'Cumhuriyet' nöbette

Cumhuriyet Bayramı’nın üzerinden bir gün geçmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan Cumhuriyet gazetesine operasyon düzenlendi. Gazetenin yöneticileri ve yazarları gözaltına alındı

03 Kasım 2016 - 13:26

15 Temmuz Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile başlayan gazete, radyo ve ajansların kapatılması devam ediyor. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 29 Ekim’de kapatılan Evrensel Kültür ve Dicle Haber Ajansı’nın ardından son olarak Cumhuriyet gazetesine de operasyon düzenlendi. 31 Ekim Pazartesi sabahı Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazarlar Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz, Hakan Kara, çizer Musa Kart, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Utku, Önder Çelik, Bülent Yener, Kadri Gürsel ve Eser Sevinç gözaltına alındı. Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Nebil Özgentürk hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

KADIKÖY’DEN DESTEK
Cumhuriyet gazetesi yöneticilerinin ve yazarlarının gözaltına alınmasının ardından başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir’de de protesto gösterileri düzenlendi.  Gazetenin Şişli’de bulunan binasının önünde toplanan yüzlerce vatandaş sık sık “Kahrolsun faşizm”, “Haber alma hakkımız engellenemez” sloganlarını attı. Cumhuriyet gazetesine Kadıköy’den de destek verildi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin 31 Ekim Pazartesi günü Cumhuriyet gazetesine destek ziyaretinde bulundu. CHP Kadıköy Gençlik Kolları üyesi gençler de gazete binasının önünde devam eden nöbete katıldı.
KESK, DİSK, TMMOB, TTB, TGS, DİSK Basın İş, ÇGD, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) üyeleri de 31 Ekim Pazartesi akşam saatlerinde gazete binası önünde toplandı. Cumartesi Anneleri de kırmızı karanfilleri ile 1 Kasım Salı günü saat 12.00’de Cumhuriyet gazetesine desteğe geldi.

“CUMHURİYET SUSTURULAMAZ”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu Cumhuriyet gazetesi yöneticilerinin ve yazarlarının gözaltına alınmasını değerlendirdi. “Cumhuriyet susturulamaz” diyerek tepkisini dile getiren Nuhoğlu, “ Gazetecilerin tutuklandığı, gazetelerin kapatıldığı, medyanın susturulduğu yerde demokrasiden bahsedilemez.  Özgür basın, insan haklarının, çağdaşlığın ve demokrasinin teminatıdır. Cumhuriyet gazetesine ve diğer tüm basın kuruluşlarına yönelik baskıyı kınıyorum. Demokrasi için, özgürlüklerimiz ve geleceğimiz için basın özgürlüğüne sahip çıkacağız. Cumhuriyet gazetesinin yanındayız” diye konuştu.
Etiketler; cumhuriyet

ARŞİV