GÖNÜLLÜLERDEN “SAĞLIKLI” GÜNLER…

Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, bu hafta da pek çok sağlık seminerine imza attı…

03 Mart 2017 - 13:50

Sigarayı bırakmak kilo aldırır mı?

Erenköy Gönüllüleri Sağlık ve Engelliler Komitesi’nin organize ettiği “Sigara tiryakiliği ve bırakırken kilo almamak mümkün mü?” konulu seminerin konuşmacı konukları Uzm. Psikolog Aylin Gündoğdu ve Uzm. Diyetisyen Cansu Büyükbaş oldu. Aylin Gündoğdu, sigaranın çok kolay erişilebilir ve her yerde tüketilebilir olduğu için bağımlılık yaptığını, gelişme süreci ve bırakma ile ilgili sorunların fazla olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre yılda 5 milyon kişinin sigara içtiğini, her yıl Türkiye’de 100 binin üzerinde sigaraya bağlı ölümün olduğunu ve dünya sigara tüketiminde 7’nci sırada olduğumuzu söyleyen Gündoğdu, sigaranın olumsuz etkileri ve neden olduğu hastalıklar göz önüne alındığında önemsiz olarak sayılabilecek kilo artışının, pek çok kişinin (%67’lik kesim) sigarayı bırakmamasına neden olduğuna dikkat çekti.

Aylin Gündoğdu, sigaranın kalbe kilo almaktan daha fazla zarar verdiğini, sigarayı bırakmanın akciğer başta olmak üzere bir çok kanser türü geçirme riskini azalttığını, sigarayı bıraktıktan ilk 20 dakika sonra kan basıncının düştüğünü, ilk 12 saatte kandaki karbonmonoksit oranının düştüğünü, 48 saat sonra nikotinin vücuttan atıldığını, tat ve koku alma duyusunun başladığını, ilk 5 yılda kalp krizi riskinin, ilk 10 yılda akciğer kanseri riskinin azaldığını, 15 yılda hiç sigara içmemiş kişilerin sağlığına erişildiğini anlattı.

Diyetisyen Cansu Büyükbaş sigarayı bırakınca, kilo alma nedenlerini, metabolizmanın yavaşlaması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, enerji dengesizliği, yiyeceklerin stres altında kurtarıcı olarak algılanması olarak açıkladı.

Büyükbaş vücuda sigarayı unutturacak besinleri, patlıcan, domates, portakal, yulaf ezmesi, nane, muz, pancar, badem, esmer pirinç ve probiyotikler olarak belirtti.

Aylin Gündoğdu ve Cansu Büyükbaş sigaradan arkadaş olmaz, kendinize gerçek arkadaşlar edinin, uzun ve keyifli yaşayın diyerek sunumlarını bitirdi. 

“Şizofreni hastalarını dışlamayın”

Rasimpaşa Gönüllü Evi’nin düzenlediği şizofreni konulu seminerin konuğu Avrasya Şizofreni Derneği Başkanı Mustafa Alper’di.

Mustafa Alper şizofreninin beyindeki kimyasal maddelerin iletiminde bozukluk olması, beyin yapısında farklılıkların görülmesiyle ve motivasyon sağlayıcı iletim hormonu dopaminin yüksek salgılanmasıyla ortaya çıktığını belirtti.

Alper, genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerin de bu hastalıkta etkili olduğunu, tanımlayıcı özelliğinin psikoz, gerçekle bağlantı kuramama hali olduğunu, kişinin hayat şartlarını ve yaşam kalitesini, çevreyle iletişimini zorlaştıran bir durum olduğunu ancak şizofreni hastalarının çevrelerine zarar vermediklerini anlattı.

Hastalığın aktif (alevlenme), pasif (iyileşme) dönemleri olduğu için, alevlenme döneminde en az bir metre mesafe bırakarak göz teması, fiziksel temas kurmadan iletişim kurmak gerektiğini vurguladı.

Tedavisinde ise ilaç kullanımı (antipsikotik ilaçlar) ve psikoterapilerin önemli olduğunu, hastalığı tamamen ortadan kaldırmadığını ama belirtileri ortadan kaldırarak kişinin günlük yaşama uyumunu düzenlediğini anlattı.

Seminerin sonunda ergenlik döneminde çocuklarda davranış bozuklukları gördüğümüzde dikkate alarak psikolojik tedavilerini yaptırmamız gerektiğini belirten Alper şizofreni hastalarını da sosyal desteğe ihtiyaçları olduğundan dışlamamak gerektiğini önerdi, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Alerjik hastalıklara dikkat!

Bostancı Gönüllüleri Sağlık Komitesi tarafından gerçekleştirilen Sağlık Seminerleri’nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Ferhan Özşeker, “alerjiler” hakkında bilgi verdi. Alerjinin vücudumuza giren yabancı maddelere karşı bağışıklık sistemimizin gösterdiği aşırı tepkisi olduğunu belirten Özşeker, çağımızda giderek artış gösteren önemli hastalıklardan olduğuna dikkat çekti. Dr. Özşeker alerjinin, kaşıntı, döküntü, hapşırık, nefes darlığı vs. şeklinde belirtiler gösterdiğini ifade ederek Astım, Alerjik Rinit, Ürtiker, Egzama, Atopik Dermatit, Besin Alejisi, Anafilaksi gibi hastalıkların alerji hastalıkları olduğunu vurguladı. Evtozu akarları, mantarlar, hamam böcekleri, hayvan epitetleri, polenler, besinler, pudralı eldivenler, ilaçlar, arı zehri, gıda katkı maddelerinin alerjiye sebep olan bazı faktörler olduğunu belirten Özşeker, korunma yönteminin ise sebep olan bu etken maddelerden sakınmak olduğunu belirterek, bebeklerin uzun süre anne sütüyle beslenmesinin ve aşırı temizlikten kaçınılmasının alerji hastalıklarını önlemede öneminden bahsetti.

Magnetik Tedavinin Gücü

Zühtüpaşa Gönüllüleri’nin düzenlediği “Magnetik Tedavinin Gücü ile Sağlık ve Ağrılardan Kurtulma” konulu seminerde Dr. Aydan Ünveren bilgi verdi. Ünveren, magnetik  terapinin yaşamda yaratacağı olumlu değişiklikleri, sağlıklı ve yeterli su içmenin önemini ve  gerekliliğini anlatırken yüzyıllar öncesinden gelen magnetik ağrı tedavileri konusunda da katılımcılara bilgiler verdi.

RAHATLAMA TEKNİKLERİ

Zühtüpaşa Gönüllüleri’nin “Rahatlama Teknikleri” başlıklı seminerinin konuşmacısı Psikolog – Sanatçı Filiz Çoşkuner idi. Çoşkuner şu bilgileri verdi: “Stresin vücudumuzda oluşturduğu hastalıklar ülser, alerji, adele ve baş ağrılarıdır. Bu etkileri önlemek elimizde değil ancak  rahatlamak için önce kaslarımızı gevşetmeli, geçmiş mutlulukları düşünmeli, tedaviye ağrıyan bölge dışından başlamalıyız.” ”Fobilerden kurtulmayı sağlayan teknikleri alışkanlık haline getirmeliyiz” diyen Çoşkuner, “Bu teknikte ayrı ayrı kas grupları hedef alınır ve gevşeme komutları vererek o kasların gevşemesi sağlanır, kas gruplarında gerginliğin azaldığı hissedilir” dedi.

****

Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri

Av.Nur Evrim Erol, 15 günde bir, Fenerbahçe Mahallesi Gönüllüevi’nde Kadıköylülerle buluşuyor. Her buluşmada farklı konuların ele alındığı etkinlikte, daha önce Kentsel Dönüşüm, Boşanma ve Mal Rejimi, Tüketici Olarak Haklarımız, Kira Sözleşmeleri gibi konular hakkında bilgi verildi.

Son buluşmada ise “Sosyal Medyanın (Facebook, Twitter, İnstagram) Hayatımızdaki Yeri ve Kullanımı” konusu işlendi. Erol sosyal medyanın yanlış kullanımından doğabilecek riskleri ve bu riskleri minimuma indirmek için dikkat edilmesi gereken hususları katılımcılarla paylaştı. Ayrıca sosyal medyanın aşırı kullanımının bağımlılık yaratabileceğini ifade ederek özel hayatın gizliliği prensibine nasıl dikkat edileceği konusunda katılımcılara önemli bilgiler verdi. Mayıs sonuna kadar sürecek buluşmalarda “Trafik Kazalarından Doğan Hukuki-Cezai Sorumluluklar Nelerdir? Boşanma, Eşler Arası Mal Paylaşımı, Kentsel Dönüşüm, Miras Paylaşımı, Tüketici Hakları, Hasta Hakları Deyiminden Ne Anlıyoruz?” konuları ele alınacak.

***

“Bir fincan musiki”

Yaklaşık iki yıldır Şef Ferhat Ersoy ile çalışmalarını sürdüren “Bostancı Gönüllüleri Türk Müziği Topluluğu”nun bu yılki konseri de yoğun ilgi ve katılımla gerçekleşti. Koro bu konserinde Bestekâr Muzaffer İlkar’ın Rast, Mahur, Hicaz makamlarından özenle seçilmiş eserlerini seslendirerek konuklara güzel bir akşam yaşattı. Konuklar da zaman zaman duygulandı, zaman zaman şarkılara eşlik etti. Konserin sonunda konukların da talebi ile hep birlikte İzmir Marşı seslendirildi.

***

“Etkili İletişim” önemli

Erenköy Gönüllüleri Sosyal Hizmetler Komitesi’nin organize ettiği “Etkili İletişim” konulu seminerin konuşmacı konuğu Neslihan Yılmaz Benice idi.

Benice “Etkili iletişim, toplumda, uyumlu, barışçıl, önyargısız bir ortamın sağlanması ve sistemin verimli olarak işlemesi için, sıradan iletişim anlayışının ötesine geçerek verimliliği ortaya çıkaracak yeni bir anlayış oluşturmaktadır” diyerek sözlerine başladı.

Önce insanın kendini tanıması gerektiğini belirten Neslihan Benice, sağlıklı iletişim kurmanın temel doğrularını, doğal olmak, kabul etmek, saygılı olmak, empati duymak, tutarlı olmak, güven verici olmak, yargılayıcı olmamak ve insanlara faydalı olmak olarak sıraladı.

ATATÜRK VE NUTUK

Erenköy Gönüllüleri Kültür Sanat ve Eğitim Komitesi’nin düzenlediği  “Atatürk ve Nutuk” konulu söyleşinin konuşmacısı Yeditepe Ünviversitesi Öğretim Görevlisi Ayşen Arıç oldu.  Arıç söyleşiye “Edebiyatta üç önemli kitap olan Kuran, Nutuk ve Mesnevi’yi herkesin okumak istediğini, ancak anlaşılmadığından yarım bırakıldığını” belirterek başladı. Bunun sebebinin, bu kitapların yazılmasına etken olan olayların bir bütün olarak görülmemesi olduğunu açıkladı. Söyleşinin ana konusu olan Nutuk ile ilgili, Osmanlı İmparatorluğu’nun çökme nedenlerini, Kurtuluş Savaşını kazandıran milli birlik, halk ordusu ve Tekâlif-i Milliye emirlerini detaylı bir şekilde anlattı.

Nutuk’un, Atatürk tarafından derlenen bir tarih olduğunu, kendine özgü akıcı üslubu ile anlatan Ayşen Arıç’a söyleşi sonunda Erenköy Gönüllü Evi Başkanı Zerrin Sevil teşekkür ederek çiçek sundu.

***

EKMEĞİN SERÜVENİ 

Göztepe Harun Reşit İlkokulu öğrencileri ile Göztepe Gönüllüleri, Kartal Halk Ekmek Fabrikası’na bir gezi gerçekleştirdi. Fabrikada ekmeğin yapımı ile ilgili malzemeleri, pişirme ve paketleme süreçlerini gözlemleyen çocuklar ve gönüllüler, hem öğrendiler hem de eğlendiler.

HUZUREVİNE ZİYARET

Göztepe Gönüllüleri Validebağ Mustafa Necati Bey Huzurevi’ni ziyaret etti. Eski gönüllülerden Melahat Şide ve Orhan Şide, şiirlerini ve bestelenmiş şarkılarını seslendirdi. Huzurevi sakinleri sık sık ziyaretlerine gidilmesi konusunda dileklerini iletti.


ARŞİV