'Direne direne bineceğiz trene!'

Haydarpaşa Dayanışması 157. Merdiven Nöbeti’ne, geçen hafta yaptığı “yerinde toplantı” çağrısı ile devam etti.

06 Şubat 2015 - 09:38

Eylül BİROL

İstanbul’daki lodosa ve Haydarpaşa’daki şiddetli rüzgâra rağmen 157. Merdiven Nöbeti’ni tutmaya devam eden Haydarpaşa Dayanışması, geniş katılımlı toplantısını 1 Şubat Pazar günü garın içinde gerçekleştirdi. Türk Tabipler Birliği Haydarpaşa Numune Hastanesi temsilcileri, Mimarlar Odası temsilcileri, mahalle dayanışmalarından Kadıköylülerin katıldığı toplantıda; Haydarpaşa projesi üzerinden Kadıköy ve İstanbul’daki dönüşümler de tartışıldı.
Toplantıda söz alan doktorlar, Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde yapılan otoparkın çökmesiyle hastanede meydana gelen hasarı anlattılar. Toplantıda ayrıca, otoparka girişin sağlanması amacıyla Haydarpaşa Gar Binası üzerindeki çelik köprünün yenilenmesi projesinin onaylandığından bahsedildi. Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı “Bu köprünün geçirilmesi, aslında Haydarpaşa Garı’nda düzenlenmek isteyen yeniden yapılanma ve Haydarpaşa çevresindeki kamu hastanelerinin projeye dahil edilmesinin bir parçası” açıklamasında bulundu.

GARDAN DA BÜYÜK KAR VAR!

Yapıcı, ayrıca “Askeri kışla da dahil olmak üzere Haydarpaşa lisesinin tıp ve hukuk fakültelerinin olduğu binalar ve hastane dahil bütün bu alanı kapsayan büyük bir dönüşümdür bu. Yavaş yavaş bu hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bütüncül bir mücadeleyle örülmesi gerekiyor. Aynı şekilde Marmara Üniversitesi’nin, Tuzla’da Kenan Evren Üniversitesi’ne taşınmasına karar verildi. Bütün o binalar Sağlık Bakanlığı’na verildi. Aslında tamamen özelleştirmenin ilk adımı olan, bir anlamda sağlık turizmini gerçekleştirecek bir başka katliam ve özelleştirme projesiyle karşı karşıyayız. Bunların kararı seçim kargaşasının olduğu bu dönemde alınıyor” diyerek, Haydarpaşa Garı’nın dahil olduğu projenin sadece garla ve gardan gelecek kârla sınırlı olmadığını ifade etti.

“HAYDARPAŞA DÖNÜŞÜRSE KADIKÖY DE DÖNÜŞÜR”

Toplantıda en çok sorulan sorulardan biri “Biz bundan sona yolumuza nasıl devam edeceğiz?” oldu. Haydarpaşa’yı ne zaman “sahipsiz” bıraksalar karşılarına gökdelen, olimpiyat köyü gibi projelerin çıktığını söyleyen katılımcılar, “Bizlerin ivmesi ne zaman artarsa onlar vazgeçecek. Haydarpaşa’daki dönüşüme müsaade edilirse Kadıköy dönüşür, değişir. Kadıköy bizim Kadıköyümüz olmaktan çıkar. Kadıköy’de yaşayan herkes bizi desteklemeli.” dediler.

Haydarpaşa planları noktasında çetin bir aya girdiklerini ifade eden Dayanışma Temsilcileri, “İstanbul Belediye Meclisi Kent Komisyonu’na gelmekte olan yeni bir plan var. Bu planın nedeni, bir öncekine açmış olduğumuz davadır. Bir önceki planda Haydarpaşa Garı için çift fonksiyon önerilmişti. Haydarpaşa Garı, gar olma özelliğini kaybederse konaklama tesisi ya da kültür tesisi olarak kullanabilecekti. Plan, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti. Bunun dava sürecine hemen başlatacağız” dediler.

Çeşitli mahalle dayanışmalarının da Haydarpaşa Dayanışması’nda etkin katılım sağlayacaklarını bildirmeleri üzerine toplantı, nöbetlerin ve mücadelelerin güçlendirilmesi sözünün verilmesi ile sona erdi.


ARŞİV