'YARGI ESARET ALTINDA'

“Yargı Bağımsızlığı, Hukuk Devleti ve Demokrasi” konulu panelde konuşan hukukçular, Türkiye’de yargı bağımsızlığının kalmadığına dikkat çekerek, “Yargı esaret altında” dediler.

24 Mayıs 2011 - 10:09

Kadıköy Belediyesi Sanat Kütüphanesi’nin düzenlediği “Yargı Bağımsızlığı, Hukuk Devleti ve Demokrasi “ konulu panel 14 Mayıs Cumartesi Günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Yarsav Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç.Dr Ümit Kocasakal’ın konuşmacı olduğu konferansa ilgi büyüktü. Konuşmacılar, Türkiye’de yargı bağımsızlığının kalmadığına dikkat çekerek, “Yargı esaret altında” dediler.
Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salonu’nu dolduran yüzlerce kişinin izlediği konferansın ilk konuşmasını Yarsav Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu yaptı. Türkiye’de son yıllarda yargı üzerine bir takım siyasi oyunlar oynanarak, yargı bağımsızlığının ortadan kaldırıldığını öne süren Eminağaoğlu, Ruanda’da dahi, yargı reformu için Meclis’ten yasa çıkarıldığını ve komisyon kurulduğunu, Türkiye’nin ise bu konuda Ruanda’nın arkasına düştüğünü belirtti. Eminağaoğlu şöyle konuştu:
“Türkiye bunu hiç hak etmiyor. Yargı reformlarının siyasi uzlaşı içinde yapılması gerekiyor. Siyasi partinin görüşüne göre yargı reformu yapılamaz. Türkiye’de Devlet Güvenlik Mahkemeleri kaldırıldı ama onların yerine Özel Mahkemeler açıldı. Yani sadece tabela değiştirildi. Yargı Mensupları olarak bir sendika kurduk. Tamamen yasal ancak faaliyetlerimizin durdurulması için dava açıldı. Türkiye’de hukukun üstünlüğü siyasi iradenin hukuku olarak uygulanıyor.”


“TÜRK SİLAHSIZ KUVVETLERİ OLAN HALK HAREKETE GEÇMELİ”
Konferansın en heyecanlı konuşmasını yapan ve sık sık alkışlarla desteklenen İstanbul Barosu Başkanı Av.Doç.Dr. Ümit Kocasakal da sözlerine, konuşmasının çok zor olacağını söyleyerek başladı. Yargı bağımsızlığı, hukuk devleti ve demokrasinin şu anda Türkiye’de olmadığını, bu nedenle olmayan bir konu üzerinde konuşmanın her zaman zor olduğunu söyleyen Kocasakal şöyle konuştu:
“Bize düşen halkı uyandırmak. Artık bizim ordumuz var, bizi korur anlayışı yok. Artık Türk Silahsız Kuvvetlerinin olaya el koyması gerekli. Kabahat halkta değil, kabahat Genetiği Değiştirilmiş Aydınlarda, kendilerine İkinci Cumhuriyetçi diyen aymazlarda. Türkiye’de yalan rüzgarları dizisi var. Dünyanın hangi ülkesinde Başbakan kalkıp, yargı benim ayağımda pranga diyor. İktidar kendi yargısını oluşturmaya çalışıyor. İstanbul Barosu olarak soluğumuz onların ensesinde, her şeyi takip ediyoruz. Hukuken hepsinin hesabını soracağız. Yargı esaret altında, yargıyı bu esaretten kurtarmamız gerekli.”


“SEÇİMLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
12 Haziran seçimlerinin “hayat memat” meselesi olduğunu söyleyen Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da, seçimlerden sonra mutlaka bir Anayasa Değişikliğinin gündeme geleceğini belirtti. Anayasa Değişikliği için şimdiden “Türkiye Cumhuriyeti Laik Hukuk Devletidir” maddesinin ve “Başkent Ankara’dır” yerine İstanbul olarak değiştirilmesinin dile getirildiğini vurgulayan Kanadoğlu, bu değişikliklerin neden yapılmak istendiğinin halka anlatılması gerektiğini belirtti. Kanadoğlu, muhalefetin özellikle herkes kendi Anayasası’nı yapıp getirsin tuzağına da düşmemesini isteyerek “O zaman onlar da kendi anayasasını yapıp 330 oy ile geçirirler. Bu tuzağa düşülmemeli” dedi.
Konuşmacılara çiçek veren Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de Atatürk’ün gençliğe hitabesinin bir bölümünü okuyarak “Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kandadır. Egemenlik milletindir. Biz yıllardır bunun için mücadele ediyoruz, edeceğiz” dedi.


ARŞİV