10 BİN KİŞİLİK ATA'YA SAYGI ZİNCİRİ

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, sonsuzluğa uğurlanışının 75. yıldönümünde Kadıköy’e yakışır törenlerle anıldı.

13 Kasım 2013 - 10:54
  
Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 75. yılında Kadıköy’de özlemle anıldı. Bayraklar yarıya inerken saat 09.05’te tüm yurda 75 yıllık özlemin hüznü çöktü.
Kadıköy’de resmi tören, İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyulmasıyla başladı. Kadıköy Kaymakamı Hasan Karahan, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen törene; CHP milletvekilleri Akif Hamzaçebi ile Osman Korutürk de katıldı. Çok sayıda Kadıköylü de ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla törende hazır bulundu
Sırasıyla Kadıköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Kadıköy Belediye Başkanlığı, siyasi partiler, kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları ile sivil toplum örgütleri adına çelenklerin sunulduğu tören, Atatürk’ün gözlerini ebediyete yumduğu saat olan 09.05’te çalınan sirenlerle devam etti. 2 dakikalık saygı duruşu boyunca vapurlar düdüklerini araçlar kornalarını çaldı, kamu kuruluşlarından siren sesleri yükseldi. Saygı duruşunun ardından hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu.
Törenin ardından vatandaşlar, meşalelerin yandığı Atatürk anıtının önünde fotoğraflar çektirdi.
 
KADIKÖY’DE 6.5 KM’LİK İNSAN ZİNCİRİ
Kadıköylüler, Ata’nın ölümünün 75. Yılında özlem ve saygılarını geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dev bir insan zinciri oluşturarak gösterdiler.
Kadıköy Belediyesi’nin organizasyonuyla Kadıköy Belediyesi gönüllülerinin öncülüğünde “Ata’ya Saygı Zinciri” adıyla bir araya gelen on binlerce İstanbullu, sabah saat 08.00 den itibaren Fenerbahçe-Bostancı arasındaki sahil yürüyüş yollarında toplanmaya başladı. Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunan katılımcılar, yol boyunca yan yana durarak 6,5 km’lik bir zincir oluşturdular. Her yaştan Atatürk sevdalılarının katıldığı zincir etkinliğine, bebekleri ile gelenler de dikkat çekti. Atatürk’ün ölümsüzleştiği an olan saat 9’u 5 geçe sirenlerin çalması ile saygı duruşunda bulunan katılımcılar duygusal anlar yaşarken bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadıkları da görüldü. Saygı duruşuna, tekneleriyle sahile yanaşan vatandaşlar ile yelken kulübünün kürekçileri de katıldı. Ata’ya Saygı İnsan Zinciri etkinliği, İstiklal Marşının okunmasıyla son buldu.
 
ÖZTÜRK: ‘ATA’YA SAYGI ZİNCİRİNE ON BİN KİŞİ KATILDI’
Ata’ya Saygı Zinciri’nin Kadıköy Belediyesi’nin organizasyonuyla ikinci kez düzenlendiğini ve zincire 10 binden fazla kişinin katıldığını kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, 6,5 km’lik zincirin birçok noktada 3 sıra olarak gerçekleştiğini ve bu yıl Maltepe’den de devam ettiğini vurguladı. Öztürk “75. yılda ona olan özlemimiz daha da arttı. Onun aydınlık yolunda yürüyor, özlem ve şükranla anıyoruz” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de insan zincirine destek amacıyla Caddebostan’a geldi. Hamzaçebi, özetle şunları söyledi: “Atatürk yalnızca 20. yüzyılın değil, öyle görünüyor ki 21. yüzyılın da büyük bir lideri olacak. Cumhuriyete kastetmek isteyenler olabilir. Cumhuriyetin demokratik laik niteliklerini ortadan kaldırmak isteyenler olabilir. Türkiye’yi demokrasiden otoriter rejime götürmek isteyenler olabilir. Türkiye’yi tutucu, otoriter bir rejime kavuşturmak isteyenler olabilir. Ancak halkımızın milletimizin gücü demokrasiye özgürlüğe bağlılığı buna müsaade etmeyecektir.”
CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter de “Bugün Türk milleti büyük Atatürk’e olan sevgisini, saygısını ve bağlılığını bir kez daha  göstermiş, ‘Atatürk’e saygı sap gibi ayakta durmak değildir’ diyenlere en anlamlı mesajı vermiştir” diye konuştu.
  
ANITKABİR’E BİR MİLYONDAN FAZLA ZİYARETÇİ!
Mustafa Kemal Atatürk ’ün ölümünün 75. Yılı nedeniyle 10 Kasım’da Anıtkabir’de düzenlenen tören ve ardından yapılan halk ziyareti sırasında bir rekor kırıldı. 
Genelkurmay Başkanlığı, Anıtkabir’e 10 Kasım günü bir milyonun üzerinde ziyaretçinin geldiğini açıkladı. 
TSK’nın resmi sitesinde yapılan açıklamada “10 Kasım 2013 günü 1.089.615 (Bir milyon seksen dokuz bin altı yüz on beş) kişi Anıtkabir’i ziyaret etmiştir” denildi. 
Anıtkabir’i bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda 438 bin 451 kişi ziyaret etmiş, bu rakam rekor olarak kayıtlara geçmişti. Geçtiğimiz yıl 10 Kasım'da ise bu sayı 413 bin 568 olarak gerçekleşmişti.

ARŞİV