“Projeniz Değiliz” platformu, Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde proje okulları konu alan bir panel düzenledi. Panelde konuşan veliler ve öğretmenler, projenin iptalini istedi
Kaan DERTÜRK – Alper YURDAKUL
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Türkiye’nin en gözde okullarının da yer aldığı 155 proje okulda 8 yıl ve üzeri çalışan müdür ve öğretmenleri tayin etmesine tepkiler sürüyor. Proje okul kapsamına alınan okulların veli ve mezunlarının oluşturduğu “Projeniz Değiliz” platformu da 21 Ekim Cuma günü Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde panel düzenledi. Panele, veli ve öğretmenlerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Panelde söz alan veliler, proje okul uygulamasına karşı tepkilerini dile getirdi. “Projeniz değiliz. Okuluma, öğretmenime dokunma” pankartının açıldığı panelde, idare hukukçusu Prof. Dr. İştar Gözaydın ise velilerin sorularını cevapladı.
“ÖĞRETMENLERİN RUHU ALINDI”
Panelin ilk konuşmasını Kadıköy Anadolu Lisesi velileri adına Uğur Yıldırım yaptı. “Okulumuzdan zorla koparılan her öğretmenin ruhunun alındığını gördük.” diyen Yıldırım, öğrencilerin bu okullarda eğitim alabilmek için fazlasıyla emek harcadığını belirtti. Bu emeklerin karşılığının ise alınmadığını söyleyen Yıldırım, “Ne bizlerin ne de çocuklarımızın hakkı bu değildi. ‘Proje okul uygulaması neden yapılıyor?’ diye sorduğumuzda ise haksız duruma düşüyoruz. Hukuki sürecin sıkı bir takipçisiyiz. Çocuklarımız için elimizden geleni yapacağız. Mücadelemizden geri dönmeyeceğiz.” diye konuştu.
“BİAT ETMEYECEĞİZ”
Uğur Yıldırım’dan sonra ise Avni Akyol Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’ni temsilen, Semra Ok konuştu. Velisi olduğu okulda eğitim görebilmenin oldukça zor olduğunu belirten Ok, çocuklarının, birçok zorlu sınavdan geçerek eğitime başladığını vurguladı. Okula yeni gelecek öğretmenlerin ise yeterli nitelikte olup olmadığının bilinmediğini söyleyen Ok, “Bu sene YGS’ye girecek birçok çocuğumuz var. Fakat okulda dersler işlenmiyor. Benim çocuğum üç gündür okula gitmiyor. Derslerin işlenmediğini söylüyor. Proje okulu, laik ve bilimsel eğitime darbe olarak görüyorum. Öğretmenlerimize yaşatılan bu sürgünü asla kabul etmeyeceğiz. Size biat etmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.
Vefa Lisesi adına kısa bir konuşma yapan Ali Erdoğdu ise Kadıköy Anadolu ve İstanbul Erkek Lisesi’nin gösterdiği direnişe ek olarak Vefa Lisesi’nde de karşı çıkışların başladığını söyledi. “Bir grup veli olarak mücadelemizi genişletmek istiyoruz.” diyen Erdoğdu, velilerin ve derneklerin sokaktaki mücadelesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
“ART NİYET VAR”
Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden Filiz Köymen Gökkaya, proje okulların tamamına karşı olduklarının altını çizdi. “Her okuldan birkaç öğretmen gitseydi eğer hareket bu kadar büyümeyecekti.” diyen Gökkaya, “Her okuldan 30 ila 50 öğretmen gönderiliyor. Bu durumda çok net bir şekilde art niyet var. Okullarımızın içleri boşaltılıp, hafızaları siliniyor. Yapılan birer dayatmadır. Veliler olarak bu dayatmalara ‘hayır’ diyeceğiz.” dedi.
‘ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN’
İstanbul Erkek Lisesi velisi Gülsüm Öner Yetkin, velilerin belli bir parti ya da gruba yakın olmadığını, sadece çocuklarının geleceği için çabaladıklarını söyledi. Öner, “Bize ‘Niye sokağa çıkıyorsunuz, bu işlerle neden uğraşıyorsunuz?’ diye soruyorlar. Ben anneyim, evladımın geleceği için elbette mücadele edeceğim. Hayatta bundan daha doğal bir şey yok.” dedi.
“52 ÖĞRETMEN GELMEYECEK”
Kadıköy Anadolu Lisesi’nden norm fazlası ilan edilerek, zorunlu tayin edilen öğretmen Aysun Yazıcıoğlu, konuşmasına yasta olduğunu söyleyerek başladı. 19 yıldır aynı okulda çalıştığını söyleyen Yazıcıoğlu, “Yuvam dediğim Kadıköy Anadolu Lisesi’nden bugün buruk bir veda ile ayrıldım. Bir kurumda 19 yıl çalışmak demek, o kurumun ruhunu içinize çekmek demektir. Bugün ne yazık ki okulun ruhunu oluşturan ailemiz dağıldı. 52 öğretmen ne yazık ki pazartesi günü okula gelmeyecek. Artık kendi çocuğu gibi tanıyıp, sevdiği öğrencilere bir şeyler öğretemeyecek. Bunun düşüncesi çok kötü.” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
“BU MESELE HERKESİN”
Panelin son konuşmacısı olan Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğretmeni ve aynı zamanda Eğitim Sen 8 No’lu Şube Yürütme Kurulu Üyesi Mustafa Turgut, “Bu mesele herkesi ilgilendiriyor. Bu mesele laik, demokratik, bilimsel eğitim için son durak olabilir” dedi. Turgut, okuldaki görevinden atılmak istendiğini, ortada bir hukuksuzluk olduğu için de direneceğini söyleyerek, “Tedavisi mümkün olmayan yaralar açılıyor. Eğer biz kolay teslim olursak kırılganlık oluşur. Yapılan çalışmalar ile eğitimin geriletildiğine inanıyorum.” diye konuştu.
“4 BİN ÖĞRETMEN SÜRGÜNDE”
Eğitim Sen 2 No’lu Şube, 4 bin öğretmenin norm fazlası ilan edilerek zorunlu tayin edilmesine ilişkin 22 Ekim Cumartesi günü basın açıklaması yaptı. Kadıköy 2 No’lu Şube’de gerçekleşen basın açıklamasında, “4 bin öğretmen çok uzak ilçelere resen sürülüyor” pankartı açıldı.
Basın açıklamasını Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Turgut Yokuş yaptı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, yapması gereken çalışmaları yapmadan 4 bin öğretmeni mağdur ettiğini söyleyen Yokuş, “Neye göre atama yaptıkları belli değil. Öğretmenlerin puanlarını ve sıralamasını açıklamıyorlar. Bu durum, yasal zeminde ve yargı önünde kendilerinin bile altında kalkamayacakları mağduriyetlere neden olacaktır. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü uyarıyoruz. ‘Ben bildiğimi okurum’ durumu kendilerine de pahalıya mal olacağından, vazgeçmeye çağırıyoruz.” dedi.
KAL’DA HÜZÜNLÜ VEDA
Milli Eğitim Bakanlığı, Proje Okulları'nda 8 yıl ve üzeri görev yapan öğretmenlere atama yazılarını gönderdi. Kadıköy Anadolu Lisesi'ndeki 89 öğretmenden 52'si başka okullarda görevlendirildi. Öğrenciler, zorunlu tayin edilen 52 öğretmen için 21 Ekim Cuma günü okul bahçesinde veda töreni düzenlendi. Öğretmenlere alkışlar eşliğinde veda edildi.
MEZUNLAR DİLEKÇE VERDİ
Kadıköy Anadolu Lisesi mezunları, eski öğretmenlerinin zorunlu tayin edilmesi üzerine 25 Ekim Salı günü okul yönetimine dilekçe verdi. “Proje okul uygulaması ile öğretmenlerimiz sürgün ediliyor. Okulumuzun ruhu yok ediliyor.” diyen mezunlar, öğretmenlerini geri istedikleri dilekçelerini idareye teslim etti.