'Kurbağalıdere'den ölüm değil yaşam aksın'

Kadıköy Kent Dayanışması, Kurbağalıdere ıslah çalışmalarında gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekmek ve üniversite öğrencisi Şule İdil Dere’yi anmak için eylem yaptı

26 Mayıs 2016 - 14:28
Erhan DEMİRTAŞ
Geçtiğimiz haftalarda 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule İdil Dere’nin ölümü ile gündeme gelen Kurbağalıdere ıslah çalışmalarındaki yetersiz önlemler Kadıköylülerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Kadıköy Kent Dayanışması’nın çağrısıyla 21 Mayıs Cumartesi günü Süreyya Operası önünde toplanan vatandaşlar, İBB ve Kadir Topbaş’ı protesto etti. Şule İdil Dere’nin resimlerini taşıyan yaklaşık 50 kişilik grup, Bahariye Caddesi’nden sloganlar eşliğinde Yoğurtçu Parkı’na yürüdü.

“SORUMLU İBB’DİR”
Şule İdil Dere’nin hayatını kaybettiği noktada grup adına basın açıklamasını Arsun Önal okudu. 2012 yılında başlayan çalışmaların tamamlanamadığını hatırlatan ve dereden yayılan kötü kokunun Kadıköylülerin sağlığını etkilemeye de devam ettiğini ifade eden Önal, “Sorumsuz ve denetimsiz çalışma en sonunda ölüm de getirdi. Geçtiğimiz hafta, Yoğurtçu Parkı’nda derenin zehirli çamurunu taşıyan kamyon İdil Dere’yi genç yaşında bizden aldı” dedi. Dere’nin yaya yolunda hayatını kaybettiğini hatırlatan Önal, “İdil Dere’nin ölümünden sorumlu olan, şantiye alanı olarak da kullanılmaya başlanan parkın içinde gerekli trafik uyarı işaretleri bulundurmayan ve diğer önlemleri almayan İBB ve Kadir Topbaş’tır” diye konuştu.

“ZEHİRLENMEK İSTEMİYORUZ”
“Kadıköy halkı olarak zehirlenmek değil; sağlıklı bir çevrede güvenli yaşamak, güvenceli çalışmak istiyoruz” diyen Önal, İBB yetkililerine şu çağrıda bulundu: “Halkın sağlığını ciddi olarak tehdit eden bu dereyi teknik ve mühendislik kurallarını dikkate alarak bir an önce ıslah edin! Çalışmayı sürdüren işçilerin sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli önemleri acilen alın! Çalışmanın yapıldığı bölgelerde olması gereken trafik uyarı işaret ve levhalarını derhal koyun! Suçluları korumayın, gereken cezaları almasına engel olmayın!”
Basın açıklamasından sonra vatandaşlar Şule İdil Dere’nin hayatını kaybettiği noktaya Dere’nin fotoğraflarını bıraktı.
TMMOB İBB’YE SORDU
Kurbağalıdere ıslah çalışmaları ile ilgili TMMOB, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve yüklenici firma yetkililerine sorular soran bir metin yayınladı. Islah çalışmalarının belirlenen tarihte bitirilmediğine dikkat çekilen metinde;
● Islah çalışması 2016 yılı ortalarına gelinmiş olmasına rağmen hala bitirilememiştir. Bunun gerekçeleri nelerdir?
● Şule İdil Dere’nin öldürüldüğü alanda halen çalışmaya ilişkin herhangi bir uyarıcı levha, trafik işareti bulunmamaktadır. Gerekli tedbirlerin alınması için kaç kişinin hayatını kaybetmesi gerekmektedir?
● Kurbağalıdere açık bir kanalizasyona dönüşmüştür. Halk sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturan bu durum için İBB yetkilileri herhangi bir önlem almakta mıdır?
● 2015 yılında Çevre Mühendisleri Odası tarafından yapılan analiz sonuçlarına göre; Moda, Caddebostan ve Fenerbahçe sahillerinde kolibasili oranı sınır değerlerin üzerinde çıkmıştı. İBB yetkilileri tarafından bu alanlarda düzenli analizler yapılıp, halk uyarılmakta mıdır?
● 2015 yılında Kurbağalıdere’den çıkarılan balçığın Sivriada ve Yassıada civarına döküldüğü belirlenmiştir. Bu durum Marmara Denizi’ni de kirletmekte ve ileride çözümü zorlaştıracak problemlere kapı açmaktadır. Islah çalışması devam eden Kurbağalıdere’nin balçığı hafriyat kamyonlarıyla nereye gönderilmektedir?

 

ARŞİV