'Aşk Köpekliktir' Ak'la Kara sahnesinde

Polisiye romanlarıyla tanınan Ahmet Ümit’in oyunlaştırdığı tek hikâyesi olan “Aşk Köpekliktir” seyircisiyle Tiyatro Ak’la Kara’da buluştu.

30 Ekim 2013 - 10:52

Semra ÇELEBİ
 
Aşk, imkânsızı ümit etmektir. Ahmet Ümit, “Aşk Köpekliktir”de bu derin gerçeği anlatıyor: aşkın göz kamaştıran yanılsamasını, muhteşem bencilliğini, karanlık cesaretini, görkemli yıkıcılığını… 
Kitaptaki öykülerde aşk bir kavramlar galerisi olarak yer alıyor. On ayrı öyküde, aşkın on ayrı yüzü sergileniyor. Aşk, kimi zaman kanlı bir cinayet için kâfi delil oluyor, kimi zaman bir mucize, kimi zaman çözümsüz bir problem, kimi zaman bir ütopya, çoğu zaman da köpeklik. Aşkı anlatırken gerçeklerden yola çıkıyor. Abartısız, basit, yalın ama insanı sarsan gerçeklerden. Aşkın büyüleyici güzelliğinin yanında insan benliğini yok sayan çirkinliğini de dile getiriyor. İnsanı rüyalara sürükleyen heyecanı kadar, ruhumuzu karanlık labirentlerde koşturan kör coşkusunu da gözler önüne seriyor.
Ahmet Ümit, 2004 yılında ilk baskısı yapılan ve kısa zamanda çok satanlar listesine girmeyi başaran “Aşk Köpekliktir” kitabındaki bir öyküsünü oyunlaştırdı, Akla Kara Tiyatrosu da sahneye taşıdı. Böylece Kadıköy’ün genç tiyatrosu Ak’la Kara, Agatha Christie’yle başlayıp, Sherlock Holmes’ün Türkiye’de ilk kez sahnelendiği polisiye kuşağına yeni sezonda Ahmet Ümit’i de eklemiş oldu.
Dünya prömiyeri 6 Ekim Pazar akşamı yapılan oyunun konusu, kısaca şöyle: Yakalamaya çalıştığı seri katile âşık olan Stefan, Berlin’den İstanbul’a kadar onu takip edince, katile ikizi kadar benzeyen Ayşe’yle tanışıyor. İmkânsız bir aşkın girdabında kaybolan bu ikilinin sakladığı sırlar, ölüm ve aşk, oyun boyunca seyirciyle birlikte sorgulanıyor.
Ahmet Ümit’in yazdığı Savaş Özdural’ın yönettiği oyunda Fatih Gülnar,  Füsun Kostak, Özgür Özdural, Pelin Turancı, Arda Meriçliler rol alıyor. Tek perdelik oyunda oyunculuklar da oldukça başarılı. Aşk Köpekliktir, Ahmet Ümit’in kalemini sevenlerin bu sezon mutlaka izlemesi gereken seyirliklerden.

ARŞİV