Kadıköy'ün giriş kapısı rıhtım, son birkaç yıldır hep aynı kötü manzaraya ev sahipliği yapma zorunda bırakılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin izniyle kurulan barakalarda, sağlıksız koşullarda yiyecek satışından dövme yaptırmaya dek pek çok ''hizmet'' sunuluyor! Geçen yıl yaptığımız haberde bu duruma dikkat çekmiş, Kadıköylülerin isyanını dile getirmiştik. Ama görülen o ki değişen pek bir şey yok...
Geçen sene aşağı yukarı bu zamanlarda manşetimize taşıdığımız bir konu vardı; Kadıköy'ün en güzel yerlerinden olmaya aday ama ''olamayan'' Kadıköy rıhtımı... 1-7 Temmuz tarihli 593 sayımızın manşet haberinde, rıhtımın özellikle Beşiktaş İskelesi'nden balona dek olan bölümünde
''İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) izniyle yapılan ''festival'' adı altındaki çirkin görüntüler; derme çatma barakalar, çadırlar, tabureler...''den bahsetmiştik. Bu sayfada görmekte olduğunuz fotoğraflar ise çok değil, birkaç gün önce yine aynı yerden çekildi. Değişen bir şey var mı sizce?
KADIKÖY'E YAKIŞMIYOR
Gazetemize okurlarımızdan, Kadıköylülerden ve Kadıköy esnafından gelen telefonlar üzerine, bu konuyu tekrar manşetimize taşımaya karar verdik. Eski Kadıköylülerin anlattığına göre, 20-30 yıl öncesine dek Kadıköylülerin nefes aldığı, ağaçlıklı bir alan olan rıhtım, bugünlerde yine ''bir tür işgal'' altında. İBB tarafından derme çatma baraka ve çadırlara kiralanan alanda, ''kötü bir panayır'' görüntüsü hakim. Bir yanda sabun satılıyor, arkasında insanlar yemek yiyor, bir yanda gözlük satılırken az ileride dövme yapılıyor. Bu duruma tepki gösterenlerin başında Kadıköy Tarihi Çarşısı Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Geçgel geliyor. Kadıköy meydanının gerek Marmaray gerekse de Kadıköy Kartal Metrosu nedeniyle bir yenilenme/düzenleme içinde olduğunu, ayrıca Kadıköy Çarşısı'nda da bir vizyon değişikliği içinde gece gündüz yaşayan bir yer olmasının adımlarının atıldığını anlatan Geçgel, ''Kadıköy'ün çehresiyle ilgili böyle olumlu çalışmalar yapılırken bu çadırlar da ne demek oluyor?'' diye soruyor. Geçgel, ''Yerli ve yabancı turistler, misafirlerimiz vapurdan/motordan inince böyle bir karmaşanın içine düşüyorlar.
Bu çadırlarda yemek hizmeti veriliyor ama hijyen sıfır. Gayet kalitesiz bir hizmet sunuluyor. Bu, gelen müşterinin kalitesini de düşürüyor. Çarşı esnafına ciddi darbe vuruyor, bizi baltalıyor. İBB ne yapmak istiyor? Rıhtımın bir an önce bu kötü görüntüden arındırılmasını istiyoruz'' diye konuşuyor.
Tarihi Kadıköy Çarşısı'na yönelik çalışma başlatan Turizm Araştırmaları Derneği'nin Başkanı Bahattin Yücel de ''Onların oradan derhal kaldırılması lazım. Ne Kadıköy'e ne de İstanbul'a yakışıyor!'' diyor.
İBB'den yanıt yok!
CHP İBB Meclisi üyeleri, Kadıköy rıhtımın halini Meclis gündemine taşımıştı. Dr. Hakkı Sağlam ve Serdar Bayraktar16 Haziran 20011'de bir soru önergesi vermişlerdi. Bayraktar, ''Bu festivallerin maliyetini, benzerlerinin başka ilçelerde yapılıp yapılmadığını, kiralamaların hangi yöntemle ne kadara yapıldığını, festival kapsamındaki işletmeler ile fiziki durum ve görüntü hakkında İBB’nin ne düşündüğünü sormuştuk. Ancak bu güne kadar bu konuda bir cevap alamadık. Gerek soru önergemizin cevaplanmaması, gerekse uygulamanın hala devam ediyor olmasından İBB’nin bu uygulamadan memnun olduğunu ve özellikle sürdürdüğünü düşünüyoruz. Bu uygulamayı yerel seçimlere kadar götüreceğini, metro çıkış ve Kadıköy Meydanı Düzenlemesi, minibüs, otobüs, taksi, dolmuş durakları düzenlemeleri ile birlikte seçime uygun bir takvimle çalışma yapılacağını öngörüyoruz. İBB, Haydarpaşa Gar, Liman ve Geri Sahası ile ilgili acelesinin onda birini buraya göstermiş olsa idi İstanbul’umuz ve Kadıköy’ümüz yıllar öncesinde hak ettiği kent meydanına ve ortak alanlara kavuşmuş olurdu'' dedi.
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Murat Mehmet AYDIN