1 YIL KADIKÖY'DE BÖYLE GEÇTİ

En yaşanılır kent seçilen Kadıköy için 2012 yılı hareketli ve bereketli geçti.

11 Ocak 2013 - 09:16
2013’TE YENİ BİR KADIKÖY

En yaşanılır kent seçilen Kadıköy için 2012 yılı hareketli ve bereketli geçti. Pek çok alanda ilklere konu olan ve sık sık gündeme gelen Kadıköy’ün verimli bir yılı geride bıraktığını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Kadıköy’ü daha yaşanılır bir kent yapmak için çalışacaklarını ve bu amaç doğrultusunda pek çok projenin 2013’te Kadıköylü’yle buluşacağını açıkladı. Öztürk, 2013’te başta sağlık olmak üzere birçok yeni projenin hizmete gireceğini müjdeledi.
 
Mustafa SÜRMELİ
 
2012 yılını Gazete Kadıköy’e değerlendiren ve 2013’teki hedef ve projeler hakkında açıklamalarda bulunan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, olumsuz bazı olaylar yaşansa da 2012 yılının Kadıköy için genel olarak güzel gelişmelerle hatırlanacağını söyledi. İşte Başkan Öztürk’ün açıklamaları:

2012’DE EN YAŞANILIR KENT SEÇİLDİK, BAĞDAT CADDESİ DÜNYADA İLK ÜÇTE

2012 yılında kentimizde emniyet, doğal afet gibi üzücü olaylarla karşılaşmadık. Kadıköylüler açısından iyi geçti diyebilirim. 2012 yılında İstanbul Ticaret Odası tarafından Kadıköyümüz en yaşanılır kent seçildi. Bu son derece önemli. Bağdat Caddesi, dünyanın en ünlü caddeleri arasında en fazla alışveriş yapılan üçüncü ticari cadde seçildi. Kadıköy Belediyesi 2012’de birçok konuda ilkleri yaşattı. Sosyal medya ayağımız bu yıl içerisinde inanılmaz mesafe kat etti. Ciddi şekilde halkla iletişimi sağladık. Bu alanda ödül aldık.

DEPREME HAZIRLIK İÇİN 2012 MİLAT
Değişmeyen bir şey vardı. Büyükşehir Belediyesi ile olan ilişkilerimizde bir türlü düzelme olmadı. Belki de bu dönemde en düzgün şey Fikirtepe planlarının yürürlüğe girmesi için vermiş olduğumuz çaba oldu. Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar mahallelerinin deprem bekleyen İstanbul’da yenileşmeye açılması, 2012’de yaşandı. İlk kez bu yerlerde bölgesel yıkımlar gerçekleşti. Buradaki gelişme ilerisi için umut verdi. 1999’dan bu yana henüz diğer bölgelerimizde imarın belli olmayışı ve eski binaların yenilenmeyişi deprem kâbusunu devam ettiriyor. Bu sadece Kadıköy’ün sorunu değil. İstanbul’un genelinde bu sorun var ve Büyükşehir bu konuyla ilgili ciddi bir önlem almış değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu yasayla depreme dayanıklı olmayan binaların tespiti ve yıkılmasına dair kararlar alındı. Kadıköy’de çok yeni olmasına rağmen şu anda 45’e yakın bina incelemeye alındı. Bu sayı birkaç gün içinde yüzlerle ifade edilecek.

DOĞAL YAŞAM VE HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN BAŞARILI BİR YIL OLDU
Kartal, Adalar, Kadıköy arasında trolle balık avlanmasının yasaklanmış olması bölgemiz açısından 2012 yılı içinde alınan önemli bir karar. Olta balıkçılığı artacak, balık türleri çoğalacak. İstanbul için de önemli bir karar aslında. Petshoplarda kedi, köpek, tavşan satışının yasaklanmış olması yurttaşlar arasında ilgiyle karşılandı ve alınması gereken bir karardı.

YELDEĞİRMENİ’NDEN SONRA SIRA HASANPAŞA’DA

Hasanpaşa bölgesi bu yıldan başlayarak pilot bölge ilan edildi. Daha önce Yeldeğirmeni ilan edilmişti. Yeldeğirmeni’nde geçen 4 yıllık dönem içinde önemli mesafe kat ettik. Alt ve üst yapısıyla ciddi değişime uğradı ve halen değişim devam ediyor. Şimdi sıra Hasanpaşa’da. Prestijli bir bölge haline getirmeye çalışıyoruz Hasanpaşa’yı. Yeldeğirmeni’ne prestij kazandırmaya çalışırken hemen yanındaki Haydarpaşa Garı ve çevresine ciddi yapılaşmanın getirilmiş olması, garın otel olarak kullanılmasının yanı sıra Kadıköy meydanına yakışmayacak bir fuar alanının konmuş olması ciddi tartışmaya neden oldu. Fuar alanının kurulacağı alan Atatürk Anıtı ve tören alanına rastladığı için hem kamuoyu hem basında geniş şekilde tartışıldı. Kadıköylülerin inanılmaz tepkisi oldu. 3 günde Büyükşehir Belediyesine 5379 bireysel itiraz yapıldı.

GÖZTEPE PARKI YİNE GÜNDEMDE, KURBAĞALIDERE HÂLÂ AYNI

Göztepe Parkı’nda 2005 yılında başlayan dini tesis yapımı serüveninin tekrar gündeme getirilmiş olması da 2012’de gerçekleşti ve yeni bir tartışma alanı oluştu Kadıköy’de. Kurbağalıdere’nin henüz ıslah edilmemiş olması Büyükşehir Belediyesi’nin sorunları çözmek yerine Kadıköy’de yeni sorunlar yaratması bizi ciddi şekilde üzüyor.

METRO TRAFİĞİ RAHATLATMADI

2012 yılında ilk kez Kadıköy’de metro istasyonları kuruldu. Ancak metro çok uygar bir ulaşım aracı olmasına rağmen yapılan metronun Kadıköylülere hitap etmemesi yani Kadıköy’ün ulaşım sorununa en ufak bir çözüm getirmemesi ve Kadıköy’ün kıyısından, E-5’ten gitmiş olması metroyu hevesle bekleyenler arasında ciddi hayal kırıklığı yarattı.

AVRUPA ÜLKELERİYLE SICAK İLETİŞİM
Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği SODEM aracılığıyla Avrupa Birliği ülkeleriyle sıkı ilişkilerimiz oldu. AB’de “Açık Günler” adı altında düzenlenen Open Days toplantılarına Kadıköy Belediyesi olarak heyet halinde katıldık. Bu görüşmelerde belediyemizin çok çağdaş ileri bir hizmet sunması herkes tarafından takdirle karşılandı ve bu bizi mutlu ediyor.

MAMOGRAFİ MERKEZİ İLE ÇEVRE DOSTU ARAÇLAR İLGİ ODAĞIYDI
Mamografi Merkezi 2012’de birinci yılını tamamladı. Sayısal bazda vermiş olduğu hizmet gözönüne alındığında gerçekten çok önemli bir hizmeti yerine getiriyor. 2012’de elektrikle çalışan araçlar aldık. Şu anda 15 aracımız var. Yakında kent içinde bunların şarj istasyonlarını açacağız. Kadıköy’ün 2012’de kültür ve sanatın merkezi olmayı sürdürdüğünü, kitap günlerinin yazarlar, kitapseverler ve yayınevleri arasında ilgi gördüğünü de belirten Başkan Öztürk, “Belediyemize ait başta Kozyatağı’ndaki ve Caddebostan’daki kültür merkezlerimiz olmak üzere diğerlerinde düzenlenen faaliyetler büyük ilgi gördü. Önemli kişilerin konuşmalarıyla katıldığı, izlenen bir Kadıköy olduk. 19 Mayıs ve 29 Ekim Cumhuriyet Yürüyüşü ile Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri’nin 7 kilometre uzunluğundaki Ata’ya Saygı Zinciri uzun süre konuşuldu. Kadıköy, ulusal günlerdeki duruşuyla ve diğer zamanlardaki kültürel ve sanatsal etkinliklerle öncü ilçe olma konumunu 2012’de de muhafaza etti.

2013’TE YENİ PROJELER

2013’ü seçime gidilen son 100 metre olarak ifade eden Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, “4x4 koşuyorsak, bu son 100 metre. Adettir 100 metreyi en hızlı koşanlara bayrağı verirler. Biz her metrede performansımızı, hızımızı muhafaza etmeye çalıştık. Gelmiş olduğumuz mesafeden son derece mutluyuz. Ancak her şeye rağmen son yılın çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Kadıköy’ü daha çağdaş, insanların daha rahat yaşadığı bir kent haline getirmeye devam edeceğiz. Kadıköy aynı zamanda Kadıköy dışından gelenlerin de rahatça gezdiği, eğlendiği, spor yaptığı bir kent. Çocuğun, gencin, kadının, yaşlının rahat nefes aldığı, her anını değerlendirebildiği bir Kadıköy oluşturma hedefi içindeyiz. Önemli mesafeler kat ettik. Yaşlılarımız ve engellilerimizle ilgili projelerimiz devam edecek. Hayatı onlar için daha rahat hale dönüştüreceğiz” dedi.
2013 yılı hedef ve projeleri hakkında özetle bilgi veren Başkan Öztürk, ayrıca Karikatürevi Projesi’nin hayata geçirileceğini ve yıllardır atıl durumda olan Kadıköy’ün simgelerinden Yeldeğirmeni’ndeki eski Özen Sineması’nın Tasarım Atölyesi olarak ilçenin kültür yaşamına katılacağını söyledi. Okul öncesi çocukları için Çocuk Kütüphanesi, çevre dostu bir proje olan Yeşil Yuva Projesi, yaşlılarımızın sosyal yaşamdan kopmamaları ve daha sağlıklı bir yaşlılık geçirmeleri için de Yaşlılara Evde Bakım ve Sağlık Hizmeti projesi uygulamaya geçirilecek. Rıhtımdaki Ahmet Haşim’in evi ise kültür merkezi olacak.
 

ARŞİV