'En güvenilmeyen kurum MEDYA'

Kriton Curi Parkı Gönüllüleri, gazeteci-yazar Rıdvan Akar’ı konuk etti. Akar “her beş kişiden dördünün medyaya güvenmediğini söyledi

27 Şubat 2015 - 12:36
Kriton Curi Parkı Gönüllüleri, 16 Şubat Pazartesi günü “Türkiye Medyası” konulu bir söyleşi düzenledi. Araştırmacı gazeteci ve yazar Rıdvan Akar’ın konuk edildiği söyleşide medyanın içinde bulunduğu durum konuşuldu.
Yapılan kamuoyu araştırmalarında en güvenilmeyen kurumların başında medyanın geldiğini söyleyen Akar “Bugün her beş kişiden dördü medyaya güvenmiyor. Habercilik adeta sirke dönüştü, medya şov ağırlıklı haberciliğe yöneldi.” dedi.
Rıdvan Akar, 12 Eylül askeri darbesiyle medyaya keyfi müdahale yapıldığını belirterek şunları söyledi: Özal zamanı serbest piyasa ekonomisi, özelleştirme kehanetleri, medya kuruluşlarıyla uzlaşma sonucu İkitelli medyası ortaya çıktı. 2007’den sonra iktidar kendi medyasını oluşturdu, medya patronlarının hükümete biat eder hale gelmesi teamül haline geldi. Muhalif medyaya “aşırı güç” , “mihrak” olarak bakılıyor. Gazetecilerin sesleri daha az çıkıyor çünkü bu süreçte 980 gazeteci işini kaybetti.”
 Türkiye’de gazetecilerin iş güvenliğinin olmadığını belirten Akar, kutuplaşmanın gazetecinin  mobilizasyonunu ortadan kaldırdığının altını çizdi.
Rıdvan Akar sözlerini, basın özgürlüğü açısından 180 ülke içinde 154’üncü sırada olduğumuzu ifade ederek tamamladı.
 
ENGELLİLERİN HAKLARI
Uzun yıllardır Kadıköy Belediyesi ile birlikte çalışan Avukat Bilgütay  Hakkı Durna, Kriton Curi Parkı Gönüllü Evi’nde,  “Engellilerin Hukuki Hakları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Sunuma katılım ve ilgi çok fazlaydı.  Avukat Durna, engellilerin ihtiyacının  fırsat  eşitliği olduğunu belirterek üretime katılarak hayatlarına devam edebileceklerini ve sosyalleşeceklerini vurguladı. 2022 sayılı yasa gereği yüzde 50 engelli olan ağır engellilere muhtaçlık maaşı bağlanabileceğini söyleyen Durna, bu hizmetlerden yararlanmaları için İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurmak gerektiğini hatırlattı. Durna, kamu sektöründe yüzde 4 oranında engelli çalıştırmanın zorunlu olduğunu belirterek işverenin 50’den fazla işçi çalıştırması halinde yüzde 3 oranında engelli çalıştırması gereğinin iş kanununun 50. maddesi ile belirlendiğini açıkladı.
 
MEME HASTALIKLARINI ÖNEMSEYİN!
Kriton Curi Parkı Sağlık Komitesi, 13 Şubat Cuma günü  Kozyatağı Acıbadem  Hastanesi   Konferans  Salonu’nda “Meme Hastalıkları   Tanı ve Tedavisi” konulu bir söyleşi düzenledi.  Dr  Emel Özveri  hastalıkla ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi.  Özveri, meme kanserini süt bezleri ve kanallarını döşeyen hücrelerin kontrol dışı çoğalması olarak tanımladı. Fibrokistik  hastalarda  6 ayda  bir, genetik  aile riski olanlarda ise  yılda bir  kontrolün şart olduğunu söyleyen Özveri, mamografinin ise iki yılda bir yapılması gerektiğini  vurguladı. Özveri, 30 yaşın üstündeki hastalardan mutlaka mamografi ve MR istediklerini, ışın tedavisini riskli durumlarda yaptıklarını belirtti. Alkol kullanımı, gen mütasyonları, çevre faktörü, gıda, sigara, meme protezlerinin meme kanserini  artıran  faktörler olduğunu ifade eden Dr. Emel Özveri, meme ve koltuk altı lenf bezlerinin alınmasının; cerrahi sonrası kemoterapi, radyo  terapi ve  hormon  terapinin  tedavi  yöntemleri  olduğunu vurguladı. 

ARŞİV