'Sipariş Plan'a Belediyeden itiraz

Kadıköy Belediyesi Kadıköy sahiline yapılması planlanan cami alanının fiziki yapısının uygun olmaması nedeniyle İstanbul il Müftülügü'nün başvurusuna olumsuz görüş bildirdi

27 Şubat 2015 - 13:36
İstanbul İl Müftülüğü geçtiğimiz günlerde,  Kadıköy’de İSKİ’ye ait artıma tesisi olarak görülen ve fiilen otopark olarak kullanılan alana dini tesis yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.  Söz konusu proje başvurusuyla İSKİ’nin rezerv alanı olan ve “biyolojik arıtma tesisi”  yapılması gerekli dolgu alanının Ulu Camii Projesi altında imara açılmasıyla karşı karşıya kalındı.  
Bakanlık tarafından Kadıköy Belediyesi’ne görüş için gönderilen teklif planında daha önce yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak belirlenen yerler de dahil olmak üzere tüm alan plan değişikliğiyle dini tesis olarak yeniden düzenlenmek isteniyor. 
Oysa Kadıköy’de ve Marmara Denizi’nde ciddi kirlilik sorunu yaratan Kurbağalıdere’nin ıslahı projesi için önemli aşamalardan biri olan biyolojik arıtma tesisiyle hali hazırda Marmara Denizi’ne akıtılan kanalizasyon atıklarının önüne geçilmesi planlanıyordu. Bu dini tesisle birlikte kütüphane, sergi, konferans salonları biçiminde tasarlanan ve yaklaşık 34 bin metrekarelik alana aynı zamanda otopark yapılması öngörülüyor.

MÜFTÜLÜK’TEN AÇIKLAMA
İstanbul İl Müftülüğü’ne 22’si tarihi olmak üzere toplam 66 adet camii ve 9 namazgâh olan Kadıköy’de yeni bir camii projesini hangi ihtiyaç doğrultusunda öngördüğünü sorduk;  
Kadıköy Rıhtım’ın şehrin önemli toplanma ve aktarma mekânlarından biri olduğunu belirten İstanbul Müftülüğü, “Bu bölgedeki günlük yolculuk sayısının, nüfus hareketliliğin, insan sirkülasyonunun çok yüksek değerlerde olması ve en yakın caminin yaklaşık 1000 metre mesafede yer alması nedeniyle insanların genellikle dini vecibelerini yerine getirmekte zorlandıklarını ve dini tesis alanın bölgesinin fiziki yapısının uygunluğunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tespit edildiğini” açıkladı.

BELEDİYE İTİRAZ ETTİ
Bakanlık tarafından Kadıköy Belediyesi’ne iletilen raporda planlama alanının 1/5000 ölçekli planda “çoğunlukla İSKİ Hizmet Alanı”nda, kısmen Ağaçlandırılacak Alan’da, kısmen de Park ve Dinlenme Alanı’nda” kaldığı, 1/1000 ölçekli planda ise “çoğunlukla Teknik Altyapı Alanı”nda, kısmen de Park ve Dinlenme Alanı’nda” kaldığı ifade ediliyor.
Oysa Kadıköy Belediyesi’nin görüş yazısına göre Bakanlık tarafından referans verilen 18.10.2012 onanlı 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın bir bölümüne İstanbul 2. İdare mahkemesi tarafından “Yürütmenin Durdurulması” kararı verilmiş. Kadıköy Belediyesi 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nı hatırlatarak alanın “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” olduğunun altını çiziyor ve belirtilen alana “İbadet Alanı” yapılmasının üst ölçekli plana aykırı olduğunu ifade ediyor.
 
PROJEDE YAT LİMANI DA VAR
Şubat ayı başında Kadıköy Kent Dayanışması’nın yayınladığı ve basına yansıyan fotoğraflarda kamuoyunda 2 etaplı bilinen projenin 3. etabı olduğu ve bu etabın Moda sahiline yat limanı yapılmasını da kapsadığı iddia edilmiş, İBB konu ile ilgili açıklamada bulunmamıştı. Taslak Rapor’da Meydan Düzenlemesi 3 etaplı olarak yer alırken henüz onaylanma süreci bitmemiş bu proje üzerinde cami yapımı için önerilen alanın konumunun belirtilmesi ise dikkat çekici.
 
4 BİN M2 CAMİYE HİBE EDİLECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadıköy sahiline bir cami yapılmasında ısrarcı ancak Kadıköy Belediyesi yaklaşık 4 bin metrekare alanın daha “dini tesis” olarak Kadıköy Müftülüğü’ne hibe edileceğini açıkladı. Merdivenköy ve Tuğlacıbaşı mahallelerindeki bu arazilere camii yapılabilecek. Geçen hafta gazetemize görüş veren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu “Kentsel yenileme nedeniyle Kadıköy’de belediyeye terk edilen on ayrı noktada toplan 4 bin metrekare arsayı cami alanı olarak hibe edeceğiz. Mart ayı meclis gündem maddelerimizden biri de bu. Bunun yanı sıra Ataşehir’de belediyemize terk edilen 7 bin 564 metrekarelik alan da İlçe Müftülüğü’ne hibe edilecek. “Ulu Camii” projesini bizim hibe ettiğimiz arsalardan birine yapsınlar biz de Kadıköy Belediyesi olarak elimizden geleni yapalım” demişti. 
Etiketler; moda camii

ARŞİV