'Yeşil alanımızı geri istiyoruz'

Acıbadem sakinleri, mahallede deprem toplanma alanı olarak belirlenen yeşil alanın yapılaşmaya açılmasını protesto etti

22 Ocak 2016 - 09:15
Erhan DEMİRTAŞ
Acıbadem sakinleri, büyük Marmara depremi sonrasında deprem toplanma ve çadır alanı olarak belirlenen Akasya AVM’nin yanında yer alan 2 bin metre karelik yeşil arazinin yapılaşmaya açılmak istenmesini protesto etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 Ağustos depreminden sonra “deprem sonrası toplanma ve çadır alanı” olarak ilan edilen kamu arazisinin bir alışveriş merkezinin hizmetine verileceğini söyleyen vatandaşlar, yapılaşma ile birlikte hem mahalledeki yeşil arazilerin yok edileceğini hem de olası bir depremden sonra mahalle halkının büyük zorluklar yaşayacaklarını ifade ettiler.

“İZİN VERMEYECEĞİZ”
“Mahallemizdeki son yeşil arazinin yapılaşmaya açılmasına izin vermeyeceğiz” diyen Acıbadem sakinleri, 16 Ocak Cumartesi günü Acıbadem Küçükpark’ta eylem yaptı. “Mahalleme parkıma yeşilime dokunma”, “Yık yık nereye kadar, bitti buraya kadar” ve “Acıbadem yeşildir yeşil kalacak” sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını Semra Aydın okudu. Aydın, “Geleceğimize, çevremize ve çocuklarımıza olan sorumluluğuz nedeniyle bugün burada sesimizi duyurmaya çalışacağız” diyerek, Acıbadem’de yüksek katlı binalara değil ilkokul, ortaokul ve liseye ihtiyaç olduğunu belirtti. Acıbadem’de bulunan okullarda 40 kişilik sınıflarda eğitim yapıldığını iddia eden Aydın, “Gençlerimizin spor faaliyetlerini sürdüreceği açık ya da kapalı tek bir alan bile yok. Kamunun olması gereken 200 bin metrekare alanda kala kala 2 bin metre kare alan kaldı. Mahallelinin baskı ve zorlamasıyla, inşa aşamasından bakımına kadar korunan park, şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından betonlaştırılmak isteniyor” diye konuştu.

“KARARA UYULMADI”
Eski Otosan Ford fabrikasının imalat yaptığı söz konusu arazinin Acıbadem’deki son yeşil alan olduğunu vurgulayan Aydın, “1999 yılında meydana gelen büyük Marmara depreminden sonra bu arazi Anadolu Yakası’nın deprem toplanma alanı olarak belirlendi. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2006 yılında bu alanı şartlı olarak yapılaşmaya açtı. Yapılaşma şartlarında ise; 32 dersliği olan bir ilkokul ile lise, açık ve kapalı spor tesisleri, kamu kullanımına açık kapalı otopark ve yine kamunun kullanabileceği park ve yeşil alanın yapılması yer alıyordu” dedi.
Gerekli şartlar yerine getirilmeden arazinin yapılaşmaya açıldığını savunan Semra Aydın, “ Mahallemizde kalan son yeşil alanları betonlaşmaya açarak kapatamazsınız. Okullarımızı, yeşil alanlarımızı ve çocuklarımızın oyun bahçelerini geri istiyoruz” dedi.

“DEPREM ALANIYDI”
Acıbadem’deki 181.400 metre karelik eski Otosan arazisinin yapılaşmaya açılmadan önce, Anadolu yakasında belirlenen ikinci büyük “deprem sonrası toplanma ve çadır alanı” olduğunu ifade eden Acıbadem sakinleri, 2006 yılında ise aynı alanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ilköğretim, lise, spor alanı, park ve yeşil alan olarak düzenlenip kamuya terk şartıyla yapılaşmaya açıldığını ifade ettiler.
Kamuya ait olması gereken arazinin Akasya İnşaat’ın hizmetine verildiğini söyleyen mahalle sakinleri,  “izin şartında belirtilen okul, park, bahçe spor alanı yapılmadan inşaat tamamlandı. Yeşil alan olarak kalan 2 bin metre kare arazinin de yapılaşmaya açılmasına karşı çıkıyoruz” diyorlar.

ARŞİV