'Artvin'de madene hayır''

Artvin Cerattepe bölgesinde maden çıkarılmasını protesto edenlere destek vermek için Kadıköy’de eylem düzenlendi

18 Şubat 2016 - 15:10
Erhan DEMİRTAŞ
Artvin Cerattepe bölgesinde maden çıkarılmasını protesto edenlere destek vermek için Kadıköy’de eylem düzenlendi. 16 Şubat Salı günü Altıyol Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, “Cerattepe geçilmez, Artvin yenilmez”, “ Maden şirketi Artvin’i terket” yazılı dövizleri taşıdı. Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyen grup, basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ‘’Bizler İstanbul’da yaşayan Artvinliler, Artvin dostları, doğa dostları olarak Cerattepe’deki mücadeleyi selamlıyoruz. Cerattepe’den çıkacak maden Artvin’i yok edecek. Madene geçit vermeyeceğiz” denildi.

ŞİRKET ÖNÜNDE EYLEM
17 Şubat Çarşamba günü de işadamı Mehmet Cengiz’in sahip olduğu Cengiz Holding tarafından başlatılmak istenen madencilik faaliyetlerine karşı, Altunizade’de bulunan Cengiz Holding binası önünde oturma eylemi gerçekleştirildi. Yaklaşık 30 kişilik bir grup “Artvin’ime dokunma” tişörtleri giyerek sloganlar attı. Bir saat süren eylemde, “Madenci şirket Artvin’ terk et”, “Cennetime dokunma” yazılı dövizler taşındı.
Eyleme katılan Şengül Kılıç, Artvin’de doğup büyüyen biri olarak şöyle konuştu: “ Cengiz Holding’in ısrarla Cerattepe’de maden arama çabasını protesto etmek için toplandık. Ben Artvin’de yaşadım ve Bulgur’da da aynı yöntemlerle maden çıkarılmıştı. Bulgur’un doğası bozuldu, suyu kirlendi. Biz Artvinliler ve doğa savunucuları olarak rant uğruna yaşam alanlarımızın yok olmasını istemiyoruz. Ağacımız, balığımız, suyumuz yaşasın istiyoruz. Sadece Artvinliler değil tüm duyarlı kesimle bu doğa katliamına karşı dur demeli.”
Madencilik faaliyetleriyle birlikte Cerattepe bölgesinin yaşam alanı olmaktan çıkacağını ifade eden Özge Akıncı ise, “Artvin’de doğmadım ama dedem Arhavili. Cengiz Holding doğa katliamlarıyla ünlü bir şirket. Biz Cerattepe’de olan dostlarımıza destek olmak için buradayız. Orada yaşanan doğa katliamına karşı farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Cerattepe’de maden çıkarılmaya başlanırsa bölgede yaşayan insanların sağlığı etkilenecek. Artvin cennet gibi bir yer. Burası herhangi bir şirkete peşkeş çekilmemeli” diye konuştu.


ARŞİV