“15-16 Haziran Direnişi mücadelenin mihenk taşıdır”

DİSK, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 54'üncü yıl dönümünde Yoğurtçu Parkı’nda basın açıklaması yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Türkiye dünyada işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasındaki yerini koruyor” dedi

14 Haziran 2024 - 13:40

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 54’üncü yıl dönümü için 13 Haziran Perşembe günü Yoğurtçu Parkı'nda anma etkinliği ve basın açıklaması düzenledi. 1970 yılında yapılan ‘Büyük İşçi Direnişini’ ve direnişte yaşamlarını yitiren Yaşar Yıldırım, Mustafa Bayram ve Mehmet Gıdak adlı işçiler anıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendika temsilcileri ve üyelerinin katıldığı etkinlikte “Şanlı 15-16 Haziran izinde ekmek, adalet, hürriyet mücadelesine!” yazılı pankart açıldı. Basın açıklamasını okuyan Arzu Çerkezoğlu, “Bugün tam 54 yıl önce, 1970’te gerçekleşen ve Türkiye’nin işçi sınıfı mücadelesinin mihenk taşlarından biri olan 15- 16 Haziran direnişini selamlıyoruz. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında yaşanan bu ağır tabloya rağmen, emeğine ekmeğine sahip çıkmak için mücadele veren bütün sınıf kardeşlerimizi selamlıyoruz” dedi. 

BURJUVAZİYE VE SÖMÜRÜYE KARŞI

İşçiler, emekçiler ve emekliler olarak çok günlerden geçtiklerini kaydeden Çerkezoğlu, “Yüksek enflasyon karşısında maaşlarımız eriyor. Ekmeğimiz her gün biraz daha küçülüyor. Gelirde ve vergide ülkedeki adaletsizlik her gün daha fazla artıyor, zengin daha zengin olurken milyonlar yoksullaşıyor. Sendikal hak ve özgürlüklerimiz başta olmak üzere, hürriyetimiz alabildiğine kısıtlanıyor. Bu zorlu günleri nasıl aşacağımızı ise Türkiye işçi sınıfının Haziran 1970’teki büyük işçi direnişi gösteriyor” dedi. 15-16 Haziran 1970 yılında işçi sınıfının ayağa kalkarak ‘artık yeter’ dediğini vurgulayan Çerkezoğlu, “İşçi sınıfının burjuvaziye ve sömürüye karşı nasırlı ellerin yumruğunu vurmasının simgesidir” şeklinde konuştu. 

TÜİK SANSÜR UYGULUYOR

Türkiye’deki düzen çarkının emeği ucuzlatmak üzere döndüğünün altını çizen Çerkezoğlu, “Emeği ucuzlatmak uğruna Türkiye İstatistik Kurumu, suç işlemeyi göze alarak mahkeme kararlarına rağmen enflasyon sepetine yönelik sansür uygulamaya devam ediyor. Emeği ucuzlatmak uğruna, Türkiye dünyada işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasındaki yerini koruyor” dedi. 

BÜYÜK SERMAYEYİ MUTLU ETMEYE YÖNELİK POLİTİKALAR

Arzu Çerkezoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “İktidarın Orta Vadeli Program’da ve 12’nci Kalkınma Planı’nda açıkça ilan ettiği plan işlemeye devam ediyor. Ücretleri baskılayan, halkın geniş kesimlerini yoksullaştıran, kısacası acı reçeteyi yine bizlere içirip büyük sermayeyi mutlu etmeye yönelik politikalar hızla hayata geçiriliyor. Gelirde adaletsizlik büyürken vergi yükü  işçilerin, dar gelirlilerin omuzlarına yıkılıyor. Aşırı kârlar elde eden şirketlerin vergilerine imtiyaz üstüne imtiyazlar tanınırken biz mücadele edip ücretlerimizde artış sağlasak bile bu artışlar 'vergi dilimi' yoluyla gasp ediliyor. Gelirde adaletsizlik, vergide adaletsizlik ile perçinleniyor.”

Basın açıklamasının ardından, 15-16 Haziran 1970 yılındaki büyük işçi direnişinde hayatını kaybeden Yaşar Yıldırım, Mustafa Bayram ve Mehmet Gıdak’ın öldüğü  noktaya yüründü.  Saygı duruşunun ardından üç işçinin  yaşamını yitirdiği yere karanfiller bırakıldı.

 

ARŞİV