1001 Belgesel Film Festivali’nin 16.sı “an ve zaman” temasıyla 13 Kasım’da başlıyor.
1001 Belgesel Film Festivali’nin 16.sı “an ve zaman” temasıyla 13 Kasım’da başlıyor. Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu festivalin merkezi Beşiktaş; Kadıköy durağı ise Nâzım Hikmet Kültür Merkezi.
Semra ÇELEBİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından organize edilen İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, bu yıl 16. kez sinemaseverlerle buluşuyor. 13-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalin teması “An ve Zaman” olarak belirlendi.
Beşiktaş Çarşı Meydanı’nda sinemaseverlerin katılımıyla düzenlenecek bir şenlikle açılışını yapacak olan 16. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nde bu yıl 14’ü Türkiye ve 16’sı yurtdışından olmak üzere toplam 30 film gösterilecek. Filmler, Sahne Beşiktaş, Ortaköy Kültür Merkezi (Afife Jale Salonu), Levent Kültür Merkezi (Onat Kutlar Sinema Salonu) ve Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi salonlarında ücretsiz olarak izlenebilecek. Fransız Kültür Merkezi’nde de program dışı hazırlanan “Direniş Filmleri” temalı filmlerin gösterimi gerçekleştirilecek.
ESKİMEYEN FİLMLER
Bu yıl “An ve Zaman” temasıyla, geçtiğimiz 15 yılın hiç eskimeyen filmlerinden bir seçki sunan festival, sinemaseverleri bir kez daha tanıklığa davet ediyor. Dünyanın her yerinde ve elbette Türkiye’de de unutulmaması, üzerinde ısrarla düşünülmesi ve eyleme geçilmesi gereken konular ve olaylar, yani gerçekler hakkındaki öyküler perdeye yansıyor.
Festival komitesi, bu yılın afişini, iki önemli yönetmenin sinema tarihinin unutulmazlarından olan filmlerinden esinle yakaladı: Eisenstein’ın “Potemkin Zırhlısı” filminde Odessa merdivenlerinden ve Brian De Palma’nın “Dokunulmazlar” filminde tren garı merdivenlerinden başıboş düşen bebek arabası… Bir “an”da harekete geçen bebek arabası, an’a dair çağrışımları da peşi sıra harekete geçiriyor. Festival, izleyicileri zaman içindeki an’lara bakan filmlerle buluştururken, kelime bir fiile dönüştüğünde bize çağrıştırdıklarını da başucunda tutuyor: Anmak, anımsamak, unutmamak, hafızaya sahip çıkmak, o an’da ve geçmiş an’larda yaşananları kayda almak…
PARALEL ETKİNLİKLER
Bugüne kadar 60 ülkeden bin 238 filmi 150 bin izleyiciyle buluşturan Belgesel Sinemacılar Birliği, 16. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali ile bu yıl da 15 bin sinemasevere ulaşmayı bekliyor.
Festival, her yıl olduğu üzere, bu yıl da paralel etkinlikleriyle belgesel sinemaya gönül verenleri bir araya getirecek. Cezayir Restaurant’ta düzenlenecek olan “Türkiye-Almanya Ortak Yapım Atölyesi” ve “Online Yayıncılıkta Arşivin Önemi ve Telif Hakları Paneli” konulu buluşmalar, belgesel sinema meraklılarına açık olarak gerçekleştirilecek.
Belgesel Sinemacılar Birliği’nin bu yıl üç aşamalı olarak organize ettiği ve ilk iki aşamasını gerçekleştirdiği PITCHIN’ISTANBUL Belgesel Proje Pişirme Atölyesi’nin üçüncü ve son aşaması da, 16. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali kapsamında yapılacak. 13-14-15 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan atölye, belgesel film projelerinin uluslararası mali kaynaklara, ortak yapım, dağıtım ve gösterim olanaklarına erişim imkânlarını artırmayı hedefliyor.