'Bu daha başlangıç, Kadıköy için mücadeleye devam'

CHP’nin Kadıköy adayının belirlenme sürecinde sıkıntılı günler yaşayan Başkan Selami Öztürk, duygusal ama sert bir konuşma yaptı. “Hiçbir güç, CHP’nin 6 okunu beynimden de kalbimden de silemez” diyen Öztürk, “Bende koltuk sevdası yok. Kadıköy’ün adayını Kadıköylüler belirleyecek” dedi.

14 Şubat 2014 - 09:59

30 Mart seçimlerine çok az bir süre kala, aday belirsizliğinin yaşandığı Kadıköy’de sancılı bir bekleyiş var. Aday adaylığını aylar öncesinden açıklayan, ancak bütün ilçelerde adaylar netleştiği halde, Kadıköy’de belirsizliğin devam etmesini eleştiren Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, 11 Şubat Salı günü Ankara’ya gitti. Öztürk, Ankara ziyareti sonrasında 13 Şubat Perşembe günü başkanlık binası önünde Kadıköylülere ve belediye çalışanlarına hitap etti.
Partililerin ve Kadıköylülerin sevgi gösterisiyle, “Selami Başkan Yanındayız”, “Kadıköy’ü Kadıköylüler Yönetir” yazılı döviz ve pankartlarla karşılanan Başkan Öztürk, kürsüye doğru yoğun kalabalık arasından ilerlediği sırada, sevgi gösterileriyle destek veren Kadıköylüler arasında göz yaşlarını tutamayıp ağlayanlar da vardı. Özellikle kadınların yoğun oluduğu karşılayanlar içerisinden bir kadının çiçek verdiği an, Öztürk de oldukça duygulandı. Zaman zaman boğazı düğümlenerek, duygusal ama kararlı ve sert bir konuşma yapan Öztürk, 1967’den beri CHP’li olduğunu, her kademede görev yapmanın onurunu yaşadığını söyleyerek başladı. Öztürk, “20 yıl içinde, AKP gibi bir iktidarın karşısında beyaz gömleğimizde en ufak bir leke bile yok. Bu bizim şerefimizdir. Biz kalbimize ve beynimize işlediğimiz CHP’nin 6 okunu Kadıköy’ün burçlarına diktik. Her zaman için Kadıköy’de Cumhuriyet’in ilke ve devrimlerini hayata geçirdik. Ulusal bayramları kitlesel olarak ilk biz kutladık. İlk Cumhuriyet yürüyüşünü Boğa’dan Rıhtım’a 30 kişiyle yapmıştık. Bugün bir milyon kişiyle Türkiye’nin en kalabalık Cumhuriyet Yürüyüşünü Kadıköy’de yapıyoruz. Kadıköy, Türkiye’nin lokomotifi. Kadıköy en yaşanabilir ilçe seçildi. Başbakan bile örnek gösterdi. Biz bunu sizlerle birlikte yaptık. Gezi olaylarıyla ortaya çıkan kent bilincine en büyük katkıyı, bir gece yüz binlerce kişiyle köprüyü geçen Kadıköylüler verdi. Bu kenti Selami Öztürk değil Kadıköylüler, gençler ve kadınlar yönetti.”

“ADAY BELİRLEME SÜRECİ ONUR KIRICI”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye başkan adaylarını performanslarına ve kamuoyu yoklamalarına göre belirleneceği yönündeki sözlerini anımsatan Öztürk, Kadıköy’ün yüzde 73’lük performansıyla Türkiye’nin en başarılı belediyesi olduğunu anımsattı. “Ne oldu şimdi pek? Bu performansı çöpe mi atıldı?” diye soran Öztürk, yaşadıklarını ve hislerini şöyle anlattı;
“Aday belirleme günü, 5-6 sularında evdeydim. Birden bir isim dolaşmaya başladı Kadıköy için. Sivaslı bir hanım. Çok şaşırdım… Böyle bir durumda kendinizi nasıl hissedersiniz? İdam edilmiş bir mahkum gibi... Sonra bu isim değişti. Sizi bir süreliğine sehpadan indirdiler, nefes aldınız. Sonra-şimdiki-Bakırköy adayının ismi geçti daha sonra da Maltepe’den bir hanımın ismi. Sabaha karşı Kadıköylü olmayan bir isim aday teklifi için yatağından kaldırıldı, ona teklif edildi. Onurumuz, partililiğimiz bu kadar mı ayak altına alınır. Bunu yapmaya kimin hakkı var?

“6 OKU NE KALBİMDEN NE DE BEYNİMDEN SİLEMEZLER”
Başkan Öztürk, sık sık sloganlarla kesilen konuşmasına şöyle devam etti: “Herkes için ailesi, partisi, kurumu değerlidir. Benim için de öyle elbette. Ama onurunuzla oynanırsa hepsini feda edebilirsiniz. İnanılmaz duygular yaşıyorum… Hiçbir güç o 6 oku ne beynimden ne de kalbimden silebilir. Genel Başkan, gençlere ve kadınlara aday göstereceğini söyledi. Tamam öyleyse koyun Kadıköy’e bir genç ya da kadın aday. Ama yaşı 50’yi geçmiş siyasette eski bir yüz koyacaksanız, bunun samimiyetini kimseye anlatamazsınız.”

“KADIKÖY’ÜN KİŞİSEL PAZARLIKLARIN ODAĞI OLMASINI İÇİME SİNDİREMİYORUM”
Selami Öztürk, 6 ay önce Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na gidip, “Kadıköy’de oyların giderek arttığını, bu sene Kadıköy’de rekor oy alacaklarını” söylediğini anımsatarak, “Sizden adaylık için izin istedim. Madem beni aday yapmayacaktınız, o gün bana niye söylemediniz? Bizim de onurumuz var. Hadi madem 6 ay önce söylemediniz 1-2 ay önce söyleseydiniz. Şimdi en acısı seçime neredeyse 1 ay kaldı, Kadıköy’ün adayı belli değil. Bu ‘farklı’ bir beceriklilik örneği!” diye konuştu.
“Kadıköy’ün kişisel pazarlıkların odağı olmasını içime sindiremiyorum” ifadesini kullanan Öztürk, Kadıköy’ün adayını Kadıköylülerin belirleyeceğini söyledi. Öztürk, “Kadıköy düşerse İstanbul düşer. İstanbul düşerse Türkiye düşer. Buna izin vermeyeceğiz. Bir takım projelerden bahsediliyor. Kadıköy’ün tek projesi Atatürk projesi! Onu da kimseye yedirmeyiz. Her yer Kadıköy her yer direniş…” dedi.

“KOLTUK SEVDALISI DEĞİLİM”
Duygusal ve kararlı konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını alan Başkan Selami Öztürk, “DSP’den aday olacak mısınız?” sorusuna, “Beni tüm siyasi partiler aradılar. Hepsine teşekkür ettim” yanıtını verdi. Öztürk bir gazetecinin “CHP’den ayrılacak mısınız?” sorusunu ise şöyle yanıtladı; “Hâlâ CHP’deyim. Adım hâlâ adaylıkta konuşuluyor. Bende koltuk sevdası yok. Ama bu seçimi yaşamak istiyorum. Sonra sorun değil, 2-3 ay sonra bırakabilirim. Bu zaferi tatmak, bu işi buraya kadar getiren benim ve ekibimin hakkı.”
Öztürk’ün “Kadıköy’ün adayını Kadıköylüler belirleyecek” cümlesini hatırlatan bir gazeteci, buna atfen “talep olursa bağımsız aday olup olmayacağını” sordu. Başkan Öztürk, bu soruyu da “Şu an siz (Kadıköylüler) burada zaten bir aday belirliyorsunuz. Bu sesler Ankara’ya gidiyor” şeklinde yanıtladı.
Konuşmasının sonunda “Her yer Kadıköy her yer direniş” sloganları atılması üzerine, Öztürk “’Mücadelemiz hep sürecek” dedi.

ARŞİV