'Tek araba' ücretsiz!

Araç-yolculuk paylaşım platformu 'Tek Araba Gidelim',  karantina günlerinde işe gitmek zorunda olanlar için artık ücretsiz! TAG Dijital Pazarlama Müdürü Arda Sengel, “Siz sağlığınıza dikkat edin, yol masrafını biz düşünürüz. Güzel günlere tek araba gidelim... diyor

31 Mart 2020 - 14:59

'Modern otostop topluluğu' olarak tanımlanan Tek Araba Gidelim (TAG) uygulaması, korona virüsüyle mücadele kapsamında elini taşın altına koyan kurumlardan oldu. Uygulama sayesinde işe gitmek zorunda kalanlar yolculukları için para ödemeyecek...

Detayları TAG Dijital Pazarlama Müdürü Arda Sengel'e sorduk.

  • Önce biraz başa dönelim. bilmeyenler için TAG nedir?

Tek Araba Gidelim, kültürümüzde onlarca senedir yer alan beraber yolculuk yapma geleneğinin teknoloji ile buluşmuş hali... Her gün birbirinden habersiz yüzlerce arkadaşınız ve arkadaşlarınızın arkadaşları, aynı semtlerden aynı plazalara doğru yolculuk yapıyor. Araçlarda genellikle bir kişi seyahat ederken, toplu taşımada neredeyse nefes alma boşluğu bile bulamıyoruz. Oysa yan yana araçlar, aynı yere gitmeye çalışıyor. Trafik uzayıp gidiyor. Hem yaktığımız akaryakıttan dolayı gelecek nesillere büyük bir yük bırakıyoruz, hem de zor ekonomik şartlar altında bütçemizin önemli bir kısmını benzin ve yol parası için harcıyoruz.

Tek Araba Gidelim; bize aynı yönde giden komşularımızı, arkadaşlarımızı, ortak arkadaşımız olan kişileri, iş-okul çevremiz ve sosyal çevremizden tanıdıklarımızı gösteriyor. Amacımız güvenli bir ağ yaratıp akaryakıt, otopark ve köprü masraflarını beraber karşılayarak şehre, trafiğe ve cüzdanımıza rahat bir nefes aldırmak.

  • İşleyiş nasıl?

Uygulamayı akıllı telefonlarımıza indirdikten sonra evden işe-okula olan günlük yolculuğumuzu kaydediyoruz. Algoritma bizim başlangıç-bitiş noktalarımıza ve yolculuk saatimize en uygun topluluk üyelerini gösteriyor. Üye profillerini inceleyerek üyeler hakkında önceden bilgi edinebiliyoruz. Ortak arkadaşlarımız, iş-okul bilgileri, önceden yolculuk yaptığı diğer üyelerimizden gelen değerlendirmelere bakarak istediğimiz kişileri yol arkadaşı listemize ekliyoruz. Onlar da bizi yol arkadaşı listelerine eklerse yolculuk için eşleşiyoruz. Ardından uygulama üzerinden mesajlaşarak yolculuk ayrıntılarını ve istediğimiz soruları sorabiliyoruz. Yolculuk saati yaklaşınca canlı harita üzerinden birbirimizi görebiliyoruz. Yolcu üyemiz, ortak gidilen mesafeye göre hesaplanan akaryakıt masrafından kendine düşen payı kredi kartı ile uygulama üzerinden aktarabiliyor. Ödeme güvenliği için BBDK onaylı güvenli bir ödeme altyapısı kullanıyoruz. Havuzda duran masraf payı daha sonra sürücü üyemizin banka hesabına aktarılıyor. TAG’da araç sınırlaması yok. Üyelerimiz gerekli güvenlik ve hijyen önlemlerini alıp karşılıklı onay verdikten sonra taksi ya da motor da paylaşabilirler. Trafikteki tüm boş koltukların geri kazanımına açığız.

  • TAG aracılığıyla şimdiye dek kaç yolculuk yapıldı, kaç kişi yararlandı?

TAG sayesinde tanışarak beraber 200’ün üstünde yolculuk yapmış kullanıcılarımız var. Artık onlar topluluk üyesi olmaktan öte dostlar. Acil durumlarda birbirlerine destek olduklarına, sabah işe giderken birbirlerine kahve ve kahvaltı ikram ettiklerine, akşam kedilerinin maması bittiğinde birbirlerinden yardım aldıklarına bile şahit oluyoruz. Yani sadece benzin masrafı paylaşarak yolculuk yapmıyoruz, aynı zamanda hayatı beraber paylaştığımız güzel dostluklar yaratıyoruz. Son bir senede aramıza katılan 100.000 yeni arkadaşımızla da kocaman bir aile olma yolunda ilerliyoruz.

  • Şimdi esas konumuza gelelim. Salgınla mücadelede sizler de kendinizde  sorumluluk hissedip birşey mi yapmak istediniz?

Geçtiğimiz yıllardaki dolu felaketi, kar fırtınası, terör olayları sırasında uygulamamızı herkesin kullanımına açarak birçok çalışanın ve üniversite öğrencimizin sağ salim evine ve okula ulaşmasına aracı oldu. Şimdi de aynı sorumluluğu korona izolasyonu için üstleniyoruz.

Korona virüsü sürecini kolay atlatmamız adına sağlık uzmanlarının sosyal izolasyon çağrılarının yakından takip ediyoruz. Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki duyarlılığı da bize örnek oluyor.

Evde kalın çağrılarını Ar-Ge merkezi personelimizi evden çalışmaya devam ettirerek destekledik. Ancak, ne yazık ki herkesin evden çalışma şansı yok.  İşe gitmek ve kendini izolasyona almak isteyen tüm üyelerimizin yolculuklarını biz karşılamaya karar verdik. Bunu yaparken de sürücü üyelerimizin mağdur olmaması için masraflarını biz karşılıyoruz. Her ne kadar bugünlerde bir arada olamasak da bu, güzel günler için birlikte hareket etmemize engel değil.

  • TAG kullananların ödemelerini iade ediyorsunuz, sürücü üyelerinizin masraf paylarını da siz ödüyorsunuz. yani ben X yere gidicem, TAG kullandım. Ödeme yapacak mıyım yapmayacak mıyım? 

Normalde yolcu üyemizin masraf payı ödeme altyapısındaki havuza aktarılıp daha sonrasında sürücü üyemize iletiliyordu. Şu an havuzdaki ödemeleri iptal ediyoruz, böylece kredi kartından hiç çekim yapılmamış oluyor. Sürücü üyelerimze ise banka transferi ile masraf paylarını aktarıyoruz.

“KOLONYALAR SİZDEN, YOLCULUK BİZDEN”

  • Bu uygulamanız ne zamana kadar sürecek?  Sadece İstanbul için mi geçerli?

Sosyal izolasyona destek vermek isteyen herkese açık bu teklifimiz. Türkiye’nin her yerinde kullanılabilir. Biz gücümüz yettiğinde uygulamayı sürdürmek istiyoruz. Yeter ki bize hizmet getiren o kahramanlar korku duymadan güvenli şekilde işlerine ulaşabilsinler.

  • Sloganınız 'kolonyalar sizden yolculuklar bizden' . 

Üyelerimiz hijyen kurallarına her zaman hassasiyet gösterirler. Uygulama üzerinden aracın temizliği için birbirlerine teşekkürler gönderiyorlardı. Bu süreçte bu özen daha da güzel bir hale büründü. Artık araçlardan kolonya, dezenfektan, eldiven ve maske de eksik olmuyor. 

  • Birbirini tanımayan 4 kişi aynı arabada risk değil mi? Toplu taşıma dezenfekte ediliyor en azından. Araçların güvenli olduğundan nasıl emin olacak kullanıcılar? 

Aslında 4 değil genelde 1 yol arkadaşı oluyor. Zaten herkes diken üstünde yaşamaya başladığından kişiler de araçlarını dezenfekte ederek geliyorlar. Toplu taşıma her gece ne kadar dezenfekte edilse de gün içinde yüzlerce kişi aynı yerlere dokunuyor. Aynı havaya nefes alıp veriyor. Üstelik ertesi gün yepyeni kişilerin mikrop ve virüsleri taşınıyor. Virüsün yüzeylerde saatlerce yaşadığını düşünürsek -ne kadar dezenfekte edilse de- yüzlerce kişinin dokunduğu yerlere dokunmak zorunda kalıyoruz. Yani toplu taşıma bu dönemde her gün yeni bir macera! 

Biz ise bir ay boyunca 3000-5000 kişiyle aynı aracı paylaşmak yerine bütün ay boyunca tek kişiyle aynı aracı paylaşmalarını hedefliyoruz. Yani günlük yolculuk sırasında karşılaştığımız kişi sayısını 1000’lerden 1’e düşürmüş oluyoruz. 1000 kişinin bulaştırma ihtimali ile bir kişinin bulaştırma ihtimali arasında çok fark var.

  • Yine de bu haberi okuyacak kişilerin içi rahat etmeyebilir diye tekrar sormak isterim. Bu süreçte tanımadığımız biriyle aynı aracı paylaşmak tehlikeli olmayacak mı? Bunun önlemleri nasıl alınacak? Riskleri kim üstleniyor?

Topluluk üyelerinin birbirleri hakkında değerlendirmeleri en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri. Biz de Tek Araba Gidelim uygulaması üzerinde üyelerin birbirleri hakkındaki değerlendirmelerini sunuyoruz. Öte yandan, üye profillerine girdiğimizde ortak arkadaşlarımızı görebiliyoruz. Ortak arkadaşlarımızdan birine ufak bir mesaj atarak yolculuk yapmayı düşündüğümüz kişi hakkında detaylı bilgi alma şansımız var. Kendi arkadaşımızın yorumu bizim için önemli bir karar kriteri. Kurduğumuz güvenli otostop grupları sayesinde okul ve iş e-posta adreslerimizden onaylama alarak şirket ve okul gruplarına da katılınabiliyor.

Yol arkadaşı listemizi kendi irademizle belirlediğimiz için ipler tamamen bizim elimizde. İçimize sinmeyen hiç kimseyle yolculuk yapmak durumunda değiliz. Hatta yol arkadaşı adayımız ile uygulama üzerinden mesajlaşıp sonrasında da vazgeçme şansına sahibiz. Herhangi olumsuz bir duruma karşı biz de mesajları koruma altında tutuyoruz. 

  • Başka eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu zor günlerde bizim için işe giden doktorlara, hemşirelere, eczacılara, sağlık personellerine, temizlik görevlilerine, market çalışanlarına, evimize servis yapan motokuryelere ve hayatın devamını sağlayan tüm kritik meslek grubu mensuplarına gönülden teşekkür ederiz. Siz bizim için emek verirken, biz de sizin için evde kalmaya devam edeceğiz. Bu süreçte işe gitmek zorunda olan tüm kahramanların da naçizane olarak yolculuk ücretleri bizden. Onları uygulamamızdaki güvenli otostop gruplarına davet ediyoruz. Siz sağlığınıza dikkat edin, yol masrafını biz düşünürüz. Birlikte başaracağız. Güzel günlere tek araba gidelim.



 


ARŞİV