'Haydarpaşa çılgınlıklara kurban edilemez!'

Haydarpaşa Dayanışması’nın öncülüğünde biraraya gelen bine yakın kişi, Haydarpaşa’nın konaklama ve turizm merkezi yapılmak üzere halkın hizmetinden alınmasını ve Haydarpaşa Garı’ndan tren seferlerinin iptal edilmesini protesto etti. Eyleme milletvekilleri ve sanatçılar da destek verdi.

16 Mart 2012 - 10:24

80’i aşkın sendika, meslek örgütü, siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün biraraya gelmesiyle kurulan Haydarpaşa Dayanışması, 7 Mart Çarşamba akşamı gerçekleştirdiği büyük bir eylemle, Haydarpaşa Garı’nın halka kapatılmasını protesto etti.
Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde biraraya gelen bine yakın kişi Haydarpaşa Garı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca, “Haydarpaşa bizim, İstanbul bizim”, “Haydarpaşa halka kapatılamaz”, “Susma haykır yağmaya hayır” ve “Ulaşım hakkımız engellenemez” sloganları atıldı. Yürüyüşe katılanlar, alkışlarla, ıslıklarla, düdüklerle Haydarpaşa’dan tren seferlerinin iptal edilmesine ve Haydarpaşa’nın otele çevrilmek istenmesine tepki gösterdi. CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol ve sanatçılar da “Toplum, Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması” pankartının arkasında yürüdü. Kadıköy Kent Konseyi ise ayrı pankart açtı. Yürüyüş boyunca sadece Haydarpaşa Garı’nın değil, Taksim Meydanı ve Emek Sineması’nın yenilenme projeleri de protesto edildi.
 
‘HAYDARPAŞA, İNSANLIĞIN ORTAK AKLI VE MİRASI’
 
Haydarpaşa Garı’nın içinde yapılan eylemde ilk olarak Sanatçılar Girişimi adına tiyatrocu Orhan Aydın konuştu. Aydın, Haydarpaşa’nın dünya insanlığının ortak mirası ve ortak aklı olduğunu belirterek, Haydarpaşa’yla ilgili projeyi “Ortak akla yapılmış saldırı” olarak değerlendirdi. Aydın, “Haydarpaşa’yı kara para aklayıcılarına, silah tüccarlarına peşkeş çekecekler. Bunun adı rant. Bu rantı şiddetle protesto ediyorum” diye konuştu.
Orhan Aydın’ın konuşmasının ardından Bandista grubu bir konser verdi.
 
‘HAYDARPAŞA HALKINDIR, HALKIN KALACAK’
 
Haydarpaşa Dayanışması adına açıklama yapan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Haydarpaşa çılgınlıklara kurban edilemez” dedi. Haydarpaşa Garı’nın kamusal alan, tarihsel ve kentsel SİT alanı olduğuna dikkat çeken Muhcu, AKP’nin Haydarpaşa Garı’nı 2004 yılından beri küresel sermayeye peşkeş çekmek istediğini söyledi.
Haydarpaşa Garı’nın geçtiğimiz yıl yanmadığını, yakıldığını iddia eden Muhcu, Marmaray Projesi’nin Haydarpaşa tren seferlerinin iptaline gerekçe gösterilmesini eleştirdi. Muhcu, Marmaray Projesi gerekçe gösterilerek, 25 tarihi binanın yıkılacağını, Sirkeci ve Haydarpaşa tren seferlerinin iptal edileceğini belirtti. Muhcu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Toplumumuz iktidardan çılgınlıklar değil, akılcı yaklaşımlar bekliyor. Haydarpaşa’yı haramilere yedirmeyeceğiz. Haydarpaşa halkındır, halkın kalacak.”
Muhcu’nun ardından Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol ve tiyatro sanatçısı Ender Yiğit de birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, Haydarpaşa Garı’na sahip çıkmak için her Pazar saat 13.00’de gar merdivenlerinde buluşmaya çağrı yapıldı. Eylem, Algoritma ritm grubunun gösterisi ve Nejat Yavaşoğulları ile Bulutsuzluk Özlemi’nin konseriyle sona erdi.
 
Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Gökçe UYGUN
Etiketler; haydarpaşa

ARŞİV