'SÖĞÜTLÜÇEŞME AYDINLANSIN'

Tren, metrobüs ve minibüslerin geçiş güzergahında bulunduğu için vatandaşların çok yoğun bir şekilde kullandığı Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nun altında bulunan yeşil alan, ilgisizlik nedeniyle şikâyetlere neden oluyor.

21 Temmuz 2011 - 16:06


Mülkiyeti Devlet Demir Yolları'nda bulunan bölge, aydınlatma, temizlik yetersizliği nedeniyle tinercilerin uğrak yeri ve sık sık asayiş olaylarıyla da gündeme geliyor. Daha önce tecavüz ve cinayet girişimine sahne olan alanın gerekli düzenlemeler yapılarak güvenlik açısından aydınlatılmasını isteyen vatandaşlar, artık bölgeden korkarak geçmek istemediklerini vurguluyorlar. İlçe Emniyet Müdürü Hakan Boydak ise bölgede ışıklandırma eksikliğine vurgu yaparak, ışıklandırma olmayan yerde mobesenin verimli olmadığını söyledi.
Hızlı kentleşmeye, canlı bir ekonomik yaşama, aktif bir geçiş noktası olmasına inat yeşil, yer yer sessiz ve dingin kalmayı başaran, en azından bunun için çaba gösteren Kadıköy’de olumsuz görüntüye sahip bölgeler de yok değil. Görüntüsü ve atıl durumuyla bu gibi yerler vatandaşın da haliyle rahatsız olmasına neden oluyor. Yerel yönetim olduğu için bu rahatsızlıkların muhatabı da yetki alanı olsa da olmasa da en çok Kadıköy Belediyesi oluyor. Vatandaşların yaşadıkları olumsuzlukları bildirdikleri ve çözüm istedikleri mercilerin başında Kadıköy Belediyesi geliyor.
Kadıköylüleri rahatsız eden ve tepkilerine neden olan bölgelerden biri de Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nun altında bulunan ve mülkiyeti Devlet Demiryolları'na ait olan geniş alan. Gazete Kadıköy’ün daha önce de gündeme getirdiği ancak herhangi kalıcı, etkin somut bir çalışmanın yapılmadığı alan bir çok kez asayiş olaylarıyla da gündeme geldi.
Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri bölgede güvenliği sağlamak için çaba sarfetse de tren, metro ve minibüslerden inen ya da binen yolcuların geçiş noktası konumunda olan söz konusu bölgede ışıklandırma sorununun olması, vatandaşların en çok tepkisini çeken konular arasında.

BOYDAK: “MOBESE İÇİN IŞIKLANDIRMA GEREKLİ”
İstenmeyen olayların yaşanmaması için Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün ilgili birimlerinin bölgede sık sık denetim yaptığını söyleyen Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Hakan Boydak, zaman zaman bu sıkı denetimlerden dolayı rahatsız olan vatandaşların tepkileriyle de karşılaştıklarını söyledi. Olumsuz çevresel faktörlerin de suça yönlendirdiğini vurgulayan Boydak, sözkonusu bölgede mobese kamerası bulunmaması şeklindeki eleştirilere de şöyle yanıt verdi: ''Mobese kameralarının maksimum verim sağlaması ortam ışığına bağlı. Sözkonusu bölgenin bazı bölümlerinde ışıklandırma yok. Bu durumda buralarda mobese kameralarının işlevini yapması da zor. Bölge önce ışıklandırılmalı.''
 

MUHTAR EKŞİ: “DURUMDAN RAHATSISIZ”
Söğütlüçeşme Tren İstasyonu Alt bölgesinin Hasanpaşa sınırları içerisine dâhil olduğunu söyleyen Hasanpaşa Mahallesi Muhtarı Ali Ekşi, söz konusu bölgenin mevcut durumundan mahalleliler olarak rahatsız olduklarını söyledi. Muhtar Ekşi yaptığı açıklamada, “Bölgenin kontrol altında olmasını, düzenlenmesini, istiyoruz. Mahalleli buradan geçmeye, trene gitmeye korkuyor. Kadıköy’e yakışır hale gelmesini istiyoruz” dedi. Muhtar Ekşi, bölgenin ışıklandırılmasını, mobese kameralarıyla da sürekli izlenmesini de istediklerini belirtti.
 

KADIKÖY ZABITASI DENETİM YAPIYOR
Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürü Hakkı Aydın Söğütlüçeşme’deki kötü görüntü dolayısıyla zaman zaman Kadıköy Belediyesi’ne şikâyetlerin geldiğini belirterek, zorunlu olmamamıza rağmen, vatandaşların şikâyetlerine duyarsız kalmamak, kent içinde kötü görüntüyü önlemek adına zaman zaman zabıta ekiplerimiz bölgede çalışmalar yapıyor” dedi. Bölgede özellikle seyyar tezgâhlara izin vermediklerini söyleyen Müdür Hakkı Aydın, “Bölge Devlet Demiryolları’nın sorumluluğunda. Ama biz belediye olarak genel hizmetlerimizi sayar vs. gibi konularda gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Bir dönem o bölgeyi canlandırma adına çalışmalar yapıldı ama verim alınamadığı için bu çalışmalar durdu. Bir şekilde o bölge değerlendirilebilir. Etkinlik alanı olabilir” diye konuştu. Kadıköy’de sözkonusu bölgenin güzel bir alan olduğunu belirten Aydın, “Vatandaşlardan zaman zaman tinerciler konusunda şikâyetler geliyor. Maç günleri çok yoğun olan bir bölge. Geliş geçiş güzergâhı. Özellikle maç günlerinde ekiplerimizi bölgede konuşlandırıyoruz. Ancak bölge yetki alanımız da değil. Alan bir başka kuruma ait olunca sıkıntılar da yaşanıyor.”
 

VATANDAŞ AYDINLATMA VE MOBESE İSTİYOR
Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nun alt bölgesindeki aydınlatma sorunu öncelikle şikayet konusu. Gece aydınlatması yetersiz olan ve arızaları zamanında giderilmeyen alanda geceleri güvenlik problemi yaşanırken, gündüz saatlerinde de içki içen ya da tinercilerin uğrak alanı olan yer, temizlik şikâyetiyle de gündeme geliyor. Özellikle Tren yolu alt geçitleri olmak üzere genel anlamda bölgedeki ışıklandırma sorununun giderilmesini isteyen vatandaşlar, güvenlik sorunu için de Kadıköy Emniyet Müdürlüğü’nün önlem almasını, bölgeye mobese kamerası konulmasını istiyorlar. Kadıköy Belediyesi’nin hemen yanındaki arazinin belediyeye devredilmesini de öneren vatandaşlar, önemli bir yeşil alan olan bölgenin aktif kullanılmasını istiyorlar.
 

HABER: MUSTAFA SÜRMELİ
FOTOĞRAFLAR: MURAT MEHMET AYDIN


ARŞİV