'Sahiller hepimizin'

Caddebostan Plajları’nın yeniden halka açılmasının üzerinden tam 10 yıl geçti. Kadıköylüler, Caddebostan 1 Plajı’na yerleştirilen turnikelere karşı eylem düzenledi

10 Temmuz 2015 - 10:03
Erhan DEMİRTAŞ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta Caddebostan 1 Plajı’na paralı geçiş için turnike yerleştirmesi Kadıköylüler tarafından protesto edildi. Kadıköy Kent Dayanışması’nın çağrısıyla Caddebostan’da bir araya gelen Kadıköylüler turnikelerin konulduğu Caddebostan 1 Plajı’na yürüdü. “Caddebostan Hepimizin” pankartını taşıyan Kadıköylülere çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. “Havlumu da topumu da aldım geldim”, “Caddeme, bostanıma, sahilime dokunma” yazılı dövizler taşıyan vatandaşlar turnikelerden atlayarak plaja ücret vermeden girdi. 

“İBB SUÇ İŞLEMEKTEDİR”
“Kıyılar halkındır, Caddebostan Sahili Hepimizin” diyen Kadıköy Kent Dayanışması üyeleri, turnikelerin önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Arsun Önal, 3621 Sayılı Kıyı Kanunu’na göre sahillerin paralı hale getirilemeyeceğini belirterek, “Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, kıyı ve sahil şeritlerden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz” dedi. 
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi açık bir şekilde suç işlemektedir” diyen Önal, ilerleyen günlerde savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Plaja yerleştirilen turnikelerin acilen kaldırılmasını ve plaja girişlerin ücretsiz olmasını talep eden Önal, “Kamu kuruluşu olan belediyelerin kamusal alanlara girişi ücretlendirmesi, bu alanların kullanımını gelir düzeyine göre şekillendirmesi hukuksuzdur ve Anayasaya aykırıdır” açıklamasını yaptı. 

“KURBAĞALIDERE ETKİLİYOR”
Kurbağalıdere’den akan kanalizasyon suyunun Kadıköy’ün sahillerini kötü bir şekilde etkilediğini hatırlatan Önal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmasını yanlış yürüttüğünü vurgulayarak, dere boyunca giden lağım sularının akıntıyla tüm Kadıköy sahillerini etkilediğini ve Tabipler Odası raporunda da belirtildiği gibi insan sağlığını tehdit ettiğini ifade etti. 
Kadıköy Belediyesi’nin de ıslah çalışmaları tamamlanana kadar denize girmeyin uyarısı yaptığını hatırlatan Önal, “Denize girenleri kirlilik nedeniyle uyarmayan İBB, sorumsuz davranışlarına devam etmektedir” dedi. 
Kadıköy’de pek çok kamusal alanın rant odaklı projelerin tehdidi altında olduğunu ifade eden Önal, “Kadıköy Kent Dayanışması olarak, Haydarpaşa Garı’ndan Caddebostan sahiline kadar kamusal yararı olmayan projelerin iptal edilmesi ve bu yerlerin halkın eşit ve adil kullanımına açık şekilde düzenlenmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kamusal alanlarımızı karış karış pazarlayarak sermaye lehine dönüştürmek isteyenlere izin vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı. 
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ve HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün’de eyleme destek verdi. Vekiller turnike girişlerinde kırmızı kurdele keserek temsili bir açılış yaptı. 

Tahlil Sonuçları Korkutuyor
Kadıköy’de üç yıldır ıslah çalışması süren Kurbağalıdere’den denize akan kanalizasyon suları nedeniyle, Kadıköy sahilleri son yıllardaki en büyük kirliliği yaşıyor. Kadıköy Belediyesinin düzenli olarak yaptırdığı tahlil sonuçlarına göre koli basili oranı olması gereken seviyenin oldukça üzerinde. Kadıköy’de 7 ayrı yerden alınan örneklerden elde edilen sonuçlara göre beş bölgede denize girmek son derece tehlikeli. Tahlil sonuçlarına göre sınır değeri azami 200 olması gereken E.Coli Sayımı Moda Deniz Kulübünde 1.200, Fenerbahçe Burnunda 310, Kalamış Marina’da 2.300, Yoğurtçu Parkı Bitiminde ise 25.000. Caddebostan Plajları’nda ise E. Coli oranı şimdilik sınır değerin altında. Tahlillerde ayrıca denizde hiç olmaması gereken ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan diğer bakteri grupları da (Fekal Streptokok) tespit edildi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, vatandaşları Kadıköy sahillerinde kesinlikle denize girememeleri yönünde uyardı. 


Caddebostan Plajı’nın 10. Yılı
Kadıköy’de 1950’li yılarlın en gözde plajlarından olan Caddebostan Plajları bundan tam 10 yıl önce Kadıköylülerin hizmetine yeniden açılmıştı. 10 Temmuz 2005 tarihinde Kadıköy Belediyesi tarafından açılışı gerçekleştirilen Caddebostan Plajları’nda giriş için herhangi bir ücret alınmaması kararı verilmişti. Tuvaletler, duş kabinleri, şemsiye, şezlong ve yiyecek-içecek büfeleriyle hizmete açılan Caddebostan plajlarında o dönem 10 temizlik ve 10 güvenlik elemanının görev yapacağı açıklanmıştı. Kadıköy Belediyesi’nin giriş için ücret almadığı Caddebostan Plajlarından bazıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında ücretli hale getirildi. 

ARŞİV