'BİBER GAZI YASAKLANSIN!'

Gezi Parkı direnişi ile birlikte gündemden düşmeyen biber gazı kullanımının yasaklanması için oluşturulan Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

26 Mart 2014 - 09:43
Fotoğraflar: Etkin Haber Ajansı
 

Gezi Parkı direnişi ile birlikte gündemden düşmeyen biber gazı kullanımının yasaklanması için oluşturulan Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.
İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Selin Top, biber gazı için “Kimyasal bir silah olması, bir işkence aracı olmasının ötesinde, mevcudiyetini tehlikede hissettiği anda saldırganlaşan erk'in, özellikle erk'in koruyucusu kolluk güçlerinin elinde ateşli silaha da dönüşmektedir” diye konuştu. Biber gazının öldürücü bir silah olduğu ve kalıcı etkilere neden olduğunun altını çizen Top, “Biber gazı tür ayrımcılığı yapmaz. Tüm canlılara zarar verir. Nitekim Haziran direnişinde de onlarca sokak hayvanı ölmüştür ve anlamlandıramadıkları bu saldırılar karşısında psikolojik travma geçirmişlerdir” dedi.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necati Bozkurt ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu’nun da konuşma yaptığı eyleme Gezi Şehitleri ve Gazileri Platformu da katıldı. Paltform adına konuşan Beycan Taşkıran “Hepimiz gördük ve duyduk; 'Vur gözünden, kafasından vur' dediklerini.” Kolluk güçlerinin bilinçli ve hedef alarak gençleri gaz fişeği ile vurduğunu kaydeden Taşkıran, “Sadece çocuklar için bile olsa artık isyan ediyoruz” diye konuştu.
 
3 GÜNDE 1 MİLYON 272 BİN KİŞİ GAZA MARUZ KALDI
Eylemde biber gazı kullanımı hakkında bir rapor da açıklandı. Rapora göre Şubat ayında 21 gün 16 ilde çeşitli kimyasal silahlar kullanıldı. İstanbul ve Şırnak'ta 8 gün, Ankara ve Diyarbakır'da 4 gün gaz fişeği, sprey tabancasıyla yakın mesafeden, TOMA suyunun içinde vb. şekillerde kimyasal silah kullanıldı.
Bir defadan fazla yoğunlukla biber gazına maruz kalanların yaş aralığı 15-25 yaş arası olarak açıklandı. İstiklal Caddesi'nde 6 aylık bebek ve 80 yaşındakiler de biber gazına maruz kaldı.
Rapora göre en az 2 kişi gözünü kaybetti. 22 Mart'a kadar 13 gün boyunca 18 ilde yaşayan siviller gaza maruz kalırken 16 yaşındaki bir çocuğun 2 parmağı koptu. Ayrıca 4 kişiye TOMA çarptı ve en az 3 kişi de gözünden yaralandı.
Sadece 11 ve 13 Mart günleri İstanbul'un Kadıköy, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş ilçelerinde 1 milyon 272 yüz bin kişi biber gazına maruz kaldı.

ARŞİV