'Güneş umuttur'

Kadıköylü Billur Güven, soğuk bir kış günü çok üşüyen bir çiçekçiye atkısını verdi. Yüzündeki gülümsemeyi görünce, “Bunu başkaları için de yapmalıyım” diyerek “Güneş Umuttur” projesini hayata geçirdi

10 Mart 2016 - 16:31
Erhan DEMİRTAŞ
Doğma büyüme Kadıköylü olan ve Göztepe’de yaşayan Billur Güven örnek bir projeye imza attı. “Güneş Umuttur” projesiyle ihtiyaç sahibi yüzlerce öğrenciye giysi, kitap, müzik aleti ve kırtasiye malzemeleri ulaştırdı. “Bu proje hayatıma birbirinden kıymetli insanlar kattı; zor şartlar altında gülümseyebilen çocuklar, idealist öğretmenler, sevgili arkadaşlar ve dostlar…” sözleriyle mutluluğunu dile getiren Güven, projenin nasıl oluştuğunu Gazete Kadıköy’e anlattı:
“Yaklaşık iki ay önce çok soğuk ve karlı bir günde Göztepe çarşısından evime giderken, her zaman çiçek aldığım çiçekçinin çok üşüdüğünü gördüm. Ben sımsıkı giyinmiştim, anorağım, kalın pantolonum, botlarım, boynumda yeni örüp de ilk kez kullandığım atkım beni koruyordu. Sadece rüzgârla yüzüme çarpan kardan etkileniyordum. Çiçekçi ile konuşurken gayri ihtiyari boynumdaki atkıyı çıkartıp ona verdim. Gözlerimin içine bakarak ‘ısındım’ diyerek, teşekkür etti. Mutluluğu beni çok duygulandırdı. ‘Ben bunu başkaları için de yapmalıyım. Özellikle çocuklar için’ diye düşündüm. Eve gider gitmez yeni bir atkı örmeye, bir yandan da hesap yapmaya başladım. Ne kadar zamanda kaç atkı örebilirim? 10 mu? 15 tane örene kadar ilkbahar gelir mi? Derken aklıma arkadaşlarımdan yardım istemek geldi”
Billur Güven, hemen yakın dostlarından yardım istemiş, arkadaşları da onu yalnız bırakmamış. Kimisi yün vermiş, kimisi de bere, atkı, hırka örmeye başlamış. Tamamen el emeği ile onlarcası yapılmış. “Elime geçen atkı ve berelerin sayısı 20’yi geçince bir derneğe iletmeyi düşündüm. İnternette yaptığım araştırma sonucunda, ihtiyaç duyan çocuklara kendim ulaştırma fikri oluştu. Anadolu’nun çeşitli şehirlerindeki öğretmenlerin isteklerini dikkate aldım ve ilk partiyi Van’a yolladım” diyen Billur Güven, sosyal medyada örgütlenmenin daha doğru olacağını düşünerek “Güneş Umuttur” projesini hayata geçirmiş.

“22 OKULA YARDIM”
Billur Güven, duyarlı insanlar olarak zor koşullarda eğitim alan çocuklar için ellerinden gelen ne varsa yapmak istediklerini vurgulayarak, “Bu projeye ‘Güneş Umuttur’ adını vererek facebook üzerinden duyarlı insanlara ulaşmak çok kolay oldu. Oğlum Sina Korcan bize hediye olarak güzel bir amblem tasarladı. Bugün itibariyle sayfamızın iki bine yakın üyesi var. Dernek değiliz, vakıf değiliz, arkadaşım, kuzenim, onun arkadaşı, diğerinin kardeşi sadece duyarlı insanlarız” diyor.
Projeye destekler artınca Billur Güven de yardım edilecek okulları araştırmaya başlamış. Projeden haberdar olan öğretmenler de taleplerini Güven’e iletmiş. “Genç, idealist öğretmenlerle paha biçilmez dostluklarım olduğu için çok mutluyum. Onların gayreti bana enerji veriyor” diyen Güven, şimdiye kadar yardım gönderilen okulları şu şekilde sıralıyor: “Erzurum’daki Haydar Hacı Kuştaşı, Çalı, Yukarı Kolbaşı ve Kekliktepe İlkokulları, Batman’daki TOBB ilköğretim Okulu, Adıyaman’daki Engin Meriç İlkokulu, Bitlis’teki Adilcevaz Hızırşah İlkokulu, Van’daki Abdülbaki Utaş İlkokulu, Balıkesir Çayüstü İlkokulu ve Van ile Ağrı’daki mezra okulları ile birlikte toplam 22 okula malzeme gönderdik.”
Bere ve atkı örerek başlanan bu proje büyümeye devam ettikçe gönderilen malzemelerin çeşidi de artmış. Mont, bot, tişört, eşofman, eldiven, çorap, terlik, diş fırçası, diş macunu, oyuncak, balon, spor malzemesi, keman, gitar, org, flüt, kaval gibi enstrümanlar, kırtasiye ve kitap da ihtiyaç sahibi öğrencilere gönderilmiş. Kitap bağışlarının PTT kargo ile ücretsiz gönderildiği bilgisini paylaşan Güven, diğer malzemeler için belirlenen kargo ücretlerinin ise yüksek olduğunu belirtiyor.

“MENEKŞE GÖZLÜ KIZIM OLDU”
Billur Güven’in rastlantı eseri hayata geçirdiği bu proje, onun hayatına da renk katmış. “Birbirinden güzel ve değerli insanı hayatıma dâhil ettim” diyen Güven, hayatının nasıl değiştiğini şöyle anlatıyor: “Uyku dışındaki zamanımın yüzde 80’ini bu amaç için değerlendirdiğimi fark ettim. Bu da beni çok mutlu ediyor. Bu proje hayatıma birbirinden kıymetli insanlar kattı, zor şartlar altında gülümseyebilen çocuklar, idealist öğretmenler, sevgili arkadaşlarımın duyarlı dostları. Çocuklarım büyüdü diye düşünürken Ağrı’nın bir köyünde yaşayan sekiz yaşında, kocaman menekşe gözlü bir kızım oldu. Erzurum’un bir köyünde ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi tatlı bir kız da yine İstanbul’dan manevi annesiyle tanışmak üzere. Bu çocuklara ara sıra küçük hediyeler göndererek onlara küçük mutluluklar armağan edeceğiz. Çok yoruluyorum, bazen yemek yemeği bile unutuyorum ama yolladığım malzemeler çocukların eline geçince duyduğum mutluluk her türlü yorgunluğa değer. Kocaman gülümseyen çocukların bizim ördüğümüz bereleri, atkıları takmış, anorakları giymiş, ayaklarında İstanbul’dan yolladığımız sıcacık botlar ile çekilmiş fotoğraflarını görmek bu projeye emek veren herkesi duygulandırıyor.”
Projeye destek vermek isteyen tüm duyarlı vatandaşların sosyal medya üzerinden “Güneş Umuttur” sayfasını takip edebileceklerini söyleyen Güven, son olarak şu çağrıda bulunuyor: “Yeterli miktarda el örgüsü atkı ve bere gönderildi. Öğretmenlerden gelen ihtiyaç listelerini her gün güncelliyorum. Üyelerimiz de bu duruma göre malzeme temin ediyorlar. Destek olmak isteyenlere her zaman kapımız açık.”

ARŞİV