'Balıkları henüz göremedik'

Kurbağalıdere de balıkların yaşamaya başladığına dair haberlerin gerçek dışı olduğunu söyleyen Kadıköy Kent Dayanışması üyeleri ve mahalle muhtarları, “Bu habercilik anlayışını kınıyoruz" dedi

02 Ekim 2015 - 11:01

Islah çalışması bir türlü bitmeyen ve son yağışlarla beraber Kadıköy’de felakate yol açan Kurbağalıdere, Kadıköylüler için sorun olmaya devam ediyor. 20 ve 21 Eylül tarihlerinde, bazı gazete ve televizyon kanallarında “İBB’nin yaptığı ıslah çalışması sonucu Kurbağalıdere’de balıklar yaşamaya başladı” iddiasında haberler yayınlandı. Söz konusu haberlerin gerçek dışı olduğunu ifade eden Kadıköy Kent Dayanışması üyeleri ve Kadıköy mahalle muhtarları, 1 Ekim Perşembe günü basın açıklaması düzenledi. Validebağ Savunması, Memleket Sevdalıları Derneği üyelerinin de destek verdiği basın açıklamasını Filiz Elasu okudu.
Kurbağalıdere ile ilgili haberlerde masmavi derede balıkların yüzdüğüne dair görüntülere yer verildiğini söyleyen Elasu, “Gerçek dışı haberleri, medya organları da ne yazık ki doğruluğunu araştırmaksızın yayınladılar ve İBB’nin propogandasına ortak oldular. Bu habercilik anlayışını bağımsız medyaya yakıştıramıyor ve kınıyoruz” dedi.

“İBB DENİZİ KİRLETTİ”
İBB’nin üç yıl önce başlattığı Kurbağalıdere ıslah çalışması ile derenin güzergah boyunca genişletilmesinin ve düzgün akışının sağlanabilmesinin amaçlandığını ifade eden Elasu, ıslah çalışmalarının gerekli ön araştırmalar yapılmadan başladığına dikkat çekti. “Kurbağalıdere fokurdamaya, dayanılmaz kanalizasyon kokusu tüm canlıların sağlığını tehdit etmeye başlayınca kamuoyunun tepkisi giderek artmıştır. Artan şikayetler ile birlikte dereye direkt verilen kanalizasyonun akışı kesilmiş ve biriken tortuların temizliğine başlanmıştır” açıklamasını yapan Filiz Elasu, İBB’nin dereden çıkarılan binlerce metreküplük zehirli çamuru Marmara Denizi’ne döktüğü için suç işlediğini ifade etti. Yapılan çalışmaların kirliliğin kaynaklarını ortadan kaldırmadığını belirten Elasu, Kadıköylülerin ve Marmara Denizi’ndeki yaşamın hâlâ tehdit altında olduğunu ifade etti.

“FELAKETİN SORUMLUSU İBB”
15 gün önce yaşanan şiddetli yağıştan sonra Kurbağalıdere’nin taşması sonucu Kadıköy’de birçok işyeri ve evin hasar gördüğünü hatırlatan Elasu, “Meterolojinin uyarılarına rağmen gerekli önlemleri almayan İBB bu felaketin sorumlusu ve suçlusudur. Maddi zararlar ve mal kayıplarının sorumlularca telafi edilmesi gerekirken İBB yetkilileri temizlik için bile hiçbir adım atmamıştır” dedi.
Deredeki ıslah çalışmasının bitirilemediği için bölgede yaşayan halkın sağlığı ve hayatının sürekli tehdit altında olduğunu belirten Elasu, açıklamayı şöyle sürdürdü: “İBB yağışların giderek artacağı sonbahar ve kış mevsimini, yağışların artması ile birlikte derenin taşma riskini, burada yaşayanların mal ve can güvenliğini dikkate almalı ve ıslah çalışmasını acilen bitirmelidir.”

ARITMA TESİSİ ŞART
Kadıköy’de yaşayanları yakından ilgilendiren ve büyük sorun haline gelen Kurbağalıdere ıslah çalışmaları hakkında vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Filiz Elasu, “Kurbağalıdere’yi kirleten kaynakları ıslah etmeden, başlatılan proje bitmeden Kurbağalıdere’nin temizlenmesi mümkün değildir. Dereden Marmara Denizi’ne dökülen atık sulardan kaynaklanan kirliliğin önlenmesi ise ancak biyolojik arıtma tesisinin kurulması ile mümkün olacaktır” dedi.

 


ARŞİV