Mimar, yazar ve akademisyen Feride Çiçekoğlu, son kitabı “Şehrin İtiraz”ı ile TESAK’a konuk oluyor
Çoğumuzun cezaevlerindeki çocukların nasıl bir yaşamı olabileceğini ondan öğrendiğimiz “Uçurtmayı Vurmasınlar” kitabının yazarı, filminin senaristi Feride Çiçekoğlu, bu sefer hem mimar hem yazar kimliğiyle hazırladığı son kitabı “Şehrin İtirazı” ile Kadıköy’e geliyor.
Gezi direnişinin ikinci yılını geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde çıkan kitabında Çiçekoğlu, “Gezi direnişi öncesi İstanbul filmlerinde isyan eşiği” konusunu işliyor.
Feride Çiçekoğlu, Vesikalı Şehir’den yedi yıl sonra bu kez, şehri isyanın eşiğine getiren bu itirazın Gezi Direnişi öncesinde üretilen filmlerdeki izlerini takip ediyor ve bu filmleri daha önceki örneklerle, 68 öncesinin Paris’indeki ve İtalyan Şehirlerindeki imar hareketleriyle ve oradaki değişimin bir kuşak filmlerine yaptığı yansımalarla ilişkilendiriyor: Şehir sıkıntısı, hiçlik, boşluk, değer ve hafıza kaybı, depresyon, değersizlik duygusu ve öfke patlaması.
Gezi Direnişini bugün “kırmızılı” kadın, “dans eden”, “sapan atan” kadın imgeleriyle hatırladığımızı ve hem sayıca hem varoluş tarzlarıyla kadınların yoğun katılımını düşündüğümüzde, bu itirazın asıl olarak erkekler şehrine bir karşı çıkış olduğunu anlıyoruz.
Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Sinema ve Televizyon Bölümü'nde öğretim görevlisi olan Feride Çiçekoğlu, Kadıköy Belediyesi’nin Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi TESAK’ta, “şehrin itirazı”nı anlatacak. Söyleşi, 24 Mayıs Pazar günü 15.00’te başlıyor. TESAK, Beşiktaş İskelesi karşısındaki Eski Şehremaneti binasında.