'Madımak Oteli utanç müzesi olsun'

22 yıl önce Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak katledilenler Kadıköy’de düzenlenen miting ile anıldı. 2 Temmuz’da Sivas’ta yapılacak mitinge çağrı yapılırken, Madımak Oteli’nin müze olması talep edildi

03 Temmuz 2015 - 10:31

Erhan DEMİRTAŞ
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri ve Alevi Bektaşi Fedarasyonu (ABF) bileşenleri Sivas Katliamı’nın 22. Yılında 28 Haziran Pazar günü Kadıköy’de miting düzenledi. Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması talebiyle düzenlenen mitingde Zorunlu Din Dersi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması da talep edildi. Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda toplanan binlerce kişi Bahariye Caddesi’nden Rıhtım Meydanı’na kadar yürüdü. Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde “Sivas’ı unutma unutturma” sloganları atıldı.


“SESİMİZİ HASRET DUYSUN”
Rıhtıma gelen binlerce kişi Sivas’ta öldürülenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşundan sonra Pir Sultan Abdal Derneği Kadıköy Şubesi Semah Ekibi, Sivas’ta öldürülenlerin anısına semah gösterisi yaptı. Mitingde ilk konuşmayı yapan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması ve Cemevlerine yasal statü tanınması taleplerinin karşılık bulmadığını ifade ederek, “2 Temmuz’da Madımak Oteli’nde öyle bir kalabalık olalım ki sesimizi Hasret duysun” diye konuştu. Katliamların Sivas’ta sona ermediğinin altını çizen Kaplan, “Gün, Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz olma günüdür” dedi.

500 YIL GEÇSE DE…
Sivas Katliamı’ında hayatını kaybeden Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen de bir konuşma yaptı. Katliamdan yaralı olarak kurtulduğunu hatırlatan Makbule Çimen, “Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum neden sesimizi duymuyorsun? Biz Sivas’ta yandık yakıldık. Ama sekiz saat boyunca bizi seyrettiler.” diye konuştu. “Madımak’ta yakılanlar 22 yıl değil 500 yıl geçse de ölmeyecek” diyen Çimen, 2 Temmuz’da Sivas Madımak Oteli’nde düzenlenen mitinge katılım çağrısı yaptı.

“YÜREĞİMİZ HALA YANIYOR”
Alevi Bektaşi Fedarasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, “Sivas Katliamı’nın 22. yılında hala yüreğimiz yanıyor” diyerek, katliamın açtığı yaraların henüz sarılamadığını ifade etti. Düzgün, “Dün Sivas’ta katliam yapanlarla bugün Roboski’de, Tunus’ta, Fransa’da katliam yapanlar aynı kişilerdir.” dedi. Madımak Oteli’nin utanç müzesi olmasının engellendiğini ifade eden Düzgün, “Madımak’ın utanç müzesi olmasına izin vermeyen, otele katillerin ismini yazan bir anlayış, ülkemiz ve bölgemiz açısından ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bu davanın hâkimi ve savcısı bizleriz. Bu davayı bizler göreceğiz ve bizim vicdanımızda karar bellidir. Zamanaşımı kararını tanımıyoruz” diye konuştu.

ARŞİV