'Kadıköy'de suç oranları azaldı'

Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt ile ilçedeki suç oranını ve yapılan çalışmaları konuştuk

06 Mart 2015 - 09:37
Berivan TANRIVERDİ
 
Bu hafta Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt’un misafiriydik. Yalova, Artvin ve Ankara gibi illerde görev yaptıktan sonra İstanbul’a atanan Kurt, 7 yıl boyunca sırasıyla Beyoğlu,  Kâğıthane, Sarıyer ve Tuzla İlçelerinde görev yaptı. 27 Aralık 2013 tarihinden itibaren Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü olarak atanan Kenan Kurt ile ilçenin suç durumunu konuştuk…
 
Kadıköy’deki suç istatistiklerinin oranı hakkında bilgi verir misiniz?
İlçemizin nüfusu her ne kadar 500 bin olarak gözükse de günlük ortalama nüfus 2 buçuk, 3 milyon arasını buluyor. Elimizdeki istatistikî veriler 2013-2014 yılına ait. Dış ülkelerdeki polis başına düşen kişi sayısını karşılaştıracak olursak; örneğin Paris’te 12 milyon nüfuslu şehirde 48 bin polis var, 245 kişiye 1 polis düşüyor. İstanbul’da ise 380 kişiye 1 polis düşmekte. Kadıköy’deki yakalama istatistiklerine bakacak olursak, 2013 yılına göre 2014 yılındaki suç oranlarında yüzde 17 düşüş sağlandı, suçlu yakalama oranı ise %32 arttı. Yine Kadıköy, tüm suçlarda il genelinde 2013 yılında 8. sırada iken 2014 yılında 15. sıraya geriledi.
 
Diğer ilçelerle karşılaştırdığımızda suç sıralamasında ilçemizin durumu nedir?
İstanbul’daki 39 ilçeye göre 2014’teki vakaları karşılaştıracak olursak; cinayette 19, yaralamada 7, gasp olaylarında 31, iş yerinde hırsızlıkta 26, evden hırsızlıkta 7, oto hırsızlığında 26. sırada yer alırken ne yazık ki dolandırıcılıkta 1. sıradayız.
 
TELEFONDA DOLANDIRICILIK
Ne tür dolandırıcılıklar bunlar?
Özellikle yaşlıları tercih ederek kendini savcı, polis olarak tanıtıp bankadaki veya evlerindeki paralarını talep eden şahıslar çok fazla. Halkımız bu kişilere itibar etmesin. Mesaj ve broşürlerle halkımızı uyarmaya çalışıyoruz.
 
Daha çok hangi suçlardan ve hangi semtlerden ihbar alıyorsunuz?
Kadıköy’de asayiş yönünden en büyük sorunumuz telefon ile yapılan dolandırıcılık ve evden hırsızlık. Rasimpaşa ve Moda semtlerinden yoğun ihbar alıyoruz.
 
Peki, bu mahallerle ilgili ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Biz daha çok sivil personel ağırlıklı çalışıyoruz. Yeni motorize timlerimizle Mart ayından itibaren çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bu tür suçların önüne geçebilmek için daha çok alan çalışması yapmaktayız.
 
BONZAİ KULLANIMINDA DÜŞÜŞ
Son yıllarda ne yazık ki bonzai kullanımı çok yaygın. Kadıköy ilçesinde de Fikirtepe Mahallesi bu konuda çok anılmakta. Emniyet bu sorunla ilgili neler yapıyor?
Geçen yıllara göre artış değil düşüş söz konusu. Bu konuyla ilgili şikâyetler geliyor fakat bizim uygulamalarımızla çok artış olduğuna dair tespit yok. Bölgede hala çalışmalarımız devam ediyor ama söylediğiniz kadar yaygın bir durum yok. O bölgede bir yılda 35 kişi tutuklandı.
 
Kadıköy’de kaç noktada ve ne kadar mobese kamerası bulunuyor? Mevcut sayı sizce yeterli mi?
Kadıköy ilçemizde 79 noktada 308 adet kameramız mevcut. Fakat ne yazık ki bu sayı bize yeterli değil, fazlaca maliyetli bir sistem. Ama suç oranlarını düşürmemiz ve daha sağlıklı veriler elde etmemiz için konut, iş yeri sahiplerinin binalarının girişlerine güvenlik kamerası yerleştirmeleri hem bizim işimizi kolaylaştırmış olacak hem de suçun caydırıcılığını arttıracaktır.
 
Kadına yönelik şiddet oranı ilçemizde ne durumda? Emniyet bununla ilgili ne tür çalışmalar yapıyor?
İhbarı aldığımızda sivil birimlerimiz olayı takip ediyor. Çağrı üzerine koruma yöntemimiz mevcut. Bu yöntem de Kaymakam onaylı işliyor. Ama çok şükür Kadıköy’de bu konuda büyük bir sıkıntı mevcut değil.
 
Kadıköy, toplumsal muhalefetin merkezlerinden biri. Basın açıklamaları ve mitingler konusunda ne düşünüyorsunuz?
Ne yazık ki “Polis eylem yapan vatandaşlara durduk yere gaz atıyor” algısı oluşturulmaya çalışıyor. Bunun tamamen tersi bir durum söz konusu. 2013 yılında 489 toplumsal olay ve basın açıklaması mevcut iken 2014 senesinde ise bu rakam 676’ya yükseldi. 676 olaydan sadece 21’ine polis müdahale etti. Bunun sebebi ise bu 21 eylemde etrafa molotof, havai fişek, taşla saldıran marjinal grupların olması. 21 olayda 6 kamu binası, 26 işyeri, 4 özel araç, 8 kamu aracı, 17 banka şubesi, 21 ATM’de hasar meydana gelmiştir. Bu tarz yakıp yıkmalara müsaade edemeyiz. Yasaya uygun yapılan eylemlere müdahale etmiyoruz.
 
Peki, Kadıköy halkı ile diyalogunuz nasıl?
Hiçbir sıkıntımız yok, Kadıköy halkı ile diyalogumuz da çok çok iyi. Bütün kurumlarla çok iyi bir iş birliği içerisindeyiz. Samimiyetle söylüyorum ki özellikle Belediye Başkanımız Aykurt Nuhoğlu ve belediye çalışanlarına bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Biz Kadıköy halkının huzur ve güvenliği için 24 saat kesintisiz mücadele ediyoruz. Bize güvensinler ve destek versinler.
 
“İDDİALAR ARAŞTIRILIYOR”
Nuh Köklü olayına biraz değinmek isterim. Nuh Köklü’ye yapılan saldırı anında vatandaşların çektiği videoların polis tarafından silindiği söyleniyor. Bu konu ile ilgili neler söyleyeceksiniz?
Böyle bir iddiayı kesinlikle kabul etmiyorum. Zaten o görüntüleri Emniyet Müdürlüğü olarak soruşturma dosyasına delil olarak biz bulduk ve koyduk. Savcılık dosyasına bakılırsa görüntülerin emniyetçe dosyaya konduğu görülür. Böyle şeylere itibar edilmesin lütfen.
 
Kamera görüntülerini siz mi ortaya çıkarttınız?
Evet, görüntü bizim tarafımızdan orta çıkartılmıştır. Cumhuriyet Savcılığı’na cinayetle ilgili o görüntüleri kimin verdiği zaten ortada. Görüntüleri delil olarak biz yani Emniyet Birimleri Savcılığa soruşturma dosyası ile ilettik.
 
Peki, görüntülerde başka bir saldırganın da olduğu görülüyor. Şahsın kimliği belli mi? Bununla ilgili bir işlem yaptınız mı?
Olay gerçekleştiği gün 16 kişinin ifadesi alındı. 16 kişiden hiç kimse bize ikinci bir şahıstan bahsetmemişti. İkinci bir şahıs ve bu iddialar araştırılıyor, gereken yapılır. Ayrıca buradan Nuh Köklü’ye Allahtan rahmet, ailesine sabır diliyorum. 


ARŞİV