1 Mayıs'ta Taksim tartışması

Son birkaç yıldır 1 Mayıs mitingine açık olan Taksim Meydanı, “Yayalaştırma Projesi” gerekçe gösterilerek bu yıl yeniden yasaklandı.

24 Nisan 2013 - 16:07
 
Semra ÇELEBİ
 
İşçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ın nerede kutlanacağı yine tartışma konusu oldu. İşçi ve memurların uzun yıllar büyük mücadeleler sonucu kazandığı ve son yıllarda onbinlerce kişinin akın ettiği coşkulu 1 Mayıs kutlamalarına sahne olan Taksim Meydanı, bu yıl “Yayalaştırma Projesi” gerekçe gösterilerek yeniden yasaklandı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, bir basın toplantısı düzenleyerek yasaklama gerekçesini şöyle açıkladı: “Taksim Meydanı’nı Yayalaştırma Projesi nedeniyle orada yeterli önlemleri alacak fiziki ortam mümkün değil. Taksim Meydanı’nda basın açıklaması, Kazancı Yokuşu’na çiçek bırakılması gibi etkinlikler yapılabilecek. Ancak yürüyüş gibi diğer etkinliklerin başka alanlarda sağlıklı şekilde yapılması için sendika yetkililerine öneride bulunacağız”.
 
SENDİKALAR: “1 MAYIS’TA TAKSİMDEYİZ”
İçişleri Bakanı Gülen’in Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs kutlamalarına yasaklama açıklamasına sendikaların cevabı gecikmedi. DİSK, KESK ve Türk-İş’ten, “Biz 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız” açıklamaları geldi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “İçişleri Bakanı Güler’in, Taksim’deki fiziki koşulları gerekçe göstererek, kutlamalara yasaklama girişimini kınıyoruz. Taksim alanını biz de gördük, inceledik. Fiziki koşullar açısından bazı handikaplar taşıdığını biz de biliyoruz. Ancak bu fiziki durumun, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına engel olduğunu düşünmüyoruz” derken KESK Genel Başkanı Lami Özgen “Fiziki alan gerekçesiyle Taksim’in yasaklanmasını fırsatçı ve yasakçı politikaların devamı olarak görüyoruz” diye konuştu. 1 Mayıs’ın İstanbul’da Taksim’de olacağını açıklayan Türk-İş de, “TÜRK-İŞ, düzenleyeceği mitinglerde tüm emek ve meslek örgütleri ile omuz omuza olmayı dilemektedir.” ifadelerini kullandı.
“Taksim 1 Mayıs alanıdır, öyle kalacak” diyen Çağdaş Hukukçular Derneği ise, Taksim’in yasaklanmasını kınadı; siyasal, sendikal ve toplumsal muhalefetin sesinin siyasi iktidar eliyle kapatılmayacağını bir kez daha dosta düşmana göstermek için Taksim Meydanı’nda olacağını açıkladı.
 
TKP: “1 MAYIS’TA KADIKÖY’DE OLACAĞIZ”
Türkiye Komünist Partisi ise bu yıl 1 Mayıs'ı Kadıköy’de kutlayacağını duyurdu. Birbirinden çok farklı siyasi tercihlere sahip sendika konfederasyonlarının ‘ortaklaşacakları’ zeminin ‘bir ağırlığı olmayacağı’ öne sürülen açıklamada, “TKP, 1 Mayıs 2013’te Kadıköy’de sermayeye, emperyalizme ve gericiliğe meydan okuyanların, direnen işçilerin, boyun eğmeyen öğrencilerin, eşitlik ve aydınlık talep eden Alevi emekçilerin, gerçek ve kalıcı bir barışın, hakkını arayan Kürtlerin, siyasi iktidara kafa tutan kadınların kürsüsünü hep birlikte kurmaya çağırmaktadır” denildi. 

 

ARŞİV