Adalar Belediyesi ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi ortaklığında yapılan, 1.Kadın Yazarlar Sempozyumu’nda, Ayla Kutlu Edebiyatı; sunulan 30 bildiri ile değişik açılardan incelendi.
Türkiye edebiyatında önemli bir yeri olan, kadın edebiyatının öncülerinden Ayla Kutlu, bu yıl ilki düzenlenen Kadın Yazarlar Sempozyumu’nun konusuydu. Yeni Yüzyıl Üniversitesi ve Adalar Belediyesi’nin birlikte düzenlediği 1. Kadın Yazarlar Sempozyumu , “Ayla Kutlu Edebiyatı” temasıyla 25-26 Mayıs günlerinde Büyükada Anadolu Kulübü’nde gerçekleşti.
Adalar Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan sempozyumun açılış programına, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Akile Gürsoy, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günseli Sönmez İşçi ve Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu konuşmacı olarak katıldılar.
Başkan Farsakoğlu, konuşmasında; “Ayla Kutlu Edebiyatı ile başlayan 1. Kadın Yazarlar Sempozyumu’nun, Adalar’da gerçekleşmesi ve böyle değerli bir etkinlikte sizlere hitap etmek bizim için oldukça anlamlı ve onur vericidir. Hepinizin bildiği gibi, Adalar dediğimizde aklımıza kültür, sanat, edebiyat geliyor. Geçmişten günümüze baktığımızda; çok kıymetli şair, yazar, bilim insanı, ressam ve politikacılarımızın burada yaşadığını görüyoruz. Büyükada’mızdan Reşat Nuri Güntekin, Nurullah Ataç, Melih Cevdet Anday, Ataol Behramoğlu, Heybeliada’dan Hüseyin Rahmi Gürpınar, Ahmet Rasim, Burgazada’ya geçtiğimizde; Sait Faik Abasıyanık, Kınalıada’dan Fazıl Ahmet gibi kıymetli edebiyatçılarımızdan onlarcasını sayabiliriz. Bizler, yerel yönetim olarak Adalar’ın edebiyatla, sanatla, dostluk ve barışla anılmasını istiyoruz. Ayla Kutlu Türk edebiyatı ve kadın edebiyatı açısından çok önemli bir yazardır. Kendisini hem bir okuru olarak hem de sempozyuma katkısından dolayı kutluyor ve teşekkür ediyorum.” dedi.
Bilgi Yayınevi’nin de katkılarıyla, Büyükada Anadolu Kulübü’nde gerçekleşen sempozyumda, Ayla Kutlu Edebiyatı; Kadın Söylemleri, Mekân, Tasarım, Dil, Sanat Tarihi, Masallar, Türk Sineması’nda Edebiyat Uyarlamaları ve Sosyo-Politik Uygunluk, Zaman, Feodalizm İmgeleri ve Feodalizm Eleştirisi, Doğa İmgeleri, Göç Olgusu gibi değişik açılardan incelendi.
KADIN EDEBİYATININ ÖNCÜSÜ: AYLA KUTLU
Türkiye Edebiyatı’nda 1990’larda yerini alan kadın edebiyatının öncülerinden Ayla Kutlu, yapıtlarında, öznel psikolojik olayları anlatırken Türk toplumundaki tarihsel ve toplumsal gelişmeleri aktardı. Türk edebiyatının önemli ödüllerini kazanan Ayla Kutlu’nun bazı yapıtları senaryolaştırıldı ve filme alındı. Ayla Kutlu, yazarlığa 35 yaşında iken başladı. İlk öykü ve yazıları Özgür İnsan dergisinde Aygen Berel adıyla yayımlandı. İlk romanı Kaçış’ı 1977’de tamamladı. 1985 yılında Bir Göçmen Kuştu O adlı romanıyla Madaralı Roman Ödülü’nü kazanan Ayla Kutlu, 1990 yılında Sen de Gitme Triyandafilis adlı yapıtıyla Sait Faik Hikâye Ödülü’nü aldı. Bu öykü senaryolaştırıldı, yazara En İyi Senaryo dalında Altın Koza ödülünü getirdi. Daha sonra Sen de Gitme adıyla film yapıldı, 1996’da Altın Portakal ve Altın Koza Film Şenliklerinde toplam 14 ödül toplayarak büyük bir başarı kazandı. Hoşçakal Umut ve Solgun Sarı Bir Gül yazarın filme çekilen diğer yapıtlarındandır.
Ayla Kutlu, 1990’larda çocuk kitaplarına yöneldi ve yirmiye yakın çocuk kitabı yazdı. Aynı dönemde, kadın sorunlarına eğilen yapıtlar verdi. Kadın sorunlarını açıkça ortaya koyan yapıtlarından Kadın Destanı adlı manzumesini klasik destan yapısı ve koşuk biçiminde kaleme aldı. Bu yapıt, Gılgamış Destanı’na bir göndermeydi; Kutlu, Kadın Destanı’nda kadının mitolojik (Söylencebilim) çağlardaki öyküsünü bugünkü öyküsüne bağlamıştı.
1995 yılında yazdığı ‘Mekruh Kadınlar Mezarlığı’ Yunus Nadi Roman Armağanına değer bulundu. Ayla Kutlu, yaşamını Ankara’da profesyonel yazar olarak sürdürüyor.
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Cansu ÇAĞIRTEKİN- Merve KEÇECİOĞLU