hanımdan ut ve piyano eğitimi aldığını ifade eden Yücel Paşmakçı,  sünnet hediyesi ağız mızıkasının ve Ermeni ustadan 12,5 liraya aldığı ilk bağlamasının müzik yaşamındaki önemine,İstanbul Radyosu Saz Sanatçılığı sınavını kazanmasından, Radyo Müdürlüğüne ve İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarının kuruluşunda yer alışına,  İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarına Öğretim Görevlisi olarak atanmasından,  Haliç Üniversitesi Konservatuvarı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarında  hocalık dönemi ile hayatını adadığı, Anadolu ezgilerini gün ışığına çıkarma çalışmalarına kadar olan sanat yaşamından kesitleri seyirciler ile paylaştı.

Programda Paşmakçı’nın eserlerini öğrencileri Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Elif Buse Doğan yorumlarken, bağlamada Mete Çetin eşlik etti. Geceye katılan Türk Halk Müziği  sanatçılarından Erol Köker de programda bazı eserleri genç öğrenciler ile birlikte yorumladı.


ARŞİV