'Denizler' Kadıköy'de anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, idamlarının 44. yılında Kadıköy Belediyesi ve Deniz Gezmiş Vakfı’nın düzenlediği etkinlikle anıldı

12 Mayıs 2016 - 15:48


Erhan DEMİRTAŞ
68 kuşağının devrimci önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 44. yılında unutulmadı. Kadıköy Belediyesi ve Deniz Gezmiş Vakfı’nın 7 Mayıs Cumartesi düzenlediği anma etkinliği ile Kadıköylüler bir kez daha üç fidanı andı. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Çağlayan Adliyesi önünde silahlı saldırıya uğrayan gazeteci yazar Can Dündar da katıldı.

“EMEKTEN YANA OLDULAR”
Anma etkinliği Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın anlatıldığı kısa bir belgesel ile başladı. Belgesel gösteriminin ardından Deniz Gezmiş Vakfı Genel Sekreteri İbrahim Ekdal açılış konuşması yaptı. Vakfın çalışmaları hakkında bilgi veren Ekdal, “Biz bugün burada sadece Denizleri değil tüm devrimcileri anıyoruz. Onlar tam bağımsız, demokratik bir Türkiye için canlarını verdiler” diye konuştu.
İbrahim Ekdal’ın ardından Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Keriman Nalbant da bir konuşma gerçekleştirdi. Deniz Gezmiş’in babasına yazdığı mektubu okuyan Nalbant duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Üç yiğit devrim liderini ölümsüzlüğe uğurlayışımızın 44. yılında saygıyla anıyoruz. Onlar biat kültürüne karşı çıktılar, onlar tam bağımsız bir Türkiye için yola çıktılar. Emekten yana oldular. Genç ömürlerini daha adaletli ve özgür bir ülke için adadılar. Kısacık ömürlerini koca bir hayale sığdırdılar.”

“EVLATLARI GİBİ SEVDİ”
Deniz Gezmiş Vakfı Başkanı Bora Gezmiş de kısa bir konuşma yaptı. “Onların tek suçu; emperyalizme karşı gelmek ve tam bağımsız bir Türkiye istemekti” diyen Bora Gezmiş, 44 yıl geçmesine rağmen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ülkenin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle anıldığını söyledi. Gezmiş, “Binlerce çocuğa Deniz ismi verildi. Bu ülkenin insanları onları hiçbir zaman unutmadı. Demek ki yaptıkları doğruydu” dedi.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın avukatlığını yapan ve idam edildiklerinde yanlarında olan avukat Halit Çelenk’in kızı Serpil Çelenk de duygularını paylaştı. Konuşma esnasında duygulu anlar yaşayan Çelenk, “Babamın erkek evladı yoktu. Bu yüzden onları evladı gibi gördü. Sadece onları savunmadı. Onlarla aynı dünya görüşünü paylaştı, yoldaş oldu” diye konuştu.

“BİR ARADA OLMALIYIZ”
Geçtiğimiz hafta adliye önünde silahlı saldırıya uğrayan Can Dündar da yapılan saldırıya değinerek “Bir 6 Mayıs da bizim için olacaktı. Biz direnmeyi Denizler’den öğrendik. Öyle kolay kolay yılmayız o kadar kolay teslim olmayız. Beni açıkçası ne iktidar, ne tetikçileri korkutuyor. Beni toplumdaki sessizlik korkutuyor. Şimdi bir arada olmaya ihtiyacımız var. Bir arada olmalı, birbirimizin elinden tutmalıyız. Denizlere layık olmak istiyorsak gün işte bugündür” dedi.
Dündar’ın konuşmasının ardından oturum başkanlığını Av. Fikret İlkiz’in yaptığı, Prof. Dr. Semih Gemalmaz, Prof. Dr. Timur Demirbaş, Av. Mükerrem Erdoğan, Av. Erşen Sansal ve Denizler’in arkadaşı Hacı Tonak’ın konuşmacı olarak katıldığı “Hukuk Devleti ve Ölüm Cezası” paneline geçildi. Denizleri Anıyoruz etkinliği Leman Sam ve Enver Aysever’in gösteri ve dinletileri ile sona erdi.

ARŞİV