1 Mayıs tutukluları için Kadıköy'de eylem

1 Mayıs eylemlerinde 50 kişinin tutuklanması Kadıköy’de protesto edildi

14 Mayıs 2024 - 09:23

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim’deki eylemler sırasında birçok kişi gözaltına alınmıştı. Tutuklanan kişilerin serbest bırakılması için 11 Mayıs Cumartesi günü Kadıköy İskele Meydanı’nda eylem düzenlendi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla toplanan grup, “1 Mayıs’a, Taksim’e, tutsaklara özgürlük”, “Her Yer Taksim, Her Yer Direniş”, “Devrimci Tutsaklar Onurumuzdur”, “Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye Devam” sloganları atıldı.

“TAKSİM’E YÜRÜMEK HAKTIR”

Eylemde yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “İşçilere siyanürlü madenlerde ölmek yasak değil, kadınların sokak ortasında öldürülmeleri yasak değil, öğrencilere KYK yurtlarında ölmek yasak değil, emeklilerin açlık sınırının altında yaşaması yasak değil ancak Taksim size yasak denmiştir. Bütün engellemelere, şiddete, kara propagandaya rağmen binlerin Taksim’e yürüme iradesi kırılamamıştır. Taksim 1 Mayıs alanıdır. Taksim’e yürümek haktır. Taksim’de 1 Mayıs kutlamak meşrudur. Ortada olan tek suç işçi sınıfının 1 Mayıs Meydanı’nın, milyonların özgürlük alanı Taksim Meydanı’nın emekçilere yasaklanmasıdır.”

“TAKSİM’İ DE ARKADAŞLARIMIZI DA ALACAĞIZ”

Tutuklanan kişilerin serbest bırakılması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “Taksim’e yürümek istediği için gözaltına alınan arkadaşlarımız, milyonların insanca yaşam talebine sahip çıkmıştır, Taksim’e yürümek istediği için gözaltına alınan arkadaşlarımız eşit, özgür ve kardeşçe yaşanacak yarınlar talebine sahip çıkmıştır. Tutuklanan arkadaşlarımızın talepleri hepimizin talepleridir, milyonların talepleridir. Milyonları yargılayamazsınız. Taksim’i de arkadaşlarımızı da alacağız” denildi.

NE OLMUŞTU?

1 Mayıs günü eylem yaparken gözaltına alınanlar ve 3 Mayıs’ta sabah ev baskınları ile gözaltına alınanlar 4 Mayıs günü Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne çıkarıldı. Savcılık ifadelerinin ardından tutuklamayla mahkemeye sevk edilenlerden 38’i tutuklandı. Ardından 5 Mayıs günü sabah bir kez daha ev baskınları oldu. 6 Mayıs günü İstanbul Adliyesi’ne çıkarılanlar savcılık tarafından mahkemeye sevk edildi. 1 kişi adli kontrol ile serbest bırakılırken 11 kişi tutuklandı. Adli kontrol ile serbest bırakılan 1 kişi de 10 Mayıs günü gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen toplamda 50 kişi tutuklandı. Tutuklananların serbest bırakılması ve Taksim’in 1 Mayıs meydanı olduğunu ifade edenler günlerdir Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bu talebi vurgulayarak eylemler yapıyor.


ARŞİV