'Bu karar kazaların önünü açacak'

Kırmızı ışıkta aracıyla çarptığı Feride Büşra Taşlı’nın ölümüne neden olan Zeynep Nur Koşan, 3 yıl 10 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı ancak cezaevine girmeyecek

03 Kasım 2016 - 13:34

Erhan DEMİRTAŞ
Üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Feride Büşra Taşlı 14 Ocak 2016’da Suadiye’de yolun karşısına geçmek istedi ancak Zeynep Nur Koşan’ın kullandığı otomobil kırmızı ışıkta geçerek Taşlı’yı ezdi. Olay yerinde hayatını kaybeden Feride Büşra Taşlı Bilkent Üniversitesi’nde eğitim görüyordu. Psikolog Zeynep Nur Koşan’ın yargılandığı davanın karar duruşması ise 27 Ekim Perşembe günü görüldü. Sanığın üzerine atılı suçu işlediğini belirten mahkeme, Koşan'ın "Bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçundan önce 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Sanığın duruşmadaki davranışlarını ve pişmanlığını göz önüne alan mahkeme ceza indirime giderek Koşan'ın 3 yıl 10 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

"KIRMIZI IŞIKTA DURMADI”
Duruşmada okunan, kazanın oluşumuna ilişkin raporda yolun konumuyla ilgili “hız kesici uyarı çizgileri, trafik ışıkları ve yavaş uyarı yazıları”nın olduğu belirtildi. Olay gününe ilişkin incelenen kamera görüntüsünde Zeynep Nur Koşan’a ait aracın kırmızı ışıkta geçtiğinin görülmekte olduğu ifade edilen raporda sanık Koşan’a olaydan önce 2 kez hız sınırını aşmaktan idari para cezası kesildiği ve Koşan’ın hız kesme uyarı çizgilerine, trafik ışığı yaklaşım ve yavaş yazılarına uymayarak ve kırmızı ışıkta geçerek Feride Büşra Taşlı’ya çarptığı ve birinci derecede asli kusurunun bulunduğu belirtildi. Ayrıca hayatını kaybeden Feride Büşra Taşlı’nın “Araç sürücüleri ile yayaların yolu kullanırken kural, yasak, zorunluluk ve yükümlülüklere uymak zorundadır” kuralını ihlal ederek kazanın meydana gelmesinde alt derecede tali kusurlu olduğu kanaatine varıldığı ifade edildi.

4 AY SONRA TAHLİYE EDİLMİŞTİ
Olaydan 1 gün sonra tutuklanan psikolog Zeynep Nur Koşan, geçtiğimiz ay üzerine atılı suçun niteliği, delillerin toplanmış bulunması, karartma ihtimalinin ortadan kalması kanaatine varıldığı gerekçesiyle tahliye edilmişti. Olaydan 4 ay sonra tahliye edilen Koşan hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

“YATACAK SÜRESİ YOK”
Gazete Kadıköy’e açıklama yapan Taşlı ailesinin avukatı Efkan Bolaç, Koşan’ın cezaevine girmeden 15 ay adli kontrol şartıyla hükmünü tamamlayacağını söyledi. Davanın tam olarak kapanmadığı bilgisini paylaşan Bolaç, “Elimizdeki kamera kayıtlarında  sürücünün kırmızı ışıkta net bir şekilde geçtiği görülüyor. İstinaf mahkemesine temyiz başvurusunda bulunduk. 6 ay içinde sonuçlanacağını düşünüyorum” dedi. “671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği sanığın her hangi bir yatacak süresi yok” diyen Bolaç,  trafik kazalarında yaşanan cezasızlık örneklerinin yeni ölümlere neden olacağını vurguladı.

“KARARI KABUL EDEMİYORUZ”
Mahkemenin verdiği karardan memnun olmadıklarını belirten baba Erol Taşlı da “Biz ilk mahkemeden beri bu cinayetin olası kast olduğunu aynı zaman da trafik kazası değil, 'cinayet' olduğunu savunduk. Eski infaz yasasına göre, 15-16 ay yatması gerekirken yeni çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile hiç yatmayacak. Hak ettiği cezayı çekmeyecek” diye konuştu.
Mahkemenin verdiği kararın kabul edilemeyeceğini belirten Taşlı, “ Biz 3 yıl 10 ay 10 gün kadar düşük bir cezanın çıkacağını düşünmüyorduk. Bu karar şu anlama geliyor;  Trafik terörünün önünü açmak, trafik cinayetlerini hafife alıp basit bir trafik kazası olarak göstermek ve cadde yarışlarının önünü açmak.  Siz yaya şeridinden geçiyor olsanız bile can güvenliğinizin olmaması, yaya önceliğini değil araç önceliğinin olduğunu anlamına geliyor” diye konuştu.
Başından beri başka ölümlü kazaların yaşanmaması için adil bir karar beklediklerini ifade eden Taşlı, “Bu karar bundan sonraki kazaların önünü açacak. Caydırıcı cezalar olmadığı için kaza riski artarak devam edecek. Başka Büşra’ların, Mehmet’lerin ölmemesi için mücadele ettik. Etmeye de devam edeceğiz” dedi.

“HER GÜNÜMÜZ 14 OCAK”
 Kızının ölümünün üzerinden bir yıl bile geçmediğini söyleyen baba Erol Taşlı üzüntüsünü şöyle dile getirdi: “Daha bir yıl olmadı. Geçen 10 ay da her günümüz 14 Ocak. Biz her geçen gün ağırlaşan hasretin altında eziliyoruz. Bize bunu yaşatanlar, dileriz varsa biraz vicdanlarında boğulsunlar. Bizim talebimiz, katilin hak ettiği cezayı almasıdır. Çıkarılan af yasası ile yaralı olan insanların yüreğine tuz bastılar. Buradan bu af yasası çıkaranlara sesleniyoruz. Biz aile olarak kızımızın katilini vicdanen asla affetmedik, affetmeyeceğiz.”

ÇİÇEKÇİNİN KATİLİ SERBEST
Bağdat Caddesi’nde kaldırımda çiçek satan Mehmet Emin Kaya’yı otomobiliyle ezerek ölümüne sebep olan ve 87 gün sonra teslim olan sürücü Murathan Öztürk, darbe girişiminin ardından kapsamı genişletilen koşullu salıverilmeyle tahliye oldu.
19 yaşındaki Murathan Öztürk, lüks araç sahiplerinin sık sık yarış yaparak ölümlü kazalara neden olduğu Bağdat Caddesi’nde 11 Temmuz 2015’te, kaldırımda çiçek satan Mehmet Emin Kaya’ya çarparak kaçmıştı.
Aracıyla drift yaptığı görüntüler ortaya çıkan Öztürk, 87 gün sonra teslim olmuş, verdiği ilk ifade de kaza anında ‘oruç tuttuğu’nu ileri sürmüştü. Mahkeme, Öztürk’e cezada indirime gitmeyerek 7 yıl hapis cezası vermişti. Bu cezanın infaz yasasına göre en az 3 buçuk yılını yatması gerekiyordu. Hükümetin çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnameyle kapsamı genişletilen denetimli serbestlik uygulamasından Öztürk de yararlandı.
Kararnamede yer alan koşullu salıverme uygulamasındaki “Cezalar yarı yarıya düşer” maddesine göre Öztürk’ün 7 yıllık cezası 3 buçuk yıla düşüyor. Şubat ayında aldığı cezadan önce beş ay, cezadan sonra yedi ay hapis yatan Öztürk’ün cezasından geriye 2 buçuk yıl kalıyor. Koşullu salıverme uygulamasına göre cezası 3 yılın altında olan mahkûmlar açık cezaevine gönderildiği için Öztürk, kapalı cezaevinden açık cezaevine nakledildi. Öztürk’ün burada dört ay daha kalması beklenirken, Yargıtay kararının çıkması beklenmeden tahliye edildi.

TEKMECİYE İKİNCİ TAHLİYE
Çekmeköy'de belediye otobüsünde hemşire Ayşegül Terzi'ye şort giydiği için tekme atan Abdullah Çakıroğlu bir kez daha serbest kaldı.
Ayşegül Terzi'ye şort giydiği için tekme atan Abdullah Çakıroğlu'nun 2. kez tutuklanmasına itiraz karara bağlandı. Abdullah Çakıroğlu'nun 2. kez tahliye edilmesine karar verildi.Olaya ilişkin davanın görülen ilk celsesinde tahliye olduktan sonra başsavcılığın itirazı üzerine hakkında tutuklamaya yönelik çıkarılan yakalama kararının ardından Çakıroğlu'nun 2. kez tutuklanmasına avukatı itiraz etti. İtirazı değerlendiren Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi davaya ilişkin delillerin toplandığını belirterek 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği tutuklama kararını kaldırdı. Mahkeme Abdullah Çakıroğlu'nun tahliyesine karar verdi.
Tahliye kararının ardından konuşan Ayşegül Terzi,“İtiraz ediyoruz, itiraz ediyoruz serbest bırakılıyor. Şu an herhangi bir koruma kararım da yok. Yeniden tutuklandığı için verilen koruma kararı da kaldırılmıştı" dedi.


 


ARŞİV