'Kepenk uygulaması yetersiz'

İstanbul Eczacı Odası’nın geçtiğimiz Mart ayında resmi olarak uygulamaya geçirdiği 24.00’dan sonra eczanelerin kepenk arkasından satış yapma kararını Fikirtepe’deki eczacılar yetersiz buluyor

12 Mayıs 2016 - 16:22
Kaan DERTÜRK
14 Mayıs Eczacılık Günü’nde, kentsel dönüşüm ile birlikte pek çok sorunun yaşandığı Fikirtepe’deki eczacıların kapısını çaldık. Son aylarda İstanbul’da nöbetçi eczanelerin soyulması ve eczane çalışanlarının darp edilmesi vakalarının artmasıyla İstanbul Eczacı Odası, eczanelerin can ve mal güvenliğini düşünerek 24.00’dan sonra kepenk arkasından ilaç satışı yapılacağını açıklamıştı. Kepenk arkasından ilaç satış uygulaması Mayıs ayı itibariyle birinci ayını çoktan doldurmuş durumda.

“HASTA İLE İLETİŞİME BARİKAT”
Nöbet tutan eczacıların genel olarak kepenk uygulamasından memnuniyetsiz olduğu nokta hasta ve eczacı arasına barikat koymuş olması. Eczacılar, hasta ile sağlıklı bir iletişime geçemedklerini, hastayı ilaç kullanımı konusunda yeterli olarak bilgilendiremediklerini söylüyorlar.
Kadıköy’e bağlı Fikirtepe, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yakınlığıyla birçok eczaneye ev sahipliği yapan bir bölge. İstanbul Eczacı Odası’nın yürürlüğe sokmuş olduğu uygulamanın birinci ayının bitiminde Fikirtepeli eczacılara kepenk uygulaması hakkında görüşlerini sorduk. Kepenk uygulamasını yetersiz bulan eczacılar, “hasta ve yakınlarından bizleri anlamalarını istiyoruz” diyor.

“ŞİDDETİN KAYNAĞI ÇÖZÜLMELİ”
Gülçe İren Akbaş: Kepenk uygulamasını yerinde buluyorum fakat bazı şeylerin caydırıcılığı için yeterli değil. Sağlık çalışanlarına şiddet hep var. Bunun esas kaynağını çözmek gerekiyor. En çok karşılaştığımız sorun antibiyotiklerin reçetesiz olarak satılmıyor oluşu. Çok doğru ve yerinde bir uygulama ama maalesef vatandaş bunu anlamıyor, tartışma çıkarıyor. Kepenk uygulaması diğer bir yandan hasta ile eczacının iletişimine barikat koyuyor. Hasta, soğuk havada dışarıda bekliyor. Bizse arka tarafa gidip koştur koştur reçete düzenlemeye çalışıyoruz. Bağıra çağıra kepenk ardından ilaçların kullanımını anlatmaya çalışıyoruz. Hastadan imza almaya çalışıyoruz, iki büklüm kepenklere dayayıp imzalamaya çalışıyor. Eczacı ve hasta yakın olmalı. Kepenk aramıza engel koyup iletişimimize sekte vuruyor.

“GÜNDÜZ DE GÜVENDE DEĞİLİZ”
Merve Ersan: Kepenk uygulamasının bize sağladığı çok bir artısı yok. Kötülük yapmayı düşünen aklına koymuş olan kişi her şekilde yapar. Fikirtepe zaten artan inşaatlardan dolayı tehlikeli bir hale geldi. Kepenk buna kesin bir sonuç sağlamayacak. Sadece geceleri değil kendimi gündüz de eczanede güvende hissetmiyorum. Şu an uygulama işliyor fakat kış döneminde ne olacak? Hasta ve yakınları soğukta dışarıda kalmak istemeyecekler. Bunun için tepki alacağız. Kepenk uygulamasının yanı sıra her eczanenin kendince alması gereken güvenlik önlemleri olmalı. Kamera sistemi ile eczanenin sürekli olarak izlenmesi önemli. Nöbete kalan kişi sayısının arttırılması gibi önlemler muhakkak bizlerin alması gereken tedbirler olmalı.

“UMARIM CAYDIRICI OLUR”
Tülay Peşkersoy: Benim bölgem özellikle evlerin yıkılmalarından sonra güvenlik sorunu yaşıyor. Eskisi gibi yüzde yüz güvende olmadığım için nöbet tutma taraftarı değilim. Kepenk uygulaması karşı tarafı durduran bir engel gibi gözüküyor ama bizden enjektör istemeye gelen farklı tipte insanlar oluyor. Umarım bu tip insanlar için kepenk caydırıcı bir engel oluşturur. Kıyıda köşede kalan, tehlike arz eden eczaneler için polis devriyeleri olmalı. Nöbetçi olan eczanenin çevresinde polis ekipleri devriye gezip, eczacının güvenliğini sağlamalı. Bu uygulamayla niyeti kötü olan kişilere karşı önlem de alınmış olunur.

 

ARŞİV